pontiako-mports-1-2023-7-rotated

Ποντιακό “Μπορτς”, θρεπτική σούπα με λάχανο

Ιδανικό φαγητό για τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες, το ποντιακό Μπόρτς, κρατάει τις ρίζες του από τις παγωμένες Ρωσικές στέπες.

Είναι μια σούπα νόστιμη, θρεπτική που ευωδιάζει και ταυτόχρονα αποτοξινώνει. Είναι ένα πολύχρωμο πιάτο, ένα πιάτο χάρμα οφθαλμών και γεύσης, αφού  προκύπτει από το πάντρεμα πολλών λαχανικών με απόλυτο πρωταγωνιστή το λάχανο.

Το λάχανο, πλούσιο σε φυλλικό οξύ και κάλιο, φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και πολλές άλλες θεραπευτικές του ιδιότητες. 

Η  κ. Δέσποινα Κοϊμτζίδου, ποντιακής καταγωγής και καταπληκτική μαγείρισσα, μας έδειξε βήμα-βήμα τον τρόπο που μαγειρεύει το Μπόρτς.

Δοκιμάστε το και θα τη θυμηθείτε!

Υλικά (για 8 μερίδες):

  • 2 κιλά κρέας μοσχαρίσιο (κομμένο σε κομμάτια)
  • 1 λάχανο μέτριο
  • 3 καρότα
  • 2 πιπεριές πράσινες
  • 2 ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
  • 1 κρεμμύδι
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 παντζάρι μαζί με τα φύλλα
  • 4 πατάτες
  • 1 κούπα λάδι
  • 1 κοφτή κουταλιά του γλυκού πάπρικα
  • 1 κοφτή κουταλιά του γλυκού μαυροπίπερο
  • Μαϊντανό και σέλινο μαζί με τη ρίζα
  • Αλάτι & μπούκοβο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά το κρέας, το βάζουμε σε κατσαρόλα και ρίχνουμε κρύο νερό ώσπου να σκεπαστεί και δύο τρία δάχτυλα παραπάνω.

Όταν αρχίσει ο βρασμός ξαφρίζουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο ώσπου να μαλακώσει το κρέας.

κρέας μοσχαρίσιο

Εν τω μεταξύ πλένουμε καλά, καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες, τα καρότα, το παντζάρι με τα φύλλα του.

Τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το βρασμένο κρέας και τα αφήνουμε να βράσουν γύρω στο δεκαπεντάλεπτο.

Τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο ψιλοκομμένα, την πιπεριά και το κρεμμύδι, προσθέτουμε το κόκκινο πιπέρι, τη ντομάτα, αλατίζουμε, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα.

κρεμμύδι + πιπεριά + αλάτι

Στο τέλος, προσθέτουμε το λάχανο, τον μαϊντανό και το σέλινο ψιλοκομμένα.

Δοκιμάζουμε για να δούμε αν το φαγητό μας είναι αλατισμένο και αν χρειάζεται λίγο ακόμα πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30-40 λεπτά ακόμα.

Το Μπόρτς σερβίρεται προαιρετικά με μπούκοβο.

Καλή απόλαυση αν φτιάξετε τη συνταγή!

Με αγάπη, Αυγή.


Αυτόματες ειδοποιήσεις ηχωμαγειρέματα:

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ειδοποιήσεις…

Βαθμολογήστε αυτήν τη συνταγή / σελίδα, από 1 έως 5 αστέρια:


Συνολική βαθμολογία μέχρι τώρα:

5,0
5,0 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 2 αξιολογήσεις)
Τέλεια100%
Πολύ καλή0%
Μέτρια0%
Φτωχή0%
Κακή0%


Είπαν για αυτήν τη συνταγή / σελίδα:

Τον φτιάξαμε.μια παραλλαγή, έβαλα περισσότερο παντζάρι. Ταισα με αυτο το φαγητο και το μωρο 11 μηνων. Τέλειο. Σας ευχαριστούμε

Απάντηση από ηχωμαγειρέματα

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που πειραματιστήκατε με τη συνταγή! Μάλιστα αυτό προτρέπουμε και για όλες τις συνταγές μας.. Ας πούμε π.χ. σε κάποια γλυκά όπου μπορείτε να αφαιρέσετε λίγη ζάχαρη ή και να προσθέσετε παραπάνω κλπ. αλλά και με άλλα υλικά. Η ικανοποίηση μας και ανταμοιβή είναι όταν φτιάχνετε κάποια από τις συνταγές μας και πετυχαίνει και την ευχαριστιέστε πόσο μάλλον όταν προσαρμόζετε τη συνταγή στα γούστα σας! Οπότε συγχαρητήρια 🙂

Τέλειο Ευχαριστώ πολύ


Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες:


…ή δοκιμάστε την αναζήτηση:


…ή επιλέξτε κάποια από τις λέξεις-κλειδιά:


Κάντε την 100% δωρεάν εγγραφή στα ηχωμαγειρέματα!

Συμπληρώστε την διεύθυνση email σας παρακάτω:


Βρείτε μας στα social:


Φτιάξτε οποιαδήποτε παραδοσιακή πίτα, δείτε το βίντεο:

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *