Το πρωινό, λένε οι επαΐοντες, αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας και χαρίζει στον ανθρώπινο οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η γιαγιά Αθηνά πάλι το έλεγε αλλιώς: «Το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος».
Πού να τον βρούμε το χρόνο θα μου πείτε για να καθίσουμε σαν άνθρωποι στο τραπέζι και να φάμε ένα πρωινό της προκοπής;
Τα πρωινά όλοι τρέχουμε. Το πολύ-πολύ ένας καφές και κανένα κουλουράκι στα γρήγορα, συνήθως από τον πλησιέστερο φούρνο, είναι τα μόνα που προλαβαίνεις…
Έχετε όλα τα δίκια του κόσμου. Για τις καθημερινές το καταλαβαίνω, τα Σαββατοκύριακα όμως;
Αφού δεν τα καταφέρνετε τις καθημερινές κάντε το πρωινό γεύμα, υπόθεση του Σαββατοκύριακου.
Από τη μία το αργό ξένοιαστο ξύπνημα, από την άλλη η προοπτική μιας χαλαρής μέρας χωρίς υποχρεώσεις, ανοίγουν την όρεξη και φτιάχνουν τα κέφια για κάτι παραπάνω.
Να, αυτό το κάτι παραπάνω θέλω να σας προτείνω που δεν θέλει κόπο ούτε χρόνο, που θα σας χορτάσει, θα σας γεμίσει ενέργεια και θα δώσει στο σαββατιάτικο ή κυριακάτικο πρωινό σας άλλη διάσταση: Απλές, κλασσικές, ροδοτηγανισμένες αυγόφετες, σκέτες ή γεμιστές με πραλίνα φουντουκιού ότι πρέπει για ένα πλούσιο πρωινό ξεκίνημα που δεν θα σας κουράσει και σίγουρα θα το απολαύσει όλη η οικογένεια…
Τι θα χρειαστείτε:
(Ποσότητες ακριβώς δεν θα σας δώσω. Θα πρέπει να ξέρετε όμως πως με ένα αυγό και δυο τρεις κουταλιές της σούπας γάλα θα φτιάξετε μια γεμιστή αυγόφετα, οπότε κάντε τους υπολογισμούς σας και πράξτε αναλόγως με τα άτομα και την όρεξή σας)
- Ψωμί
- Αυγά
- Γάλα
- Πραλίνα φουντουκιού
- Ελάχιστο αλάτι
- Λάδι ελαφρύ για το τηγάνισμα
Πώς θα τις φτιάξετε:
Οι αυγόφετες γίνονται ωραιότερες με ψωμί μπαγιάτικο.
Ευκαιρία λοιπόν να αξιοποιήσετε ότι ψωμί σας έχει περισσέψει. Σε διαφορετική περίπτωση χρησιμοποιήστε ψωμί του τοστ…
Οι αυγόφετες που έφτιαξα και φωτογράφισα είναι φτιαγμένες με μπαγιάτικο χωριάτικο ψωμί, που το φτιάχνει η θεία μου η Βέρα και το ψήνει σε ξυλόφουρνο.
Λοιπόν, κόψτε το ψωμί που έχετε σε λεπτές φέτες.
Χωρίστε τις ανά δυο.
Αλείψτε τη μία με μια κουταλιά της σούπας πραλίνα και καλύψτε την με το ζευγάρι της…
Κάντε το ίδιο και με τις υπόλοιπες.
Χτυπήστε τα αυγά καλά με το πιρούνι.
Ρίξτε το αλάτι, προσθέστε γαλατάκι και χτυπήστε για λίγο ακόμη ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά…
Βουτήξτε τις φέτες του ψωμιού έτσι όπως είναι ενωμένες μέσα στο μίγμα του αυγού προσέχοντας να καλυφτούν καλά-καλά από όλες τις μεριές και τοποθετήστε της σε πιατέλα.
Βάλτε τηγάνι στο μάτι και αρκετό λαδάκι και αφήστε το να ζεσταθεί καλά αλλά όχι να καεί.
Τηγανίστε τις γεμιστές αυγόφετες δυο με τρία λεπτά από τη μία πλευρά και αφού ροδίσουν τις γυρίζετε από την άλλη.
Αφήνετε άλλα δύο-τρία λεπτάκια…
Τις βγάζετε, τις τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί και τις απολαμβάνετε με την ησυχία σας και με τη συντροφιά των αγαπημένων σας.
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλή απόλαυση, μέχρι το επόμενο ραντεβού, κάντε μικρές απλές κινήσεις που θα φέρουν την οικογένεια γύρω από το τραπέζι.
Γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά όταν οι άνθρωποι κάθονται γύρω από ένα τραπέζι αυτό δείχνει πως υπάρχουν δεσμοί ανάμεσά τους. Γύρω από το τραπέζι λύνονται οι παρεξηγήσεις και δυναμώνουν οι σχέσεις. Γύρω από ένα τραπέζι αποκτάει ρίζες η οικογένεια…
Σας φιλώ αυγή.
Αφήστε μια απάντηση