Πράσινες ντοματούλες τουρσί - ηχωμαγειρέματα - 15

Πράσινες ντοματούλες τουρσί! Υπέροχος, χειμωνιάτικος, παραδοσιακός μεζές

Μπήκαμε ήδη στο Νοέμβρη και ο καιρός αν και είναι καθάριος και λαμπερός, πράγμα λίγο περίεργο για δεδομένα Φλώρινας, εν τούτοις οι θερμοκρασίες έπεσαν και το κρύο είναι αισθητό.

Οι ντοματιές, αλλά και όλα τα φυτά στον κηπάκι μου μου παρέδωσαν το πνεύμα τους, αλλά άφησαν πίσω τους το τελευταίο πολύτιμο φορτίο.

Μάζεψα ένα σωρό πράσινες ντοματούλες που δεν πρόλαβαν να ωριμάσουν. Τι θα τις κάνω; Να τις πετάξω πάντως αποκλείεται…

Πράσινες ντοματούλες τουρσί - ηχωμαγειρέματα - 2

Μερικές θα τις βάλω στην άλμη και θα κάνω ωραιότατο τουρσί και τις υπόλοιπες θα τις απλώσω σε μέρος φωτεινό.

Σε λίγες μέρες θα αρχίσουν να ροζίζουν και μετά θα ωριμάσουν, θα κοκκινίσουν και έτσι θα έχω πεντανόστιμες ντοματούλες γεμάτες άρωμα και γλύκα για τη σαλάτα μου, μη σας πω και μέχρι το Δεκεμβρη.

Δεν το πιστεύετε;

Πράσινες ντοματούλες τουρσί - ηχωμαγειρέματα - 17

Δοκιμάστε το, αν βρείτε πράσινες ντοματούλες στην αγορά. Αφήστε τις να ησυχάσουν λίγο καιρό. Θα κοκκινίσουν και η νοστιμιά τους δεν θα έχει ταίρι.

Τόσο νόστιμη ντομάτα δεν θα έχετε φάει ούτε τον Αύγουστο που η παραγωγή της ντομάτας είναι στο απόγειό της…

Πράσινες ντοματούλες τουρσί - ηχωμαγειρέματα - 1

Οι πράσινες ντοματούλες κάνουν ωραιότατο τουρσί, έναν πικάντικο, χειμωνιάτικο μεζέ για το τσίπουρο, το ούζο αλλά και άριστο συνοδευτικό για τα όσπρια και τα λαδερά.

Είναι το πιο εύκολο τουρσί που έχετε φτιάξει ποτέ! Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες ικανότητες. Εδώ θα δείτε δύο τρόπους και οι δυο απλοί και εύκολοι.

Διαλέξτε όποιον σας ταιριάζει…

Σας αρέσει το τουρσί; Δείτε και τις συνταγές για κόκκινες πιπεριές τουρσί και τουρσί πολύχρωμο και αγγουράκι τουρσί.

Πρώτος Τρόπος

Τι θα χρειαστείτε:

  • Πράσινες ντοματούλες
  • Χοντρό αλάτι
  • Νερό
  • Σκόρδο

Πώς θα το φτιάξετε:

Διαλέξτε μικρές ή μέτριες πράσινες ντοματούλες και πλύντε τις καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.

Πράσινες ντοματούλες τουρσί - ηχωμαγειρέματα - 3
ντομάτες πράσινες
Πράσινες ντοματούλες τουρσί - ηχωμαγειρέματα - 4

Τρυπήστε τις με ένα πηρούνι σε διάφορα σημεία και τοποθετήστε τις σε ένα βάζο τη μία κοντά στην άλλη σφιχτά-σφιχτά.

Όσο πιο σφιχτά γίνεται.

Πράσινες ντοματούλες τουρσί - ηχωμαγειρέματα - 8
Πράσινες ντοματούλες τουρσί - ηχωμαγειρέματα - 6
Πράσινες ντοματούλες τουρσί - ηχωμαγειρέματα - 9

Ψιλοκόψτε το σκόρδο και ρίξτε το μέσα στο βάζο.

Φτιάξτε μια άλμη σε αναλογία 2½ κουταλιές της σούπας αλάτι σε κάθε ένα λίτρο νερό.

Βράστε το νερό ώσπου να διαλυθεί το αλάτι…

Πράσινες ντοματούλες τουρσί - ηχωμαγειρέματα - 10
νερό
Πράσινες ντοματούλες τουρσί - ηχωμαγειρέματα - 11
αλάτι

Προσθέστε την άλμη μέσα στο βάζο ώσπου να καλυφτούν οι ντομάτες…

Πράσινες ντοματούλες τουρσί - ηχωμαγειρέματα - 12

Βάλτε το καπάκι αλλά μην το κλείσετε σφιχτά για να αρχίσει σιγά-σιγά η ζύμωση.

Κρατήστε το έτσι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για μια εβδομάδα και μετά κλείστε το καλά.

Πράσινες ντοματούλες τουρσί - ηχωμαγειρέματα - 14Πράσινες ντοματούλες τουρσί - ηχωμαγειρέματα - 16


Δεύτερος τρόπος

Υλικά για βάζο ενός λίτρου:

  • Πράσινες ντομάτες τόσες ώστε να χωράνε στο βάζο
  • Νερό
  • 1 φλυτζ. καφέ λευκό ξύδι
  • Χοντρό αλάτι
  • Σκόρδο (προαιρετικά)
  • Λίγο ελαιόλαδο

Πώς θα το φτιάξετε:

Πλύνετε πολύ καλά τις ντομάτες και κόψτε τις στα δύο και μετά στα τέσσερα ή και στα οκτώ αν είναι μεγαλούτσικες και βάλτε τις στο βάζο.

Βάλτε και λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο (προαιρετικά)…

Πράσινες ντοματούλες τουρσί - ηχωμαγειρέματα - 18
ντομάτες πράσινες
Πράσινες ντοματούλες τουρσί - ηχωμαγειρέματα - 19
Πράσινες ντοματούλες τουρσί - ηχωμαγειρέματα - 20
Πράσινες ντοματούλες τουρσί - ηχωμαγειρέματα - 22
Πράσινες ντοματούλες τουρσί - ηχωμαγειρέματα - 25

Σε μια κατσαρόλα βάλτε να βράσει το νερό, το αλάτι στην αναλογία που σας έδωσα παραπάνω, ώσπου να διαλυθεί το αλάτι.

Πράσινες ντοματούλες τουρσί - ηχωμαγειρέματα - 23
νερό + αλάτι

Ρίξτε το ξύδι πάνω από τις ντοματούλες και στη συνέχεια γεμίστε το βάζο με την άλμη, αφήνοντας λίγο κενό το οποίο συμπληρώστε με λίγο ελαιόλαδο.

Πράσινες ντοματούλες τουρσί - ηχωμαγειρέματα - 26
άλμη
Πράσινες ντοματούλες τουρσί - ηχωμαγειρέματα - 27
ελαιόλαδο

Κλείστε ερμητικά το βάζο και ανακινήστε το ελαφρώς…

Διατηρήστε το τουρσί σε μέρος δροσερό και σκοτεινό και όταν χρειαστείτε μεζεδάκι για το ουζάκι σας ή συνοδεία για τη φασολάδα τις φακές και τα ρεβύθια σας, βγάλτε κάμποσες ντοματούλες, ραντίστε τις με λίγο ελαιόλαδο και απολαύστε αυτόν τον απλό παραδοσιακό μεζέ μόνοι ή με καλή παρεΐτσα…!

Πράσινες ντοματούλες τουρσί - ηχωμαγειρέματα - 15

Καλή επιτυχία φίλες μου.

Να περνάτε καλά, να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας και να μην ξεχνάτε να σκορπάτε απλόχερα την αγάπη σας αλλά και να μοιράζεστε τα ελέη του τραπεζιού σας με εκείνους που τα στερούνται και δεν είναι λίγοι στις μέρες μας.

Η γιαγιά Αθηνά έλεγε: «Όσοι έχουν την τσέπη τους και το σπίτι τους γεμάτα και τρέμουν να δώσουν μια δραχμή οι τσιγκούνηδες, μοιάζουν με εκείνα τα γαιδούρια που κουβαλάνε στην ράχη τους χρυσάφι αλλά τρώνε άχυρα…»

Σας φιλώ αυγή.-


Αυτόματες ειδοποιήσεις ηχωμαγειρέματα:

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ειδοποιήσεις…

Βαθμολογήστε αυτήν τη συνταγή / σελίδα, από 1 έως 5 αστέρια:


Συνολική βαθμολογία μέχρι τώρα:

4,8
4,8 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 19 αξιολογήσεις)
Τέλεια79%
Πολύ καλή21%
Μέτρια0%
Φτωχή0%
Κακή0%


Είπαν για αυτήν τη συνταγή / σελίδα:

Πολύ ωραία.Εχω μια ερώτηση ,ποσο καιρό κάνει για να γίνει το τουρσί μας Ποτε δηλ, ανοίγουμε το βάζο.Ευχαριστω πολύ

Απάντηση από ηχωμαγειρέματα

Ανάλογα και με ποιόν από τους δυο τρόπους χρησιμοποιήσατε και βέβαια ανάλογα με τις συνθήκες αποθήκευσης, γενικά μετά από μια εβδομάδα με δέκα μέρες δοκιμάζουμε και βλέπουμε. Γενικά πειραματιζόμαστε γιατί ακόμη και το βάζο παίζει ρόλο και βέβαια η ποιότητα της ντομάτας. Μη φοβάστε να πειραματιστείτε μέχρι να βρείτε το ιδανικό για εσάς…

Πολύ ωραία η συνταγή. Ευχαριστώ πολύ.

Είναι υπέροχη και εύκολη συνταγή, μόνο που δεν μας είπατε πόσες μέρες απαιτούνται για να ωριμάσει το τουρσί! Ευχαριστώ.

Απάντηση από ηχωμαγειρέματα

Ευχαριστούμε για τη βαθμολογία. Για τον 1ο τρόπο παρασκευής διαβάστε το κείμενο.. θα πρέπει να περιμένετε μια εβδομάδα πριν κλείσετε ερμητικά τα βαζάκια. Πρέπει να είναι σε ξηρό, σκοτεινό, δροσερό μέρος. Για τον 2ο τρόπο παρασκευής μπορείτε να το δοκιμάσετε ακόμα και την επόμενη ημέρα και να αξιολογήσετε. Παίζουν ρόλο οι συνθήκες στις οποίες φυλάσσονται τα βάζα. Ωστόσο όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο νόστιμο / ώριμο θα γίνεται το τουρσί. Οπότε δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση, θα πρέπει να πειραματιστείτε (όπως κ με όλες μας τις συνταγές)!

Υπέροχη η συνταγή για πρώτη φορά έφτιαξα και εγώ, αλλά πιο υπέροχα τα λόγια της γιαγιας και ποσο αληθινα στην εποχή μας

Εύκολη φαίνεται και είμαι έτοιμη για να την φτιάξω.

Θα ήθελα όμως να μου διευκρινίσεται,

Το νερό με την άρμη το ρίχνουμε ζεστό στις ντομάτες ή αφήνουμε πρώτα να κρυώσει;

,

Απάντηση από ηχωμαγειρέματα

Καλύτερα να το αφήσετε να χλιαρώσει ή να κρυώσει πριν το ρίξετε στα βάζα. Πάντως καλύτερα να μην το ρίξετε καυτό…

Καλημέρα. Ακούγεται καταπληκτική συνταγή. Θα την φτιάξω αμέσως. Μαζεψα χθες από τον καλοκαιρινό μου κήπο. Κατερίνα από Βλαχερνα Αρκαδίας. Φιλιά καλές γιορτές.

καλησπέρα και καλό μήνα. Έκανα την 2η συνταγή. Άνοιξα σήμερα το ένα βάζο και έβγαλε αφρούς και έχει περίεργη γεύση, γιατί;

Την κάνω κάθε χρόνο,είναι τέλεια!!

Μπραβο ωραιασυνταγη θα την κανω κι εγω


Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες:


…ή δοκιμάστε την αναζήτηση:


…ή επιλέξτε κάποια από τις λέξεις-κλειδιά:


Κάντε την 100% δωρεάν εγγραφή στα ηχωμαγειρέματα!

Συμπληρώστε την διεύθυνση email σας παρακάτω:


Βρείτε μας στα social:


Φτιάξτε οποιαδήποτε παραδοσιακή πίτα, δείτε το βίντεο:

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *