Μπήκαμε ήδη στο Νοέμβρη και ο καιρός αν και είναι καθάριος και λαμπερός, πράγμα λίγο περίεργο για δεδομένα Φλώρινας, εν τούτοις οι θερμοκρασίες έπεσαν και το κρύο είναι αισθητό.
Οι ντοματιές, αλλά και όλα τα φυτά στον κηπάκι μου μου παρέδωσαν το πνεύμα τους, αλλά άφησαν πίσω τους το τελευταίο πολύτιμο φορτίο.
Μάζεψα ένα σωρό πράσινες ντοματούλες που δεν πρόλαβαν να ωριμάσουν. Τι θα τις κάνω; Να τις πετάξω πάντως αποκλείεται…
Μερικές θα τις βάλω στην άλμη και θα κάνω ωραιότατο τουρσί και τις υπόλοιπες θα τις απλώσω σε μέρος φωτεινό.
Σε λίγες μέρες θα αρχίσουν να ροζίζουν και μετά θα ωριμάσουν, θα κοκκινίσουν και έτσι θα έχω πεντανόστιμες ντοματούλες γεμάτες άρωμα και γλύκα για τη σαλάτα μου, μη σας πω και μέχρι το Δεκεμβρη.
Δεν το πιστεύετε;
Δοκιμάστε το, αν βρείτε πράσινες ντοματούλες στην αγορά. Αφήστε τις να ησυχάσουν λίγο καιρό. Θα κοκκινίσουν και η νοστιμιά τους δεν θα έχει ταίρι.
Τόσο νόστιμη ντομάτα δεν θα έχετε φάει ούτε τον Αύγουστο που η παραγωγή της ντομάτας είναι στο απόγειό της…
Οι πράσινες ντοματούλες κάνουν ωραιότατο τουρσί, έναν πικάντικο, χειμωνιάτικο μεζέ για το τσίπουρο, το ούζο αλλά και άριστο συνοδευτικό για τα όσπρια και τα λαδερά.
Είναι το πιο εύκολο τουρσί που έχετε φτιάξει ποτέ! Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες ικανότητες. Εδώ θα δείτε δύο τρόπους και οι δυο απλοί και εύκολοι.
Διαλέξτε όποιον σας ταιριάζει…
Σας αρέσει το τουρσί; Δείτε και τις συνταγές για κόκκινες πιπεριές τουρσί και τουρσί πολύχρωμο και αγγουράκι τουρσί.
Πρώτος Τρόπος
Τι θα χρειαστείτε:
- Πράσινες ντοματούλες
- Χοντρό αλάτι
- Νερό
- Σκόρδο
Πώς θα το φτιάξετε:
Διαλέξτε μικρές ή μέτριες πράσινες ντοματούλες και πλύντε τις καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.
Τρυπήστε τις με ένα πηρούνι σε διάφορα σημεία και τοποθετήστε τις σε ένα βάζο τη μία κοντά στην άλλη σφιχτά-σφιχτά.
Όσο πιο σφιχτά γίνεται.
Ψιλοκόψτε το σκόρδο και ρίξτε το μέσα στο βάζο.
Φτιάξτε μια άλμη σε αναλογία 2½ κουταλιές της σούπας αλάτι σε κάθε ένα λίτρο νερό.
Βράστε το νερό ώσπου να διαλυθεί το αλάτι…
Προσθέστε την άλμη μέσα στο βάζο ώσπου να καλυφτούν οι ντομάτες…
Βάλτε το καπάκι αλλά μην το κλείσετε σφιχτά για να αρχίσει σιγά-σιγά η ζύμωση.
Κρατήστε το έτσι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για μια εβδομάδα και μετά κλείστε το καλά.
Δεύτερος τρόπος
Υλικά για βάζο ενός λίτρου:
- Πράσινες ντομάτες τόσες ώστε να χωράνε στο βάζο
- Νερό
- 1 φλυτζ. καφέ λευκό ξύδι
- Χοντρό αλάτι
- Σκόρδο (προαιρετικά)
- Λίγο ελαιόλαδο
Πώς θα το φτιάξετε:
Πλύνετε πολύ καλά τις ντομάτες και κόψτε τις στα δύο και μετά στα τέσσερα ή και στα οκτώ αν είναι μεγαλούτσικες και βάλτε τις στο βάζο.
Βάλτε και λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο (προαιρετικά)…
Σε μια κατσαρόλα βάλτε να βράσει το νερό, το αλάτι στην αναλογία που σας έδωσα παραπάνω, ώσπου να διαλυθεί το αλάτι.
Ρίξτε το ξύδι πάνω από τις ντοματούλες και στη συνέχεια γεμίστε το βάζο με την άλμη, αφήνοντας λίγο κενό το οποίο συμπληρώστε με λίγο ελαιόλαδο.
Κλείστε ερμητικά το βάζο και ανακινήστε το ελαφρώς…
Διατηρήστε το τουρσί σε μέρος δροσερό και σκοτεινό και όταν χρειαστείτε μεζεδάκι για το ουζάκι σας ή συνοδεία για τη φασολάδα τις φακές και τα ρεβύθια σας, βγάλτε κάμποσες ντοματούλες, ραντίστε τις με λίγο ελαιόλαδο και απολαύστε αυτόν τον απλό παραδοσιακό μεζέ μόνοι ή με καλή παρεΐτσα…!
Καλή επιτυχία φίλες μου.
Να περνάτε καλά, να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας και να μην ξεχνάτε να σκορπάτε απλόχερα την αγάπη σας αλλά και να μοιράζεστε τα ελέη του τραπεζιού σας με εκείνους που τα στερούνται και δεν είναι λίγοι στις μέρες μας.
Η γιαγιά Αθηνά έλεγε: «Όσοι έχουν την τσέπη τους και το σπίτι τους γεμάτα και τρέμουν να δώσουν μια δραχμή οι τσιγκούνηδες, μοιάζουν με εκείνα τα γαιδούρια που κουβαλάνε στην ράχη τους χρυσάφι αλλά τρώνε άχυρα…»
Σας φιλώ αυγή.-
Αφήστε μια απάντηση