
Βρήκα στο παζάρι ολόφρεσκες σαρδελίτσες και δεν άντεξα στον πειρασμό πήρα αρκετές. Δυστυχώς εδώ στην ορεινή μας Φλωρινίτσα τα φρέσκα θαλασσινά είναι πολυτέλεια, οπότε όταν τα βρίσκω του δίνω και καταλαβαίνει, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για σαρδελίτσες που και πεντανόστιμες είναι όπως και να τις μαγειρέψει κανείς, και νόστιμες και πολύ θρεπτικές.
Κάμποσες τις μαγείρεψα με ντοματούλα, κάποιες τις έκανα ριγανάτες και άφησα μερικές για να τις κλείσω σε πουγκάκια λαδόκολλας, αγκαλιά με πατατούλες, κολοκυθάκια και καροτάκια. Έγιναν μούρλια. Ελαφριές, ελαφριές και νοστιμότατες.
Φτιάξτε τις. Είναι ένας εύκολος, γρήγορος, υγιεινός και πρωτότυπος τρόπος για να σερβίρετε όχι μόνο τις σαρδέλες αλλά και άλλα ψάρια…
Για περισσότερες συνταγές με ψάρια και θαλασσινά δείτε τη σελίδα “Ψαρικά“.
Τι θα χρειαστείτε:
- Λίγες σαρδελίτσες (υπολογίστε τρεις ή τέσσερις για κάθε πουγκάκι)
- Πατατούλες μέτριες (υπολογίστε μία ή δύο για κάθε πουγκάκι)
- Κολοκυθάκια μικρά και τρυφερά (ένα για κάθε πουγκάκι)
- 1-2 καροτάκια
- Λαδάκι
- Αλατάκι
- Πιπεράκι
- Μπούκοβο γλυκό ή καυτερό
- Μαϊντανός ψιλοκομμένος
- Σκορδάκι ψιλοκομμένο
Πώς θα τις φτιάξετε:
Καθαρίστε καλά τις σαρδέλες. Εμένα αυτή τη… δύσκολη δουλειά μου την κάνει ο ψαράς που μου τις προμηθεύει.
Αφού τις πλύνετε καλά με νερό τρεχούμενο, βάλτε τις σε ένα σουρωτήρι. Αλατίστε τις και αφήστε λίγο να σταθούν να τις πιάσει το αλάτι.
Πλύνετε τις πατάτες και καθαρίστε τις. Κάντε το ίδιο με τα καρότα.

Πλύντε τα μικρά κολοκυθάκια και αφήστε τα με τη φλούδα τους. Βάλτε τα λαχανικά σε κατσαρόλα με κρύο νερό και βράστε τα για ένα δεκαπεντάλεπτο.
Ο χρόνος μετράει από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός…

Κόψτε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια λαδόκολλας, τόσα όσα και τα πουγκάκια που θέλετε να φτιάξετε. Τεμαχίστε τα λαχανικά σε ροδέλες.
Στο κέντρο κάθε κομματιού λαδόκολλας βάλτε κάμποσες πατατούλες, καροτάκια και κολοκυθάκια…





Απλώστε πάνω από τα λαχανικά τρεις-τέσσερις σαρδελίτσες και σκορπίστε λίγο ψιλοκομμένο σκορδάκι.


Αλατοπιπερώστε και ρίξτε λίγο μπούκοβο (προαιρετικά ανάλογα με το αν σας αρέσουν τα καυτερά).


Πασπαλίστε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Ραντίστε με δυο κουταλιές λαδάκι, στύψτε μισό λεμονάκι και κλείστε ενώνοντας τις τέσσερις γωνίες τις λαδόκολλας…





Στρίψτε τις γερά έτσι ώστε να δημιουργήσετε ένα πουγκάκι κλειστό και βάλτε τις σε ταψί.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς και σε τριάντα-τριανταπέντε λεπτά τα ψαράκια με την γαρνιτούρα τους θα είναι έτοιμα να τα απολαύσετε, ζεστά-ζεστά, λαχταριστά, ελαφριά, νόστιμα και υγιεινά…


Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Να περνάτε καλά και να προσέχετε τους πολύτιμους και μοναδικούς εαυτούς σας. Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού φροντίστε να μην αδικείτε ούτε τους άλλους, αλλά ούτε και τον εαυτό σας γιατί όπως έλεγε η γιαγιά Αθηνά «ΤΟ ΆΔΙΚΟ ΤΟ ΤΡΩΣ ΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΧΩΝΕΎΕΙΣ…»
Σας φιλώ αυγή.-
Αφήστε μια απάντηση