Να ’μαστε πάλι εδώ φίλες μου μετά από μια μικρή μικρή απουσία. Ομολογώ ότι μου λείψατε και γι’ αυτό είπα να σας εντυπωσιάσω με ένα υπέροχο, από κάθε άποψη, πιάτο: πιλάφι με γαρίδες και πορτοκάλι.
Το έχω ξαναπεί θαρρώ και στο παρελθόν, πως υπάρχουν χίλιοι δυο τρόποι για να μαγειρέψει κανείς τις γαρίδες. Αλλά εγώ καθ’ ότι βουνίσια, δεν συγκινούμαι πολύ εύκολα, αφού δεν τα πάω και τόσο καλά -κακώς βέβαια- όχι μόνο με τις γαρίδες αλλά γενικά με τα θαλασσινά.
Στο σπίτι μας μαγειρεύαμε μόνο λιμνίσια ψάρια, κυρίως τσιρόνια, πλατίκες και γριβάδια, που τα έφερναν πλανόδιοι ψαράδες από τις λίμνες της Πρέσπας, φρέσκα-φρέσκα και σπαρταριστά μέσα σε πλεχτά κοφίνια.
Τα μικρά τα ψήναμε πάνω στα κάρβουνα ή τα τηγανίζαμε. Τα δε πεντανόστιμα γριβάδια τα μαγειρεύαμε στο ταψί με κρεμμύδι ή φτιάχναμε με το κεφάλι τους μοσχομυριστή ψαρόσουπα.
Όταν λοιπόν φίλες μου σας προτείνω μια συνταγή που έχει ως βάση τα θαλασσινά, σημαίνει πως την έχω δοκιμάσει, πως έχει περάσει από πολύ δύσκολο τεστ… γευσιγνωσίας, έχει εγκριθεί και αξίζει να τη φτιάξετε και να τη δοκιμάσετε κι εσείς…
Το φαγητό αυτό είναι δημιουργία της Σοφίας της Κατσουλιάνου η οποία με έχει τιμήσει και με άλλες συνταγές και κοντεύει πια να γίνει μόνιμη παρέα μας.
Το έφτιαχνε πολύ συχνά όταν δούλευε σε γνωστό εστιατόριο της Κέρκυρας και ένα μεγάλο μέρος της πελατείας πήγαινε μόνο και μόνο για να απολαύσει τις γαρίδες της Σοφίας.
Ήταν δε το αγαπημένο πιάτο των τουριστών.
Είναι ένα καλοκαιρινό φαγητό και όχι μόνο που μαγειρεύεται γρήγορα, εύκολα, χωρίς πολλά υλικά, είναι εντυπωσιακό στην εμφάνιση και το σπουδαιότερο, είναι πεντανόστιμο! Σας το λέει με σιγουριά μια βουνίσια!
Δοκιμάστε το και δε θα το μετανιώσετε!
Υλικά:
- 1 κιλό γαρίδες φρέσκιες
- ½ φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 3 πιπεριές μέτριες (1 κόκκινη και δύο πράσινες)
- 2 μέτρια πορτοκάλια
- 2-3 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ κιλό ρύζι νυχάκι
Εκτέλεση:
Βράστε το ρύζι σε αλατισμένο νερό στη γνωστή αναλογία 1 ρύζι 3 νερό. Αφού βράσει σουρώστε το και αφήστε το στην άκρη…
Καθαρίστε τις γαρίδες από τα εντόσθια (αφήστε τα κεφάλια).
Ρίξτε σε βαθύ τηγάνι το λάδι και αφού ζεσταθεί τοποθετήστε τις γαρίδες τη μία δίπλα στην άλλη και αφήστε τις να τηγανιστούν 2-3 λεπτά από τη μία μεριά.
Γυρίστε από την άλλη και αφήστε για άλλα 2-3 λεπτά. Ψιλοκόψτε το σκόρδο και τις πιπεριές και προσθέστε τα στο τηγάνι.
Μπορείτε, αν προτιμάτε τις καυτερές γεύσεις να αντικαταστήσετε τη μία γλυκιά πιπεριά, με μία καυτερή.
Αλατοπιπερώστε.
Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το φαγητό να μαγειρευτεί έως ότου μαλακώσουν οι πιπεριές.
Στύψτε τα πορτοκάλια, και σβήστε με τον χυμό τις γαρίδες.
Αφήστε για λίγο ακόμα το φαγητό στη φωτιά μέχρι να εξατμιστεί ο χυμός, να μείνουν τα αρώματα και να χυλώσει κάπως η σάλτσα.
Αφαιρέστε τις γαρίδες και ρίξτε τη σάλτσα μέσα στο ρύζι…
Προσθέστε και τον μαϊντανό και ανακατέψτε.
Σερβίρετε το ρύζι ζεστό αφού το γαρνίρετε με τις γαρίδες…
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα. Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να προσέχετε τους πολύτιμους και μοναδικούς εαυτούς σας και να περνάτε καλά.
Μην ψάχνετε το νόημα της ζωής στα μεγάλα και στα άπιαστα.
Η γιαγιά Αθηνά έλεγε: “Θα βρεις νόημα σ’ αυτή τη ζωή μόνο αν το δημιουργήσεις εσύ. Είναι ένα ποίημα που θα συνθέσεις, ένα τραγούδι που θα τραγουδήσεις, ένας χορός που θα χορέψεις.“
Σας φιλώ αυγή
Αφήστε μια απάντηση