Μπορεί ο καιρός φίλες μου, να μη θέλει να συμβαδίσει με το ημερολόγιο, αλλά όπως και να το κάνουμε, μπήκαμε πια στο Δεκέμβρη και Δεκέμβρης σημαίνει γιορτές, σημαίνει Χριστούγεννα!
Δεν ξέρω αν κι εσείς νιώθετε κάπως… Πώς να το πω, κάπως διαφορετικά εφέτος. Λίγο μουδιασμένη, λίγο σαν να λείπει ο παλιός ενθουσιασμός που με συνέπαιρνε άλλες χρονιές τέτοιες μέρες.
Σαν το πνεύμα των Χριστουγέννων να μην θέλει να ξεμυτίσει, σαν να φοβάται να κατέβει, από εκεί ψηλά και να τ’ αλλάξει όλα με μιας! Να τα κάνει χαρούμενα, όμορφα, αισιόδοξα και μαγικά…
«Κάθε πέρσι και καλύτερα» έλεγε η γιαγιά Αθηνά αλλά εγώ λέω να μη αφήσω τα γεγονότα που μαίνονται γύρω μου να με καταβάλλουν και προτείνω να κάνουμε κάτι για να το προκαλέσουμε το πνεύμα το γιορτινό.
Να ερεθίσουμε τις αισθήσεις του με μυρουδιές κανέλας, βανίλιας και γαρύφαλλου, με τη γλύκα του μελιού και της άχνης, τη βελουδένια υφή της λιωμένης σοκολάτας.
Να το ποτίσουμε μυρωδάτο λικέρ ρόδι και λικέρ μανταρίνι. Είμαι σίγουρη πως στο τέλος θα καταφέρουμε να το συγκινήσουμε.
Ας στρωθούμε στη δουλειά λοιπόν. Ας ξεκινήσουμε φτιάχνοντας ένα υπέροχο σιροπιαστό, μοσχομυριστό γλύκισμα. Ας φτιάξουμε παραδοσιακό σαραγλί. Τι λέτε; Θαρρώ πως είναι εύκολη και ωραία ιδέα για αρχή…
Υλικά:
- 500 γρ. φύλλο κρούστας
- 250 γρ. βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη (λιωμένο)
- 300-400 γραμμ. καρυδόψιχα
- 2 κουτ. σουπ. ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπ. κοφτή, κανέλα
- Ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
- 1 βανίλια
Για το σιρόπι:
- 600 γρ. ζάχαρη
- 300 ml ή 1 ποτήρι νερό
- ½ λεμόνι (χυμός)
- 1 βανίλια
Εκτέλεση:
Καλό είναι να ξεκινήσετε με το σιρόπι για να του δώσετε το χρόνο να κρυώσει ώσπου να ετοιμάσετε και να ψήσετε το σαραγλί.
Σε μια κατσαρόλα ρίξτε τη ζάχαρη, το νερό τη βανίλια, το χυμό μισού ζουμερού λεμονιού και αφήστε να βράσει μόνο για δυο λεπτά. Αρχίστε να μετράτε το χρόνο από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
Βουτυρώστε ένα ταψί.
Τρίψτε τα καρύδια στο μούλτι και ανακατέψτε τα με τη ζάχαρη, την κανέλα, και το ξύσμα λεμονιού.
Στρώστε ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο εργασίας και βουτυρώστε το καλά με ένα πινέλο…
Στο κέντρο και κατά μήκος του φύλλου ρίξτε λίγη από τη γέμιση.
Διπλώστε το φύλλο στη μέση και με μια λεπτή βέργα, ή έναν πλάστη τυλίξτε το σε ρολό.
Σουρώστε το φύλλο από τις δυο άκρες, αφαιρέστε από τη βέργα και βάλτε το στο βουτυρωμένο ταψί.
Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία ώσπου να τελειώσουν όλα τα φύλλα.
Φροντίστε τα σουρωτά ρολάκια να μπαίνουν το ένα κολλητά δίπλα στο άλλο, χωρίς να υπάρχει κενό ανάμεσά τους. Είναι και αυτό ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του γλυκού.
Τα άλλα είναι το σωστό ψήσιμο, το σωστό βράσιμο του σιροπιού και το σωστό σιρόπιασμα…
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς.
Αλείψτε με το υπόλοιπο βούτυρο όλη την επιφάνεια και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε τα ρολάκια σε τρία ή τέσσερα μέρη ανάλογα με το πόσο μικρά θέλετε να είναι τα σαραγλί σας…
Ψήστε για 30-45 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο).
Είναι έτοιμα όταν πάρουν ένα ροδοκόκκινο χρώμα και είναι στεγνά.
Αμέσως μόλις βγάλετε το γλυκό από τον φούρνο, το σιροπιάζετε όπως είναι καυτό με το κρύο σιρόπι. Είναι σημαντικό αυτό το βήμα γιατί έτσι τα σαραγλάκια θα διατηρηθούν τραγανά και δε θα πανιάσουν…
Αυτά για σήμερα φίλες μου. Για την άλλη φορά κάτι καλό χριστουγεννιάτικο θα βρω να φτιάξουμε παρέα!
Καλά να περνάτε και να σκέφτεστε ότι οι συνηθισμένες πράξεις ρουτίνας που κάνουμε κάθε μέρα στο σπίτι είναι πιο σημαντικές για την ψυχή από ό,τι δείχνει η απλότητά τους.
Γιατί, όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: “…η απλότητα δεν είναι… απλό πράγμα!”
Σας φιλώ αυγή…
Αφήστε μια απάντηση