Μπήκαμε αισίως στη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής, που είναι μεν μεγάλη γιατί οδηγεί στο μεγάλο γεγονός του Θείου Πάθους και της Ανάστασης του Θεανθρώπου, αλλά δεν είναι Σαρακοστή. Σχεδόν πεντηκοστή είναι, αφού οι μέρες της νηστείας κοντεύουν τις πενήντα.
Καλά κουράγια λοιπόν σε όσους και όσες νηστεύουν. Άλλωστε στις μέρες μας η νηστεία με τα τόσα αγαθά που υπάρχουν, είναι κατά πολύ ευκολότερη απ’ ό,τι παλιά…
Η δική μου, νηστίσιμη, αλλά πεντανόστιμη μαγειρική πρόταση για σήμερα είναι «Γιαχνί με πράσα, πατάτες και μανιτάρια».
Μεσογειακό φαγητό, υγιεινό, θρεπτικό, με τα μανιτάρια να αναπληρώνουν κάλλιστα τη νοστιμιά του κρέατος (η γιαγιά μου μας έλεγε «φάτε μανιτάρια, είναι το κρέας το φτωχού») και να σε κάνουν να ξεχνάς ότι διάγεις περίοδο νηστείας.
Το πράσο επίσης, που περιέχει το φαγητό μας, είναι λαχανικό με χαρακτηριστικό άρωμα, ιδιαίτερη γεύση, -κάτι ανάμεσα σε κρεμμύδι και σκόρδο- και αναδεικνύει εξαιρετικά όλα τα μαγειρέματά μας.
Και αν πολλοί το υποτιμάτε, ίσως αλλάξετε γνώμη αν πληροφορηθείτε ότι το πράσο ήταν αγαπημένη τροφή του Νέρωνα, εκείνου του μισότρελου Ρωμαίου αυτοκράτορα, ο οποίος κατανάλωνε απίστευτες ποσότητες πράσου γιατί πίστευε ότι κάνουν καλό στη φωνή του εξ’ ου και ονομάστηκε, “Νέρων ο πρασοφάγος”.
Ίσως δε, θα το εκτιμήσετε ακόμα περισσότερο αν μάθετε ότι, οι σκλάβοι που έχτιζαν τις πυραμίδες στην αρχαία Αίγυπτο, κατανάλωναν τεράστιες ποσότητες πράσου, όχι βέβαια γιατί έκανε καλό στη φωνή τους, αλλά γιατί τους εξασφάλιζε δύναμη και αντοχή!
Τα 100 γραμμάρια πράσου έχουν μόλις 29 θερμίδες, εν τούτοις είναι πολύ καλή πηγή μαγγανίου, βιταμίνης Β6, C, φολικού οξέος, σιδήρου, ασβεστίου και ιωδίου.
Ο χυμός πράσου λέγεται ότι μπορεί να θεραπεύσει τη φαρυγγίτιδα και τη λαρυγγίτιδα. Έχει ευεργετική δράση στους νεφροπαθείς και είναι αποτελεσματικό σε παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και η αρτηριοσκλήρωση.
Είναι ευεργετικό για την καρδιά και έχει ιδιαίτερες αφροδισιακές ιδιότητες. Πειστήκατε; Ωραία! Πάμε τώρα να μαγειρέψουμε!
Αν σας αρέσουν τα μανιτάρια και οι σούπες δείτε αυτή τη συνταγή για μανιταρόσουπα με τραχανά που είναι από τις πρώτες που δημοσιεύσαμε στα ηχωμαγειρέματα.
Για περισσότερες συνταγές για σούπες από τα ηχωμαγειρέματα δείτε τη σελίδα “Σούπες“.
Υλικά:
- ⅔ φλυτζανιού ελαιόλαδο
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
- 4 μεγάλα πράσα
- 2 μέτριες πατάτες
- 500 γρ. μανιτάρια φρέσκα
- 2 μέτριες ντομάτες ή 1 φλυτζάνι τσαγιού πολτό ντομάτας
- 1 φύλλο δάφνης
- Αλάτι
- Λίγο μπαχάρι (προαιρετικά)
- Μαυροπίπερο
Εκτέλεση:
Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τις σε μέτρια κομμάτια.
Κόψτε το λευκό και τρυφερό μέρος των πράσων σε ροδέλες.
Κόψτε σε μέτρια κομμάτια τα μανιτάρια.



Καθαρίστε το κρεμμύδι και περάστε το από το μούλτι ή τρίψτε το στον τρίφτη.
Σε ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα ρίξτε το μισό λάδι και αφού ζεσταθεί τσιγαρίστε ελαφρά το κρεμμύδι…

Προσθέστε το πράσο, τα μανιτάρια, τις πατάτες και συνεχίστε το σοτάρισμα για ένα-δυο λεπτά…


Ρίξτε αμέσως το αλατοπίπερο, προσθέστε την τριμμένη ντομάτα ή τον πολτό ντομάτας, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το φύλλο δάφνης…

Αλατίστε και αφήστε για λίγο ακόμα να σοταριστούν όλα μαζί τα υλικά και προσθέστε βραστό νερό, τόσο, όσο να καλυφτούν τα υλικά.
Αφήστε το φαγητό να μαγειρευτεί για 30-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, να μελώσουν τα υλικά και να μείνουν με τη σάλτσα τους.
Δοκιμάστε και αν χρειαστεί προσθέστε λίγο αλάτι ακόμα.

Σερβίρετε, καλή σας όρεξη και μην ξεχνάτε ότι, όταν μοιράζεστε ένα καλό γεύμα με ανθρώπους αγαπημένους και το απολαμβάνετε, αυτό είναι ευτυχία.
Και ότι η ευτυχία δεν είναι μια σταθερή και συνεχής κατάσταση.
Μοιάζει περισσότερο με μικρά πολύτιμα πετράδια, σκορπισμένα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Πρέπει να τα “αποθηκεύουμε” για να τα ξαναβιώσουμε, όταν τα πράγματα δεν θα είναι τόσο καλά για εμάς…
Σας φιλώ, Αυγή.
Αφήστε μια απάντηση