Η Πασχαλία ξαναχτυπά, αυτήν τη φορά με μια συνταγή για Πλαστό.
Ο πλαστός, ή πλαστό, ή πισπίνα ή πισπιλίτα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια πίτα. Μια πίτα απλή, απλούστατη, χωρίς φύλλο. Την συναντάμε κατά τόπους με διαφορετικές τεχνικές αλλά και με διαφορετικές ονομασίες!
Στο χωριό μου για παράδειγμα τη λέμε πισπιλίτα και τη φτάχνουμε ραντιστή με καλαμποκίσιο αλεύρι και γέμιση κυρίως, τσουκνίδας ή πράσου.
Αλλού τη φτιάχνουν με αλεύρι λευκό ή ανάμικτο, με χυλό και χόρτα κατά προτίμηση άγρια. Το ραντιστό πλαστό είναι πιο δύσκολο και απαιτεί πείρα και μαεστρία!
Το πλαστό όμως με τον χυλό είναι παιχνιδάκι αλλά δεν υπολείπεται καθόλου σε νοστιμιά. Μπορεί να το φτιάξει και η πιο αρχάρια νοικοκυρά.
Αν, λοιπόν, σας αρέσουν οι πίτες αλλά δεν το έχετε και πολύ με το άνοιγμα του φύλλου, η λύση είναι απλή και λέγεται Πλαστός.
Συγκεκριμένα Πλαστός της Πασχαλίας με σπανάκι. Συνταγή εύκολη, νόστιμη, απλή και κυρίως χωρίς να απαιτεί ταχυδακτυλουργικές ικανότητες. Δοκιμάστε να τη φτιάξετε μα φορά. Σας βεβαιώνω πως θα την ξαναφτιάξετε γιατί θα γίνει η αγαπημένη σας.
Τι θα χρειαστείτε:
Γα τον χυλό της βάσης:
- 800 γρ. καλαμποκίσιο αλεύρι
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά
- 2 ½ κούπες νερό
- Αλάτι
- ½ κούπα ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό σπανάκι ή άλλα χόρτα
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- ⅓ ματσάκι άνηθο
- Δυόσμο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ξερό κρεμμύδι
- ⅕ κούπα λάδι (~50 ml.)
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Προαιρετικά λίγη φέτα
Πώς θα τη φτιάξετε:
Σε βαθιά λεκάνη ρίξτε όλα τα υλικά για τον χυλό. Ανακατέψτε τα ώσπου να ομογενοποιηθούν και να προκύψει ένας χυλός σχετικά ρευστός. Αφήστε τον στην άκρη και ασχοληθείτε με τη γέμιση.
Πλύντε καλά το σπανάκι. Αφήστε το να στραγγίσει τα νερά του και βάλτε το σε λεκανίτσα μαζί με τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι και τα μυρωδικά, επίσης ψιλοκομμένα, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε τα καλά με τα χέρα σας πιέζοντάς ελαφρά με τα δάχτυλά σας. Ραντίστε τα με το λάδι.
Αδειάστε λίγο παραπάνω από τον μισό χυλό σε ταψί καλά βουτυρωμένο και φροντίστε να στρωθεί ομοιόμορφα.
Απλώστε τα χόρτα ομοιόμορφα επάνω από τον χυλό. Πασπαλίστε απο πάνω από τα χόρτα και την τριμμένη φέτα.
Στο χυλό που έμεινε προσθέστε περίπου ⅕ της κούπας νεράκι. Ανακατέψτε καλά και καλύψτε τη γέμιση. Σε περίπτωση που δεν έχουν καλυφθεί καλά κάποια σημεία της γέμισης, πασπαλίστε με λίγο καλαμποκάλευρο.
Πριν το φουρνίσετε κόψτε και βάλτε εδώ και εκεί κομματάκια βουτύρου και τυριού φέτας προαιρετικά. Ψήστε στους 175οC στον αέρα για 50 λεπτά. Ξεφουρνίστε και απολαύστε.
Η γιαγιά μου έλεγε πως η πισπιλίτα τρώγεται καυτή-καυτή και “από το ταψί”. Δοκιμάστε το. Θα γλυτώσετε έτσι και το πλύσιμο των πιάτων.
Καλή επιτυχία φίλες μου από μένα και τη φίλη Πασχαλία Χατζηκωνσταντίνου που είχε την ευγενή καλοσύνη να μας εμπιστευτεί κάποια από τα μυστικά της κουζίνας της. Μπορείτε και εσείς να μας στείλετε τη συνταγή σας ή κάποια πρόταση για να μαγειρέψουμε και θα τη δημοσιεύσουμε στα ηχωμαγειρέματα…
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας και να έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Αν αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα, τότε σίγουρα τα πράγματα που βλέπεις θα αλλάξουν..».
Σας φιλώ αυγή.
Αφήστε μια απάντηση