Αν κάνετε μια βολτίτσα στη λαϊκή αγορά φίλες μου, στους πάγκους όπου εκθέτουν τις πραμάτειες τους οι μικροπαραγωγοί, θα βρείτε τα σέσκουλα να σας περιμένουν με τα καταπράσινα πλατιά, γυαλιστερά, γραμμωτά φύλλα τους, δεμένα σε μικρά ματσάκια.
Ίσως να τα γνωρίζετε με την ονομασία «σέσκλο» «σφέκλο» ή «λιαμπότ» αλλά πρόκειται πάντα για το ίδιο τρυφερό χόρτο που το βρίσκει κανείς άφθονο αυτήν την εποχή είτε προέρχεται από κήπο όπου καλλιεργείται εύκολα και χωρίς πολλές απαιτήσεις ή αγριοσέσκουλο μαζεμένο από τους αγρούς, το οποίο (αυτό μπορώ να το σας το βεβαιώσω) είναι και το πιο νόστιμο.
Μπορείτε άνετα να το προσθέσετε στη σαλάτα σας, να νοστιμίσετε τα όσπριά σας και γενικά να μαγειρέψετε αυτό το μάλλον υποτιμημένο χορταρικό με τη γλυκιά γεύση, με πολλούς και διάφορους τρόπους.
Αν το ψιλοκόψετε για παράδειγμα και του προσθέσετε μπόλικη φέτα και δυο-τρία αυγά, θα φτιάξετε ωραιότατη γέμιση για την πίτα σας.
Το πλατύ φύλλο του σέσκουλου όμως, ελαφρά ζεματισμένο, είναι ιδανικό και για να τυλίξετε ντολμαδάκια τα οποία αποκτούν μια ιδιαίτερη γεύση που θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας τα ντολμαδάκια με σέσκουλα αποτελούν παραδοσιακό πιάτο.
Στο χωριό μου τα βράζουμε για λίγο και προσθέτοντας αυγά, φρέσκο βούτυρο ή ελαιόλαδο και ελάχιστο αλευράκι, φτιάχνουμε ένα γευστικότατο πιάτο που μπορεί να αποτελέσει κύριο γεύμα αλλά και να συνοδεύσει άνετα, το κρέας, το ψάρι ή το κοτόπουλο.
Η σημερινή συνταγή με σέσκουλο είναι παραδοσιακή Κερκυραϊκή, μαγειρεμένη από τη Σοφία, τη γνωστή πλέον φίλη των ηχωμαγειρεμάτων, τη ταλαντούχα μαγείρισσα του ψητοπωλείου «Λαδόκολλα» η οποία εμπνέεται και δημιουργεί με τα πιο απλά υλικά, εύκολα και γρήγορα, νοστιμότατα πιάτα.
Δοκιμάστε να φτιάξετε αυτήν τη συνταγή και δε θα το μετανιώσετε.
Υλικά:
- 1 κιλό σέσκουλα
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Άνηθος
- Μαϊντανός
- Δυόσμος
- 1 μεγάλη ντομάτα ή 2 κουταλιές ντοματοπολτό
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 3 ποτήρια νερό βραστό
- ½ φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Πλένετε πολύ καλά τα σέσκουλα κάτω από τρεχούμενο νερό, τα βάζετε σε τρυπητό σκεύος, τα ζεματάτε ρίχνοντας επάνω τους καυτό νερό. Αφήστε τα να στραγγίξουν καλά.
Εν τω μεταξύ βάλτε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα ρηχή, αφήστε για λίγο να ζεσταθεί, προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και αφήστε τα για λίγο να μαραθούν.


Ρίξτε τα σέσκουλα καλά στραγγισμένα, να σοταριστούν με τα κρεμμυδάκια, προσθέστε και το σκόρδο, τα μυρωδικά ψιλοκομμένα και ανακατέψτε για ακόμη λίγο.





Περάστε τη ντομάτα από το μούλτι ή αν σας αρέσει ψιλοκόψτε την και προσθέστε τη στα υπόλοιπα υλικά.
Αλατοπιπερώστε και στο τέλος ρίξτε το νερό καυτό για να μη σταματήσει ο βρασμός.

Αφήστε να βράσει το “τσιγάρι” ώσπου να απορροφηθούν τα υγρά και αποσύρετε από τη φωτιά.
Αυτό το φαγητό στα εστιατόρια της Κέρκυρας το σερβίρουν σαν πρώτο πιάτο, ορεκτικό. Στα νοικοκυριά το μαγειρεύουν σαν κύριο πιάτο λαδερό.


Καλή επιτυχία φίλες μου!
Μέχρι την επόμενη συνταγή, μαγειρέψτε για τους αγαπημένους σας με κέφι και μεράκι, μαγειρέψτε με την καρδιά σας γιατί: “Ο δρόμος προς την ευτυχία δε βρίσκεται στον ουρανό. Βρίσκεται στην καρδιά μας…“
Σας φιλώ Αυγή
Αφήστε μια απάντηση