Από τα μέσα Αυγούστου το χρώμα που επικρατεί στον κηπάκο μου είναι το εκτυφλωτικό κόκκινο και αυτό χάρη στις ντοματούλες μου που κρέμονται ολοστρόγγυλες, σαρκώδεις και προκλητικές από τα κλαριά.
Είναι σαν να σε προσκαλούν σε γιορτή, σε πανηγύρι καλοκαιρινό…
Η ντομάτα είναι μια κούκλα, από όποια μεριά και αν τη δει κανείς: Πρώτα, πρώτα γιατί το κατακόκκινο χρώμα της, ταιριάζει απόλυτα με το πράσινο.
Πέραν τούτου όμως η «άτιμη» η ντομάτα είναι και πεντανόστιμη.
Είναι σαρκώδης και αντιστέκεται ελαφρά στο δάγκωμα και έχει δύο χαρακτηριστικά, έντονα, στη γεύση της. Το ένα είναι η γλυκύτητα και το άλλο είναι η οξύτητα. Δύο αντικρουόμενες γεύσεις που μέσα στη σάρκα της ντομάτας ισορροπούν απόλυτα.
Ύστερα, η αισθησιακή αυτή γεύση της είναι τέτοια που μπορεί να ενωθεί και να ταιριάξει με ένα σωρό προϊόντα…
Κάνετε τώρα κάτι που ίσως δεν το έχετε ξανακάνει ποτέ. Κόψτε την ντομάτα εγκάρσια και θα δείτε μια καρδιά να ανοίγεται μπροστά σας.
Εάν την κόψετε στη μέση θα βρεθείτε μπροστά σε ένα απόλυτα ακριβές σχήμα με 4 θύλακες και πολλές ακτίνες. Κάτι σαν αστέρι. Η φύση όταν έχει κέφια κάνει θαύματα…
Η λατρεμένη ντομάτα γεννήθηκε στην Νότια Αμερική. Στην Ευρώπη την έφεραν οι πρώτοι κατακτητές αλλά στην αρχή οι καρποί της θεωρούνταν δηλητηριώδεις.
Παρ’ όλα αυτά γοητευμένοι από το στιλπνό της δέρμα και το έντονο κόκκινο χρώμα, τη φύτεψαν σαν διακοσμητικό και στη συνέχεια την ονόμασαν «Μήλο της Αγάπης» ή «Χρυσόμηλο».
Χάρη στην ευφυΐα ενός μεγάλου φυσικού ο οποίος ανακάλυψε ότι τρώγεται, όλα άλλαξαν στην Ευρωπαϊκή διατροφή: Εδώ και μερικές εκατοντάδες χρόνια η ντομάτα είναι ουσιαστικό στοιχείο της Μεσογειακής διατροφής και χρησιμοποιείται σχεδόν παντού…
Πρέπει να γνωρίζετε ότι η ντομάτα δεν έχει ίχνος λιπαρών και επομένως δεν έχει χοληστερίνη. Γλυκίζει ελαφρά και περιέχει περίπου 4% φυσική ζάχαρη.
Δεν έχει αλάτι και έχει βιταμίνη C και Α, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο και ελάχιστες πρωτεΐνες. Περιέχει όμως το λυκοπένιο, ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό που η δράση του αυξάνεται όταν η ντομάτα μαγειρευτεί.
Επειδή όλες γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η ντομάτα στη διατροφή μας και επειδή αυτήν την περίοδο οι κήποι και οι αγορές έχουν πλημμυρίσει από αυτό το θαύμα της φύσης καλό είναι να προνοήσουμε για να την έχουμε και το χειμώνα που η παγωνιά θα μας τη στερήσει.
Θα μου πείτε, στην εποχή μας μπορεί κανείς να τις βρει όποτε θέλει στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ναι αλλά δεν θα είναι σαν αυτές που τις μεγάλωσε και τις ανάστησε ο καλοκαιρινός ήλιος και τους χάρισε και αυτήν τη νοστιμιά και τα αρώματα και τη γλύκα…
Υλικά:
- Ώριμες σφιχτές ντομάτες
- Λίγο αλάτι
- Λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Διαλέξτε ώριμες κατακόκκινες και σφιχτές ντομάτες χωρίς στίγματα. Αν έχετε κάποιον να σας τις προμηθεύσει από το χωριό ακόμα καλύτερα.
Πλύνετε τις πολύ καλά…
Με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρέστε τον ομφαλό και χαράξτε έναν σταυρό στο πίσω μέρος της ντομάτας.
Βυθίστε τις χαραγμένες ντομάτες μέσα σε νερό που βράζει για ένα-δυο λεπτάκια.
Αφαιρέστε τη φλούδα…
Κόψτε στα δυό την κάθε ντομάτα και πιέστε ανάμεσα στις χούφτες σας για να φύγουν τα περιττά ζουμιά…
Αφήστε τις στυμμένες και ξεφλουδισμένες ντομάτες στο τρυπητό για αρκετή ώρα για να στραγγίξουν λίγο ακόμα και μετά περάστε τις από μπλέντερ…
Όσο πολτοποιούνται στο μπλέντερ μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλάτι ή/και λίγη ζάχαρη.
Πάρτε σακούλες μεσαίου μεγέθους και βάλτε μια ποσότητα αρκετή για ένα φαγητό.
Πιέστε να απλωθεί ο ντοματοπολτός μέχρι τη μέση της σακούλας και διπλώστε το υπόλοιπο σαν φάκελο.
Συνεχίστε την ίδια διαδικασία ώσπου να τελειώσει ο ντοματοπολτός.
Βάλτε τις σακούλες με τον ντοματοπολτό στο συρτάρι της κατάψυξης την μία επάνω στην άλλη.
Είναι ένας εύκολος τρόπος για να καταψύξετε τον ντοματοπολτό και επιπλέον δεν πιάνει χώρο…
Αν πάλι επιθυμείτε να μπλέξετε με βάζα, αποστειρώσεις και βρασίματα διαλέξτε τον παρακάτω τρόπο.
Πλύντε καλά-καλά κάτω από τρεχούμενο νερό τις ντομάτες…
Κόψτε τις στη μέση και πιέστε λίγο για να φύγουν τα πιο πολλά σπόρια και αφαιρέστε με το μαχαιράκι τον ομφαλό.
Κόψτε την ντομάτα σε μικρά κομμάτια και αλέστε τη στο μπλέντερ χωρίς να αφαιρέσετε τη φλούδα.
Η φλούδα είναι η ασπίδα των φρούτων και των λαχανικών και εκεί συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών ουσιών.
Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ντομάτες βιολογικές χωρίς φυτοφάρμακα και άλλες βλαβερές για την υγεία ουσίες.
Επίσης αν το μπλέντερ ή το μούλτι σας είναι αρκετά δυνατό θα τη διαλύσει τελείως.
Μετά το άλεσμα θα προκύψει ένας ροζ πολτός. Μην ανησυχήσετε για το χρώμα. Όταν αρχίσει να βράζει θα ξαναπάρει πάλι το φλογερό κόκκινο.
Αφήστε να βράσει ώσπου να μείνουν τα ¾ της αρχικής ποσότητας…
Πλύνετε καλά γυάλινα βάζα και αποστειρώστε (για την απλή αλλά απαραίτητη διαδικασία αποστείρωσης δείτε τη συνταγή για γλυκό βύσσινο). Γεμίστε τα βάζα με τη καυτή σάλτσα…
Ρίξτε στη επιφάνεια λίγη ζάχαρη, λίγο αλάτι, σφραγίστε με το καπάκι τους τα βάζα και γυρίστε ανάποδα.
Αφήστε τα έτσι μέχρι να κρυώσουν και αποθηκεύστε τα. Έτσι θα έχετε ντοματοπολτό όλο το χρόνο στη διάθεσή σας…
Καλή επιτυχία φίλες μου.
Να περνάτε καλά και προσέχετε τους υπέροχους εαυτούς σας. Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού κρατήστε την ήρεμη σκέψη σας γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά «μια ευτυχισμένη ζωή έχει να κάνει με τη γαλήνη του νου…»
Σας φιλώ αυγή…
Αφήστε μια απάντηση