Όταν ακούτε τη λέξη γεμιστά, ποιο λαχανικό σας έρχεται στο νου; Φυσικά οι πιπεριές και μάλιστα οι κοντούλες και χοντρούλες με τη μεγάλη άδεια κοιλίτσα, οι “μπούφκες” όπως τις λέμε στο χωριό μου.
Βέβαια δεν γεμίζουμε μόνο πιπεριές αλλά και ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, κολοκυθανθούς, αγκινάρες, πατάτες, κλπ.
Όμως, σε αυτήν την περίπτωση δεν λέμε απλά «γεμιστά» αλλά «ντομάτες γεμιστές» «κρεμμύδια γεμιστά», «μελιτζάνες γεμιστές», «αγκινάρες γεμιστές»…
Τα “γεμιστά”, δηλαδή πιπεριές με κανά δυο ντομάτες ανάμεσα, είναι ένα πιάτο που «φωνάζει» ελληνικό καλοκαίρι.
Οι ντομάτες, κατ΄εξοχήν καλοκαιρινή άφιξη, συν τις πιπεριές δικαιολογούν την αύρα θερινού φαγητού που συνοδεύει αυτό το έξοχο φαγητό, ενώ το ρύζι, το ελαιόλαδο, ο δυόσμος και ο μαϊντανός είναι τα τελείως απαραίτητα συστατικά τους.
Τα γεμιστά, και εδώ δεν θέλω διαμαρτυρίες, δεν είναι ελληνική πατέντα. Θα τα συναντήσει κανείς σε όλες τις κουζίνες των χωρών της Μεσογείου και βέβαια, η γέμιση μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους και πολλά και διαφορετικά υλικά.
Εκτός από το ρύζι, ο τραχανάς, το πληγούρι, η φέτα, η γαλέτα, ο κιμάς, ακόμα και θαλασσινά και μανιτάρια κ.λ.π. είναι υλικά με τα οποία μπορεί κανείς να γεμίσει τις πιπεριές και τις ντομάτες.
Τα γεμιστά της γιαγιάς Αθηνάς είναι υπέροχα και εύκολα ακόμα και για τις πιο αρχάριες γιατί η σοφή γιαγιάκα μου απέφευγε τα πολύπλοκα, τα τσιγαριστά και τα βαριά γι’ αυτό και έζησε μέχρι τα 97, ακμαιότατη και υγιής.
Αυτά τα γεμιστά που θα μαγειρέψουμε σήμερα γίνονται ωραιότατα με τον κιμά αλλά είναι εξ’ ίσου νόστιμα και «ορφανά» με σκέτο ρύζι…
Δείτε και τη συνταγή για γεμιστές πιπεριές με κρέμα φέτας από τα ηχωμαγειρέματα.
Τι θα χρειαστείτε:
Για 12-14 πιπεριές μετρίου μεγέθους:
- Ρύζι καρολίνα (υπολογίστε μια γεμάτη κουταλιά της σούπας για κάθε πιπεριά)
- Περίπου 300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 4-5 ώριμες ντομάτες μεγάλες
- 1 κουτ. σουπ. ρίγανη
- 1 φλυτζ. τσαγ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2-3 κλαδάκια φρέσκο δυόσμο ή 1 κουταλάκι ξερό
- Αλάτι
- Κόκκινο και μαύρο πιπέρι
- (Προαιρετικά 2-3 πατάτες που θα ψηθούν δίπλα στις πιπεριές στο ταψί)
Πώς θα τις φτιάξετε:
Διαλέξτε πιπεριές μετρίου μεγέθους και αφού τις καλοπλύνετε, τοποθετήστε τις στο ταψί τη μία δίπλα στην άλλη για να δείτε πόσα γεμιστά χωράει το ταψί σας.
Έτσι θα υπολογίσετε και την ανάλογη ποσότητα ρυζιού και κιμά.
Ένας καλός τρόπος για να υπολογίσετε τον κιμά, είναι να μετρήσετε για κάθε πιπεριά που θα γεμίσετε ένα μικρούτσικο κεφτεδάκι από σκέτο κιμά.
Αυξάνετε ή μειώνετε την ποσότητα του κιμά ανάλογα με τα γούστα σας.
Αφαιρέστε το κοτσάνι της πιπεριάς στη ρίζα του. Κόψτε με μαχαίρι το καπάκι τους χωρίς να φτάσετε μέχρι το τέλος και τρίψτε και πετάξτε τους σπόρους.
Αφαιρέστε και κρατήστε σε ένα μπολ, όλο το σαρκώδες ασπροπράσινο εσωτερικό κάτω απ’ το καπάκι αλλά και τα άσπρα «νεύρα» τους που περισσεύουν στο σώμα της πιπεριάς εσωτερικά.
Είναι ένα από τα βασικά μυστικά της γιαγιάς Αθηνάς που δίνει γεύση στην γέμιση…
Περάστε από το μούλτι ή τον τρίφτη το κρεμμύδι και το σκόρδο. Κάντε το ίδιο με τις ντομάτες. Ψιλοκόψτε το μαϊντανό και το δυόσμο.
Τα οργανώνετε σε μπολ και τα έχετε έτοιμα γιατί από εδώ και πέρα τα πράγματα είναι απλούστατα!
Μετρήστε το ρύζι και πλύντε το με ένα-δυο νερά…
Στραγγίξτε το καλά και προσθέστε τον κιμά…
…και όλα τα υπόλοιπα υλικά, το κρεμμύδι με το σκόρδο, τα μυρωδικά, τα πιπέρια, το αλάτι, το μισό λάδι και τη μισή πολτοποιημένη ντομάτα…
Βάλτε χεράκι και ζυμώστε πολύ, πολύ καλά τα υλικά και αφήστε το μίγμα για 10-15 λεπτά να γίνει η ανταλλαγή των γεύσεων.
Αυτό ήταν… Ούτε τσιγαρίσματα ούτε τίποτα!
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο C.
Γεμίστε κάθε πιπεριά με τη γέμιση χωρίς να πιέσετε το περιεχόμενο. Αφήστε λίγο περιθώριο μέχρι το χείλος του λαχανικού, ώστε όταν φουσκώσει το ρύζι, αφού μαγειρευτεί, να μην ξεχειλίσει.
Κλείστε το καπάκι της πιπεριάς.
Ρίξτε την υπόλοιπη ντομάτα επάνω και ανάμεσα στις πιπεριές στο ταψί.
Πασπαλίστε με τον υπόλοιπο μαϊντανό. Αλατίστε λίγο ακόμα.
Τέλος, ρίξτε σιγά-σιγά το υπόλοιπο λάδι, τόσο ανάμεσα στα γεμιστά, όσο και πάνω στα καπάκια.
Βάλτε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά με 2 ώρες, ανάλογα με τον φούρνο και πόσο «ξεροψημένα» τα θέλετε, (προσωπικά τα ψήνω γύρω στις 2 ώρες, ίσως και παραπάνω, επειδή μ’ αρέσει γευστικά η λίγο «καμμένη» επιφάνεια της πιπεριάς).
Μετά από ένα τεταρτάκι και αφού έχει αρχίσει ο βρασμός, προσθέστε βραστό νεράκι, τόσο όσο να καλύπτει λίγο πιο πάνω από τη μέση τις πιπεριές…
Μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρώμα γυρίστε τις πιπεριές.
Αυτό, το γύρισμα, είναι ένα ακόμα μυστικό της γιαγιάς Αθηνάς και εξασφαλίζει ότι το ρύζι αλλά και τα λαχανικά θα ψηθούν σωστά.
Όταν τα βγάλετε από τον φούρνο, η υπέροχη μυρωδιά του δυόσμου και των λαχανικών θα σας σπάσει τη μύτη αλλά σας προτείνω να αντισταθείτε και να αφήσετε τα γεμιστά σας να ησυχάσουν για μισή ωρίτσα πριν τα σερβίρετε…
Τα γεμιστά σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου, ήτοι χλιαρά και ποτέ καυτά.
Και επίσης, είναι τέλεια την επομένη ημέρα, όταν οι γεύσεις έχουν αναμειχθεί σε ένα υπέροχο αρωματικό σύνολο…
Απογειώστε τη γεύση τους με τη συνοδεία φέτας, όπως προστάζει η ελληνική κουζίνα.
Λίγες ακόμα συμβουλές:
Τα γεμιστά δεν είναι απαραίτητο να ψηθούν στον φούρνο. Μπορούν θαυμάσια να μαγειρευτούν σε μια πλατιά, μεγάλη κατσαρόλα, σφιχτά τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο. Μπορείτε αν θέλετε να χώσετε και πατατούλες ανάμεσα.
Αν περισσέψει γέμιση μπορείτε να τη βάλετε σε μια γωνιά του ταψιού. Γίνεται πεντανόστιμη η σάλτσα και κάποιοι που έχουν την ακατανόητη συνήθεια να τρώνε μόνο τη γέμιση και να αφήνουν το «πετσί» πιπεριών, όπως κάνει ο μεγάλος μου ο γιος, θα το εκτιμήσουν.
Μια τελευταία κουβέντα για το ρύζι: επειδή θα βράσει αρκετή ώρα, καλύτερα να χρησιμοποιείται ρύζι τύπου καρολίνα και όχι γλασέ, ώστε να μην λασπώσει και γίνει “νιανιά”. Η γιαγιά Αθηνά μάλιστα ανακάτευε την καρολίνα με λίγο νυχάκι και το μίγμα έβγαινε τέλειο.
Τα γεμιστά της ήταν ζουμερά χωρίς να είναι νερουλά, με το ρύζι καλοβρασμένο αλλά όχι λασπωμένο και δεν έβγαινε ξερό και καμμένο από τα λαχανικά όπως συμβαίνει πολύ συχνά.
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλή απόλαυση, μέχρι το επόμενο ραντεβού μας καλά να περνάτε και να προσέχετε τους υπέροχους εαυτούς σας.
Σας φιλώ, αυγή…
Αφήστε μια απάντηση