Ιδανικό φαγητό για τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες, το ποντιακό Μπόρτς, κρατάει τις ρίζες του από τις παγωμένες Ρωσικές στέπες.
Είναι μια σούπα νόστιμη, θρεπτική που ευωδιάζει και ταυτόχρονα αποτοξινώνει. Είναι ένα πολύχρωμο πιάτο, ένα πιάτο χάρμα οφθαλμών και γεύσης, αφού προκύπτει από το πάντρεμα πολλών λαχανικών με απόλυτο πρωταγωνιστή το λάχανο.
Το λάχανο, πλούσιο σε φυλλικό οξύ και κάλιο, φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και πολλές άλλες θεραπευτικές του ιδιότητες.
Η κ. Δέσποινα Κοϊμτζίδου, ποντιακής καταγωγής και καταπληκτική μαγείρισσα, μας έδειξε βήμα-βήμα τον τρόπο που μαγειρεύει το Μπόρτς.
Δοκιμάστε το και θα τη θυμηθείτε!
Υλικά (για 8 μερίδες):
- 2 κιλά κρέας μοσχαρίσιο (κομμένο σε κομμάτια)
- 1 λάχανο μέτριο
- 3 καρότα
- 2 πιπεριές πράσινες
- 2 ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
- 1 κρεμμύδι
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- 1 παντζάρι μαζί με τα φύλλα
- 4 πατάτες
- 1 κούπα λάδι
- 1 κοφτή κουταλιά του γλυκού πάπρικα
- 1 κοφτή κουταλιά του γλυκού μαυροπίπερο
- Μαϊντανό και σέλινο μαζί με τη ρίζα
- Αλάτι & μπούκοβο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά το κρέας, το βάζουμε σε κατσαρόλα και ρίχνουμε κρύο νερό ώσπου να σκεπαστεί και δύο τρία δάχτυλα παραπάνω.
Όταν αρχίσει ο βρασμός ξαφρίζουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο ώσπου να μαλακώσει το κρέας.
Εν τω μεταξύ πλένουμε καλά, καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες, τα καρότα, το παντζάρι με τα φύλλα του.
Τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το βρασμένο κρέας και τα αφήνουμε να βράσουν γύρω στο δεκαπεντάλεπτο.
Τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο ψιλοκομμένα, την πιπεριά και το κρεμμύδι, προσθέτουμε το κόκκινο πιπέρι, τη ντομάτα, αλατίζουμε, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα.
Στο τέλος, προσθέτουμε το λάχανο, τον μαϊντανό και το σέλινο ψιλοκομμένα.
Δοκιμάζουμε για να δούμε αν το φαγητό μας είναι αλατισμένο και αν χρειάζεται λίγο ακόμα πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30-40 λεπτά ακόμα.
Το Μπόρτς σερβίρεται προαιρετικά με μπούκοβο.
Καλή απόλαυση αν φτιάξετε τη συνταγή!
Με αγάπη, Αυγή.
Αφήστε μια απάντηση