Πόσες αναμνήσεις μπορεί να κρύβει ένα παλιό τετράδιο με συνταγές μαγειρικής; Πολλές, πάρα πολλές σας βεβαιώνω.
Βάλθηκα να καθαρίζω τις προάλλες μια γωνιά της βιβλιοθήκης μου και εκεί ανάμεσα σε παλιά περιοδικά και ντοσιέ με αποκόμματα εφημερίδων το είδα το παλιό μου τετράδιο με τις συνταγές, το ξεφύλλισα και με πήραν παραμάζωμα οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα και με σήκωσαν.
Κάθε σελίδα και ένα ταξίδι στο παρελθόν. Κάθε σημείωση και ένα τσικ στο στομάχι και στην καρδιά. Γέλια και δάκρυα και θυμός και συγκίνηση και οι εικόνες να ξεπηδούν και να στήνουν τρελό χορό.
Παιδικά πάρτι, γενέθλια, ονομαστικές γιορτές, Χριστούγεννα, Πάσχα, γάμοι και κηδείες, σχολικές εκδρομές, μυρωδιές βανίλιας, κανέλας, λεμονοπορτόκαλου και γεύσεις πολλές όλα κλειδωμένα μέσα στις πυκνογραμμένες σελίδες.
Να, αυτή η υπέροχη συνταγή, για παράδειγμα, για το ρεβανί με το γάλα μου θύμισε τη φίλη μου την Άννα. Αγαπημένη φίλη, πώς χαθήκαμε; Μην ρωτάτε το γιατί.
Έτσι, απλά, χωρίς λόγο χώρισαν οι δρόμοι μας. Μπήκε η απόσταση ανάμεσά μας, έκανε και ο χρόνος τη δουλειά του και χάσαμε επαφή.
Πόσα χρόνια πίσω με πήγε δε θέλετε να ξέρετε. Της είχα παραπονεθεί κάποτε ότι τα παιδάκια μου δεν πίνουν καθόλου γάλα και μου είχε προτείνει αυτό εδώ το πρωτότυπο ρεβανί.
Το έφτιαχνα σχεδόν κάθε εβδομάδα και το τιμούσαν τα παιδάκια μου δεόντως αλλά όχι μόνο αυτά. Όλοι μας το απολαμβάναμε, ιδιαίτερα το καλοκαιράκι με μια μπάλα παγωτό από δίπλα… τι να σας λέω τώρα.
Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.
Είναι εύκολο, δεν περιέχει βούτυρα και άλλα λιπαρά και το σιρόπιασμα με το γάλα το κάνει πιο ελαφρύ και πιο υγιεινό…
Αν σας αρέσει το ρεβανί ή γενικά τα γλυκά δείτε και τη συνταγή για σπιτικό παραδοσιακό ρεβανί ή αλλιώς “Ρεβανί της Μαίρης”.
Τι θα χρειαστείτε:
- 6 αυγά
- ¾ κούπας ζάχαρη
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 2-3 βανίλιες
Για το σιρόπι:
- 2 κούπες νερό
- 2 κούπες ζάχαρη
- Χυμός από ένα λεμόνι
- Φλούδα λεμονιού (ή πορτοκαλιού)
- 2 κούπες γάλα
Πώς θα το φτιάξετε:
Κοσκινίστε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι μαζί με το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
Στον κάδο του μίξερ χτυπήστε για ένα δυο λεπτάκια τα αυγά και προσθέστε τη ζάχαρη και τη βανίλια…
Συνεχίστε το χτύπημα στη δυνατή ταχύτητα ώσπου το μίγμα να αφρατέψει και να φουσκώσει.
Χαμηλώστε την ταχύτητα και αρχίστε να ρίχνετε κουταλιά-κουταλιά το μίγμα αλευριού-σιμιγδαλιού.
Στη φάση αυτή δεν χρειάζεται να ταλαιπωρήσετε το μίγμα χτυπώντας το για πολύ ώρα.
Λίγο ανακάτεμα ίσα που να ομογενοποιηθούν τα υλικά αλλά το μίγμα -θα χάσει βέβαια λίγο από τον όγκο του- αλλά θα παραμείνει αφράτο.
Ρίξτε το σε βουτυρωμένο ταψί και απλώστε το με μια σπάτουλα για να έχει παντού το ίδιο ύψος…
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά…
Εν τω μεταξύ βάλτε σε κατσαρολάκι τα υλικά για το σιρόπι και αφήστε το να βράσει για 5-6 λεπτάκια (μετρήστε αφού αρχίσει ο βρασμός)…
Βγάλτε το γλυκό από τον φούρνο, αφήστε να σταθεί για ένα πεντάλεπτο.
Με μια κουτάλα ρίξτε λίγο λίγο και με προσοχή το γάλα σε όλη την επιφάνεια του γλυκού όπως ακριβώς κάνετε όταν σιροπιάζετε ένα γλυκό.
Το γάλα θα απορροφηθεί αμέσως…
Αφήστε για ένα πεντάλεπτο ακόμα και σιροπιάστε σιγά-σιγά το γλυκό με το ζεστό σιρόπι.
Απολαύστε το κρύο με μια μπάλα παγωτό και χαιρετήστε το καλοκαιράκι που κάνει τα πρώτα του βήματα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυσή φίλες μου.
Έως το επόμενο ραντεβού μας να περνάτε καλά και να θυμάστε αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Τίποτε δεν ζωντανεύει το παρελθόν πιο αποτελεσματικά από μια μυρωδιά ή μια γεύση που έχει συσχετισθεί μ’ αυτό…»
Σας φιλώ αυγή.-
Αφήστε μια απάντηση