Το εγκώμιο της πιπεριάς, της δικής μας, αρχόντισσας, Φλωρινιώτισσας πιπεριάς, το έπλεξα σε προηγούμενο σημείωμα, φίλες μου, και είπα, πάει, τέλειωσε, δεν θα ξανασχοληθώ άλλο μαζί της.
Φαίνεται όμως, πως αυτό το θαυμαστό λαχανικό, που έχει κατακτήσει την ελληνική κουζίνα και όχι μόνο, δε θα σταματήσει να με εκπλήσσει γιατί είναι η χαρά της νοικοκυράς, αφού μαγειρεύεται με χίλιους δυο τρόπους και νοστιμίζει σχεδόν όλα τα φαγητά, σε όλες τις εκφάνσεις…
Δοκίμασα την ξυδάτη πιπεροσαλάτα της γειτόνισσας και φίλης μου Σοφίας και ξετρελάθηκα.
Την έφτιαξα, την τσακίσαμε και, επειδή δεν είμαι μοναχοφαγού, σας την παρουσιάζω και την προτείνω ανεπιφύλαχτα…
Τι θα χρειαστείτε:
- Πιπεριές Φλωρίνης (κόκκινες)
- Καρότα
- Ελαιόλαδο
- Ξύδι
- Αλάτι
- Μαϊντανός
- Σκόρδο
Πώς θα τη φτιάξετε:
Για να γίνει αυτή η υπέροχη σαλάτα, πρέπει οι πιπεριές να ψηθούν.
Διαλέξτε ωραίες, κόκκινες πιπεριές.
Προτείνω, αφού θα κάνετε που θα κάνετε τον κόπο, να αγοράσετε αρκετές. Αυτόν τον καιρό υπάρχουν στην αγορά σε αφθονία.
Πλύνετε τις καλά και σκουπίστε τις. Αν διαθέτετε ψησταριά με κάρβουνα, οι πιπεριές θα ψηθούν τέλεια.
Το ίδιο καλά όμως μπορείτε να τις ψήσετε και στον φούρνο της κουζίνας στους 180-200 βαθμούς για 35 με 40 λεπτά ή και περισσότερο ανάλογα με το πάχος της πιπεριάς..
Σε αυτήν την περίπτωση, για να τις ψήσετε, ξεσποριάστε τις και αραδιάστε τις στο ταψί, αφού προηγουμένως το ντύσετε με λαδόκολλα.
Οι πιπεριές είναι έτοιμες όταν η φλούδα τους μαυρίσει και η πιπεριά φαίνεται ότι είναι κάπως καμμένη.
Βγάλτε τις και βάλτε τις σε πλαστική σακούλα.
Αφήστε τις εκεί ώσπου να κρυώσουν. Έτσι θα μπορέσετε να τις καθαρίσετε πολύ εύκολα…
Αφού τελειώσετε με το καθάρισμα, αφήστε τις σε ένα τρυπητό να στραγγίξουν από τα ζουμιά τους.
Όσο οι πιπεριές θα στραγγίζουν, εσείς πλύνετε καλά τον μαϊντανό και ψιλοκόψτε τον.
Καθαρίστε και τρίψτε τα καρότα.
Χοντροκόψτε τα σκόρδα.
Μετά, φιλετάρετε τις πιπεριές, τοποθετήστε τις σε ένα μπολ και καλύψτε τις καλά με ξύδι.
Αφήστε τις για 25 λεπτά και ρίξτε τις ξανά στο τρυπητό για να φύγει το περιττό ξύδι…
Αφού φύγουν τα ζουμιά τους, αλατίστε τις κατά βούληση.
Στο πάτο ενός φαγητοδοχείου ρίξτε λίγο λαδάκι, λίγο από το σκόρδο και απλώστε μια στρώση πιπεριές.
Συνεχίστε με μια στρώση σκόρδο και καρότο.
Ρίξτε και μια στρώση μαϊντανό και ραντίστε με λαδάκι και συνεχίστε με μια δεύτερη στρώση πιπεριές.
Επαναλάβετε τη διαδικασία ώσπου να τελειώσουν τα υλικά σας…
Σκεπάστε το μπολ και φυλάξτε το στο ψυγείο
. Μετά από 2-3 μέρες οι πιπεριές θα είναι έτοιμες. Βγάζετε όσες θέλετε να καταναλώσετε και ξανακλείνετε το μπολ.
Διατηρούνται αρκετό καιρό και θα έχετε έτοιμη σαλάτα για το μασημεριανό σας και έναν εξαιρετικό μεζε για το ούζο, το τσίπουρο και το κρασάκι σας.
Καλή επιτυχία φίλες μου, να περνάτε και να προσέχετε τους υπέροχους εαυτούς σας.
Μέχρι το επόμενο μαγερικό μας ραντεβού σκάψτε μέσα σας… «Μέσα μας…», έλεγε η γιαγιά Αθηνά, «…είναι η πηγή του καλού και θα αναβλύζει πάντα, αν πάντα την αναζητούμε…»
Σας φιλώ αυγή…
Αφήστε μια απάντηση