Η καρύδα, με τη γλυκιά πλούσια γεύση και το χαρακτηριστικό άρωμα, είναι για εμάς μια εξωτική ατραξιόν, που μάλλον σπανίως έρχεται στο τραπέζι μας.
Για όλους εκείνους όμως, που ζουν σε τροπικές χώρες -και αποτελούν το 1/3 του πληθυσμού παγκοσμίως- όπου η καρύδα είναι αυτοφυές δέντρο, η σάρκα της και το «γάλα» της έχουν μεγαλύτερη διατροφική σημασία από αυτήν που έχουν στη Δύση οι αγελάδες, το κρέας τους και το γάλα τους!

Εμείς όμως, οι Ευρωπαίοι, πότε γνωρίσαμε την καρύδα;
Ο Αντόνιο Πιγκαφέτα, ένας πρώιμος τουρίστας από τη Βενετία, μπαρκάρησε σε ένα από τα πέντε πλοία του Μαγγελάνου το 1519.
Κάποια στιγμή, ύστερα από τρομερές περιπέτειες, έφτασαν στο νησί Γκουάμ, μισοπεθαμένοι από την πείνα, αφού τα εφόδιά τους είχαν τελειώσει.
Οι ιθαγενείς τους υποδέχθηκαν μάλλον τρομακτικά: φορώντας μάσκες από κελύφη καρύδας στο πρόσωπο και κρατώντας ανθρώπινα κόκαλα στα χέρια. Πάντως, ύστερα από “διαπραγματεύσεις”, τους άφησαν να φύγουν παίρνοντας μαζί τους μια γερή προμήθεια από καρύδες.
Έγραφε λοιπόν ο Πιγκαφέτα: «Όπως εμείς έχουμε το ψωμί, το κρασί και το λάδι, έτσι και αυτοί παίρνουν όλα αυτά τα πράγματα από τις καρύδες. Με δυο από αυτά τα δένδρα, μια ολόκληρη οικογένεια δέκα ατόμων, μπορεί να συντηρηθεί».

Αν αναρωτιέστε τώρα για τη διατροφική αξία της καρύδας οι ειδικοί μας λένε πως το καλό με την καρύδα είναι ότι έχει μηδενική χοληστερίνη και ελάχιστο νάτριο.
Το κακό είναι ότι περιέχει αρκετά λιπαρά και όλα κορεσμένα. Είναι από τα ελάχιστα φυτικά προϊόντα που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά.
Από την άλλη μεριά, περιέχει πολλές φυτικές ίνες, άρα είναι χορταστική, σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Β καθώς και ανόργανα άλατα, σημαντικές ποσότητες μαγγανίου και καλίου και μικρές ποσότητες σιδήρου, ψευδαργύρου, ασβεστίου.

Αν δεν την έχετε λοιπόν εντάξει στη διατροφή σας, σας προτείνω να το κάνετε, με μέτρο βέβαια, όπως όλα τα πράγματα δηλαδή, ξεκινώντας με αυτό το ελαφρύ γλυκάκι που έχει διάχυτη την εξωτική γεύση της και το ντελικάτο άρωμά της.
Είναι σιροπιαστό, τραγανό, υπέροχο, εύκολο, γρήγορο. Τι άλλο να σας πω πιά για να σας πείσω να το φτιάξετε;
Αν θέλετε δείτε και τη συνταγή για τρυφερά γλυκάκια με ινδοκάρυδο από τα ηχωμαγειρέματα.
Τι θα χρειαστείτε:
Για το σιρόπι:
- 500 ml. νερό
- 350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Φλούδες από 1 λεμόνι
Για το γλυκό:
- 450 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά
- 250 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
- 200 γρ. ινδοκάρυδο
Πώς θα το φτιάξετε:
Σε μία κατσαρόλα βάλτε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και τις φλούδες από το λεμόνι.



Αφήστε το σε μέτρια φωτιά ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει μια βράση. Κλείστε το μάτι, ρίξτε λίγο χυμό λεμόνι, αφήστε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει και ασχοληθείτε με την ετοιμασία του γλυκού…
Για το γλυκό:
Αν τα φύλλα σας είναι κατεψυγμένα αφήστε τα εκτός ψυγείου για ένα δίωρο, ή για όσο χρόνο γράφει επάνω η συσκευασία.

Ξεκινήστε προθερμαίνοντας το φούρνο στους 160ο C στον αέρα… Λιώστε το βούτυρο.

Απλώστε τα φύλλα στην επιφάνεια εργασίας. Ξεχωρίστε ένα.

Αυτό θα είναι και το πρώτο σας φύλλο το οποίο και θα το ραντίσετε καλά-καλά με βούτυρο.

Στη συνέχεια πασπαλίστε όλη την επιφάνεια με ινδοκάρυδο.


Βάλτε από πάνω το δεύτερο φύλλο.

Αλείψτε με βούτυρο και πασπαλίστε με ινδοκάρυδο. Βάλτε από πάνω το τρίτο φύλλο. Αλείψτε με βούτυρο και πασπαλίστε με ινδοκάρυδο.
Τελειώστε με ένα ακόμα φύλλο. Αλείψτε και πασπαλίστε…



Τυλίξτε προσεχτικά σε ρολό…


Κόψτε με ένα κοφτερό μαχαίρι το ρολό σε 5-6 κομμάτια και τοποθετήστε σε βουτυρωμένο ταψί.



Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα. Συνολικά με μια συσκευασία θα φτιάξετε τέσσερα ρολά.
Βουτυρώστε ελαφρά τα ρολά…




Ψήστε για 40-45 λεπτά. Να ροδίσει η επιφάνεια και να μοσχομυρίσει ο τόπος…

Μόλις το βγάλετε από τον φούρνο και έτσι όπως είναι καυτό περιχύστε με το κρύο σιρόπι.
Αφήστε στην άκρη να ηρεμήσει για 1 με 1½ ώρα να απορροφηθεί όλο το σιρόπι…



Σερβίρετε και απολαύστε το.


Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά, να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας και να μη ξεχνάτε αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Η ζωή δεν είναι να έχεις και να αποκτάς αλλά να είσαι και να γίνεσαι…»
Σας φιλώ αυγή.-
Αφήστε μια απάντηση