Τα τελευταία νέα λένε πως η σαρδέλα αυτή η μικρή και μέγιστη ταυτόχρονα έχει εξελιχθεί σε πρωταγωνίστρια του καλοκαιριού.
Έρχομαι να συμφωνήσω αλλά θα έλεγα όχι μόνο του καλοκαιριού αφού σχεδόν όλο τον χρόνο, εκτός από Ιούνιο και Ιούλιο που εγκυμονεί, έχει μια τουλάχιστον φορά την εβδομάδα μια θέση στο ελληνική κουζίνα.
Η σαρδέλα ταυτίστηκε με τους οικονομικά αδύναμους, που δεν μπορούσαν να αγοράσουν τα μεγάλα ψάρια με την ωραία εμφάνιση και τα πομπώδη ονόματα αλλά δεν την ένοιαζε καθόλου.
Βολεύτηκε μια χαρά με την ταξινόμησή της στο περιθώριο της διατροφής. Για πολλά χρόνια περνούσε απαρατήρητη. Ανέχτηκε πολλά, ακόμη και την περιφρόνηση που εισέπραττε καμιά φορά, όταν την απέρριπταν πετώντας την ή δίνοντάς την τροφή στις γάτες.
Μες στη φτώχεια τους, το έθνος των σαρδελών είναι αυτό που τάισε γενιές και γενιές ανθρώπων.
Όμως, έχει ο καιρός γυρίσματα. Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα άλλαξαν…
Γιατροί και διατροφολόγοι μίλησαν για την αξία που έχει αυτό το «ασήμαντο» ψάρι. Μικρή ναι, ασχημούλα και γουρλωμάτα επίσης, όμως είναι και νόστιμη η ατιμούλα και σπουδαίας θρεπτικής αξίας.
Πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, φωσφόρο, βιταμίνες Α και D συν τα τόσο ωφέλιμα λιπαρά οξέα που καταστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων, προστατεύουν την καρδιά και τον εγκέφαλο και καταπολεμούν την οστεοπόρωση.
Γνωρίζατε ότι τα ωμέγα-3 των ιχθυελαίων φτιάχνουν ασπίδα κατά της σχιζοφρένειας;
Αυτά κατέθεσαν οι γιατροί και επαΐοντες και η σαρδέλα ένιωσε να ψηλώνει. Η αυτοπεποίθησή της τονώθηκε και μαζί με αυτήν και η ζήτησή της. Έγινε ανάρπαστη σας λέω. Μέχρι και γιορτές της ετοιμάζουν. Παντού, σ’ όλη την Ελλάδα, από την Ηπειρο ώς την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Μακεδονία, η σαρδέλα γίνεται το επίκεντρο των καλοκαιρινών γιορτών.
Εκεί κοντά στην αμμουδιά που σκάει το κύμα το γαλάζιο, ξεφορτώνονται αμέτρητα τελάρα με σαρδέλες που ψήνονται στα κάρβουνα, πασπαλισμένες με χοντρό αλάτι και τις απολαμβάνει το πλήθος που συρρέει…
Παστή, ριγανάτη, πανέ, με ντομάτα, όπως και να την μαγειρέψεις είναι νόστιμη αλλά προ πάντων η σαρδέλα είναι μια φίλη. Είναι η σαρδέλα της καρδιάς μας.
(δείτε και μια ακόμα συνταγή με σαρδέλες στο φούρνο ή τη συνταγή για σαρδέλες σε πουγκάκια)
Τι θα χρειαστείτε:
- 1 κιλό σαρδέλες
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 3-4 ντομάτες μέτριες, φρέσκες και ώριμες
- 1 κουτί ντοματάκια κονσέρβας ή κονκασέ
- 2-3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο και λίγος ακόμη για το σερβίρισμα (½ φλιτζάνι)
- Αλάτι
- Πιπέρι
Πώς θα τις φτιάξετε:
Καθαρίστε τις σαρδέλες. Αλατίστε τις και αφήστε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180° C.
Ετοιμάστε τη σάλτσα ως εξής: Σε τηγάνι ζεστάνετε το λάδι και σοτάρετε το σκόρδο και το κρεμμύδι ώσπου να γυαλίσουν…
Προσθέστε κατόπιν τα ντοματάκια, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και αφήστε τη σάλτσα να βράσει σε μέτρια φωτιά 15 λεπτά περίπου.
Τοποθετήστε τις σαρδέλες σε ένα ταψάκι φούρνου σε μία στρώση τη μία δίπλα στην άλλη…
Περιχύστε τις με τη σάλτσα, προσέχοντας να πάει παντού, προσθέστε εδώ και εκεί λίγο νεράκι και βάλτε το ταψί στον φούρνο.
Ψήστε 25 με 30 λεπτά.
Κλείστε το φούρνο και αφήστε τις σαρδέλες να σταθούν 5-6 λεπτά. Σερβίρετέ τις πασπαλισμένες με ψιλοκομμένο μαϊντανό…
Τρώγονται ευχάριστα τόσο ζεστές όσο και κρύες.
Καλά μαγειρέματα φίλες μου και καλή σας όρεξη.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους εαυτούς σας. Προσπαθήστε να ξεφύγετε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.
Δοκιμάστε καινούρια πράγματα και μη φοβάστε τα λάθη, γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: «όποιος θέλει να γίνεται καλύτερος πρέπει να βλέπει τα λάθη του σαν μαθήματα…..»
Σας φιλώ αυγή
Αφήστε μια απάντηση