Ρουμπινένιος Πελτές Κυδώνι - 33

Ρουμπινένιος Πελτές Κυδώνι

«Η νύφη, πριν μπει στο νυφικό δωμάτιο, πρέπει να μασήσει ένα κυδώνι για να μην είναι δυσάρεστο και δύσοσμο το πρώτο φιλί που θα ανταλλάξει με τον σύζυγο επάνω στη νυφική κλίνη και για να μην είναι δύσκολη και χωρίς χαρά η πρώτη ερωτική συνεύρεση…»

Δεν είναι δικό μου το παραπάνω.

Το έχει πει πριν μερικές χιλιάδες χρόνια ο σοφός Σόλων, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος νομοθέτης και, ως τέτοιος, κάτι παραπάνω θα γνώριζε.

Έτσι τουλάχιστον μας πληροφορεί ο Πλούταρχος: «μήλου κυδωνίου τήν νύμφην ἐντραγοῦσαν εἰς τόν θάλαμον βαδίζειν͵ ὅπως τό πρῶτον ἄσπασμα μή δυσχερές γένηται μηδ’ ἀχάριστον».

Ρουμπινένιος Πελτές Κυδώνι - 3

Αυτά σκεφτόμουν καθώς έριχνα τον ρουμπινένιο κυδωνάτο πελτέ που έφτιαξα μέσα στα γυάλινα βαζάκια και έτσι καθώς τον έβλεπα να πέφτει, πηχτός, τρεμάμενος, λαμπερός, έμοιαζε με ρόδινα, φιλήδονα χείλη παρθένου που ετοιμάζεται να δεχτεί το πρώτο της φιλί.

Ρομαντικές σκέψεις θα μου πείτε, που δεν ταιριάζουν σε μια εποχή όπου οι παρθένες σπανίζουν και που δεν μασάει κανείς κυδώνια για την κακοσμία γιατί τα καθαριστικά σκευάσματα δοντιών και στόματος περισσεύουν.

Ρουμπινένιος Πελτές Κυδώνι - 32

Έχει μείνει όμως κλασσική αξία από την αρχαιότητα έως σήμερα αυτό το υπέροχο, χρυσοκίτρινο φρούτο, το κυδώνι, το αγαπημένο φρούτο της θεάς Αφροδίτης, θεάς του έρωτα, το “μελίμηλο” όπως το ονόμαζαν…

Μελίμηλο! Μμμμμ… υπέροχη, εξαιρετικά εύηχη λέξη!

Ρουμπινένιος Πελτές Κυδώνι - 34

Οι παλιές λέγανε πως αν κατά την εγκυμοσύνη η γυναίκα τρώει πολλά κυδώνια, τα παιδιά που θα γεννηθούν θα είναι όμορφα, φρόνιμα, έξυπνα και ευχάριστα στη συμβίωση.

Το έχω αναφέρει και σε άλλες δημοσιεύσεις στα ηχωμαγειρέματα πως το βασικό χαρακτηριστικό του κυδωνιού είναι η πολύ υψηλή περιεκτικότητά του σε πηκτίνη, γι’ αυτό και η μαρμελάδα κυδώνι πετυχαίνει σχεδόν αυτόματα.

Όπως και το γλυκό κυδώνι άλλωστε.

Ρουμπινένιος Πελτές Κυδώνι - 35

Το ίδιο εύκολα γίνεται και ο υπέροχος πελτές, αυτό το διάφανο, λαμπερό, πεντανόστιμο, αρωματικό ζελεδάκι, με το υπέροχο ρουμπινί χρώμα, απόλαυση των ματιών και του ουρανίσκου.

Μπορείτε να τον φτιάξετε με ολόκληρα κυδώνια αλλά και με τα περισσεύματα που θα αφήσετε στην άκρη, τις καρδιές και τις φλούδες δηλαδή, όταν αποφασίσετε να φτιάξετε γλυκό κυδώνι ή μαρμελάδα κυδώνι

Δείτε και τη συνταγή για κυδώνια ψητά.

Υλικά:

  • Κυδώνια
  • Ζάχαρη
  • Μήλα (προαιρετικά)
  • Χυμό λεμονιού
  • Φυλλαράκια αρμπαρόριζας δεμένα ματσάκι
  • Βανίλιες

Πώς θα το φτιάξετε:

Καθαρίστε το χνούδι των κυδωνιών και πλύνετέ τα καλά.

Σκουπίστε τα και κόψτε τα στα δύο και αν είναι μεγάλα στα τέσσερα.

Ρουμπινένιος Πελτές Κυδώνι - 2
κυδώνια
Ρουμπινένιος Πελτές Κυδώνι - 4

Κάντε το ίδιο και με τα μήλα.

Να ξέρετε ότι τα μήλα περιέχουν και αυτά πηκτίνη και δίνουν ιδιαίτερο χρώμα στον πελτέ σας.

Στα έξι κυδώνια μπορείτε να βάλετε τρία μικρά μηλαράκια ή δύο μεγαλύτερα…

Ρουμπινένιος Πελτές Κυδώνι - 6
μήλα

Βάλτε σε κατσαρόλα τα κομμάτια των φρούτων χωρίς να καθαρίσετε τα φλούδια και τις καρδιές, εκτός αν θέλετε να κάνετε κυδωνόπαστο (άλλη νοστιμιά αυτή), οπότε τα καθαρίζετε και βάζετε τις καρδιές σε ένα τούλι.

Το δένετε και το ρίχνετε στην κατσαρόλα μαζί με τα κομμάτια των φρούτων.

Ρουμπινένιος Πελτές Κυδώνι - 7

Προσθέστε νερό, τόσο όσο να τα σκεπάζει και δυο τρία δάχτυλα παραπάνω.

Ρουμπινένιος Πελτές Κυδώνι - 8

Αφήστε τα να βράσουν περίπου μια ώρα για να βγάλουν τα φρούτα όλες τις μαγικές ουσίες και τα αρώματα…

Ρουμπινένιος Πελτές Κυδώνι - 10

Στραγγίξτε…

Ρουμπινένιος Πελτές Κυδώνι - 11
Ρουμπινένιος Πελτές Κυδώνι - 12
Ρουμπινένιος Πελτές Κυδώνι - 13
Ρουμπινένιος Πελτές Κυδώνι - 15
Ρουμπινένιος Πελτές Κυδώνι - 16

Περάστε το ζουμί από λεπτή σίτα ή τουλουπάνι

. Μην τα ζουλάτε για να είναι το ζουμί όσο το δυνατόν πιο διαυγές.

Ρουμπινένιος Πελτές Κυδώνι - 17
Ρουμπινένιος Πελτές Κυδώνι - 18
Ρουμπινένιος Πελτές Κυδώνι - 19
Ρουμπινένιος Πελτές Κυδώνι - 20

Πετάξτε το τούλι με τις καρδιές και τα κουκούτσια. 

Μετρήστε το ζουμί με φλυτζάνια και προσθέστε ζάχαρη σε αναλογία 2 προς ένα.

Δηλαδή 2 φλυτζάνια ζουμί – 1 φλυτζάνι ζάχαρη…

Ρουμπινένιος Πελτές Κυδώνι - 21
ζάχαρη

Προσθέστε τον χυμό του λεμονιού και το ματσάκι με τα αρωματικά φύλλα αρμπαρόριζας.

Ρουμπινένιος Πελτές Κυδώνι - 23
αρμπαρόριζα
Ρουμπινένιος Πελτές Κυδώνι - 24
χυμός λεμονιού

Βράστε τον πελτέ σε δυνατή φωτιά για περίπου μισή ώρα…

Ρουμπινένιος Πελτές Κυδώνι - 26

Δοκιμάστε αν έγινε με τον γνωστό τρόπο.

Στάξτε μια σταγόνα σε ένα πιάτο και αν αυτή δεν απλώσει αλλά μείνει σταθερή σαν κόμπος, σημαίνει ότι έγινε το γλυκό.

Ρουμπινένιος Πελτές Κυδώνι - 28

Προσθέστε μια κάψουλα βανίλια, κλείστε το μάτι και αφαιρέστε το ματσάκι της αρμπαρόριζας.

Αδειάστε το περιεχόμενο σε βάζα σχετικά ρηχά. Θα πήξει πολύ πιο γρήγορα.

Ρουμπινένιος Πελτές Κυδώνι - 31
Ρουμπινένιος Πελτές Κυδώνι - 30

Σερβίρεται όπως τα γλυκά του κουταλιού και είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό στην εμφάνιση και εννοείται υπέροχο στη γεύση!

Ρουμπινένιος Πελτές Κυδώνι - 33

Καλή επιτυχία φίλες μου!

Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας.

Ζήστε το σήμερα και μην ασχολείστε με το αύριο, γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: «Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν, αλλά μπορείς να καταστρέψεις το παρόν με το να στενοχωριέσαι για το μέλλον…»

Σας φιλώ αυγή.


Αυτόματες ειδοποιήσεις ηχωμαγειρέματα:

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ειδοποιήσεις…

Βαθμολογήστε αυτήν τη συνταγή / σελίδα, από 1 έως 5 αστέρια:


Συνολική βαθμολογία μέχρι τώρα:

5,0
5,0 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 11 αξιολογήσεις)
Τέλεια100%
Πολύ καλή0%
Μέτρια0%
Φτωχή0%
Κακή0%


Είπαν για αυτήν τη συνταγή / σελίδα:

Τον έκανα τον πελτέ,αλλά αυτή η μαεστρία που γράφετε παραπάνω πως αποκλείεται…για τον πελτέ κυδώνι βέβαια. Ο κόμπος στο πιατάκι πετυχαίνει αλλά δεν είναι μάλλον το μόνο κριτήριο …να μην μετακινείται αλλά που θα πάει θα τον κυνηγησω.Ευχαριστούμε πάντως. .Κάποια παραδοσιακά χρειάζονται βιωματική εμπειρία.Η συνταγή είναι υπέροχη ,δεν χρειάζεται την ρομποτική …ομιλία …την αδικεί

Απάντηση από ηχωμαγειρέματα

Ναι βέβαια έχετε δίκιο ότι χρειάζεται κ κάποια εμπειρία όπως με όλες τις συνταγές, ειδικά κάποιες παλιές παραδοσιακές συνταγές, μέχρι να τις μάθουμε ή και να μπορούμε να κάνουμε αλλαγές, να τις προσαρμόζουμε στα γούστα μας. Για τον “κόμπο” εννοούμε ότι η στάλα πρέπει να πέφτει και να μένει σταθερή να μην είναι νερουλή δηλαδή και απλώνει, να μην κυλάει, κάπως έτσι.. 🙂 Όσο για τη ρομποτική ομιλία εντάξει δεκτό σε κάποιους ακούγεται παράξενα, παρακαλώ εστιάστε στη συνταγή όσο γίνεται και όχι στην μηχανική αφήγηση…

Υπέροχη συνταγή με αναλυτική περιγραφή και ολοκληρωμένη απόδοση.Ευχαριστούμε.

Τέλειο να είσαι πάντα καλά!!!!

Συγχαρητήρια!!! Την έφτιαξα σήμερα για πρώτη φορά και έγινε τέλειος!!! Τα βρασμενα φρούτα τα έκανα μαρμελάδα και δεν πήγε τίποτα χαμένο!!!!

Ευχαριστώ για την υπέροχη συνταγή και τις λεπτομερεις οδηγίες!!!

Εξαιρετικό και το κείμενο για τα υπέροχα αυτά φρούτα!!!

Δωρα Αγγελιδάκη

Υπέροχη συνταγή μπράβο σας!

Υπέροχο θα το φτιάξω σας ευχαριστώ πολύ!!απο χρυσοχώρι Καβάλας!!

Συγχαρητήρια.Τελεια παρουσίαση της παραδοσιακής συνταγής.Μπραβο!5 αστέρια από μένα.

Μπράβο!!!! Υπέροχη συνταγή την έκανα φέτος πρώτη φορά και θα την κάνω κάθε φθινόπωρο οι αναλογίες των υλικών το διάφανο χρώμα η γεύση όλα τέλεια!!!!!!!

Πολύ εύκολη και πετυχημένη !

Ekana to peltea ine iperoho


Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες:


…ή δοκιμάστε την αναζήτηση:


…ή επιλέξτε κάποια από τις λέξεις-κλειδιά:


Κάντε την 100% δωρεάν εγγραφή στα ηχωμαγειρέματα!

Συμπληρώστε την διεύθυνση email σας παρακάτω:


Βρείτε μας στα social:


Φτιάξτε οποιαδήποτε παραδοσιακή πίτα, δείτε το βίντεο:

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *