Ο Αύγουστος μετράει μέρες, φίλες και φίλοι μου. «Από Μάρτη καλοκαίρι και από Αύγουστο χειμώνα» λέει ο λαός και αν πιστέψουμε και τον ποιητή που λέει πως «με τις πρώτες σταγόνες της βροχής σκοτώθηκε το καλοκαίρι» πρέπει να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε για την υποδοχή του Φθινοπώρου.
Ήδη οι πρώτες σταγόνες έπεσαν πάνω στο σώμα του Αυγούστου που ξεψυχάει και τα βράδια που έρχονται πλέον όλο και νωρίτερα άρχισαν κιόλας να δροσίζουν. Οι βραδινοί παραποτάμιοι περιπατητές σφίγγουν επάνω τους ζακέτες και μπουφάν.
Όμως θαρρώ πως έχουμε καιρό για λίγη ακόμα μπαλκονάτη απόλαυση, μόνη παρέα με το εαυτό μας ή με φίλους καλούς, ουζάκια και μπυρίτσες και πικάντικα αλμυρά σνακ για κάθε στιγμή, που θα φτιάξετε εύκολα και γρήγορα με τα χεράκια σας.
Μικρά νόστιμα τυροπιτάκια, τραγανά κρουτονάκια με μπαγιάτικο ψωμί, μικρές εθιστικές ελιομπουκίτσες, όλα ένα κι ένα για να σας φτιάξουν τη διάθεση.
ΔΕΝ Χρειάζονται επισημότητες.
Τυλίξτε τις νοστιμιές σε αλουμινόχαρτο και βγείτε να τις τραγανίσετε έξω, στο μπαλκόνι γιατί όχι και στο παγκάκι στο πάρκο της γειτονιάς. Κάντε το όσο ο φλωρινιώτικος καιρός το επιτρέπει. Σύντομα θα μας αναγκάσει να κλειστούμε στα σπίτια μας…
Λέω να ξεκινήσουμε με τα νόστιμα τυροπιτάκια του δεκάλεπτου…
Ίσως και να είναι τα πιο εύκολα τυροπιτάκια που θα έχετε φτιάξει ποτέ. Νόστιμα, υπέροχα για να συνοδέψουν την παγωμένη μπυρίτσα αλλά και για να σας κόψουν την απογευματινή λιγούρα. Αν έχετε μικρά παιδιά θα τα τιμήσουν ιδιαίτερα. Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε…
Τι θα χρειαστείτε:
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ½ κιλό τυρί φέτα
- 1 κούπα αραβοσιτέλαιο
- 1 κούπα γάλα
- Πιπέρι κατά βούληση
- Σουσάμι (προαιρετικά)
Πώς θα τα φτιάξετε:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σε βαθύ μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το σπορέλαιο, το γάλα, όχι πολύ, ίσα που να ομογενοποιηθούν…
Προσθέστε τη φέτα και όσο πιπέρι αντέχετε και ζυμώστε.
Θα προκύψει μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη.
Λαδώστε με το πινέλο, πολύ ελαφριά, ένα ταψί. Βάλτε σε ένα μικρό πιατάκι λίγο σουσάμι.
Πλάστε μικρά μπαλάκια και αν σας αρέσει το σουσάμι, ακουμπήστε τη μια πλευρά τους μέσα στο πιατάκι με το σουσάμι έτσι ώστε μια μικρή ποσότητα σουσαμιού να κολλήσει επάνω στο τυροπιτάκι και απλώστε τα σε σειρά το ένα δίπλα στο άλλο.
Ψήστε τα για 30 – 35 λεπτάκια.
Θα ροδίσουν ελαφρώς και θα μοσχομυρίσουν πολύ και υπέροχα…
Ζεστά είναι πολύ νόστιμα αλλά αν θέλετε τη γνώμη μου, κρύα είναι ακόμα καλύτερα.
Καλή επιτυχία φίλοι μου και καλή σας όρεξη. Να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους εαυτούς σας.
Ζήστε με όλο σας το είναι κάθε στιγμή, καλή ή κακή, γιατί εν τέλει αυτό είναι ευτυχία και όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: “Τι θα πει ευτυχία; Να ζεις όλες τις δυστυχίες. Τι θα πει φως; Να κοιτάς με αθόλωτο μάτι όλα τα σκοτάδια…”
Και συνεχίζουμε με τα Τραγανά κρουτονάκια με μπαγιάτικο ψωμί!
Σας περίσσεψε ψωμί; Μπαγιάτεψε και δεν τρώγεται πιά; Δεν ξέρετε πώς να το χρησιμοποιήσετε;
Σας βεβαιώνω πως υπάρχουν τόσοι τρόποι να το αξιοποιήσετε και να το σερβίρετε, που θα εκπλαγείτε εσείς και θα εκπλήξετε και τους ομοτράπεζους σας, αρκεί να μην το πετάξετε.
Άλλωστε το ψωμί δεν το πετάμε «γιατί είναι αμαρτία μεγάλη».
Έτσι τουλάχιστον μάθαμε εμείς από μικρά παιδιά. Και αν καμιά φορά μπουκώναμε και έμενε κανένα ξεροκόμματο αφάγωτο το φέρναμε στα χείλη μας και το φιλούσαμε σαν κάτι ιερό και μετά το αφήναμε σε μια γωνιά του δρόμου για να το φάνε οι γάτες και οι σκύλοι ή να το τσιμπολογήσουν τα πετεινά του ουρανού…
Επειδή, λοιπόν, πολύ τακτικά μας περισσεύει ψωμί και δεν ξέρουμε πώς να το χρησιμοποιήσουμε, σας δίνω μια από τις πολλές ιδέες και επιφυλάσσομαι στο μέλλον για περισσότερες.
Πικάντικα παξιμαδάκια, τραγανά, πεντανόστιμα, ένα εξαιρετικό συνοδευτικό για το ούζο, το τσίπουρο ή τη μπύρα.
Αλλά και σκέτα είναι ακαταμάχητα και εθιστικά. Ποτέ δε σταματάς στο ένα. Συνεχίζεις και συνεχίζεις…
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες μαγειρικές ικανότητες για να τα φτιάξετε. Γίνονται γρήγορα, εύκολα και το σημαντικό, τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε δε λείπουν ποτέ από το ντουλάπι σας…
Τι θα χρειαστείτε:
- Ψωμί που έχει περισσέψει
- Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Ρίγανη
- Κόκκινο πιπέρι (πάπρικα)
- Μαυροπίπερο
- Δυόσμο
- Σκόρδο σε σκόνη
Πώς τα φτιάξετε:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 120 βαθμούς, στον αέρα. Μην επιλέξετε υψηλότερη θερμοκρασία γιατί σκοπός είναι να στεγνώσουν τα ψωμάκια και όχι να ψηθούν.
Κόψτε το ψωμί σε λεπτές φέτες και την κάθε φέτα σε 4-5-6 κομματάκια, ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η φέτα…
Χωρίστε τα σε δύο ή τρία μέρη ανάλογα με το πόσες γεύσεις θέλετε να δώσετε στα παξιμαδάκια σας.
Πασπαλίστε κάμποσα με πάπρικα.
Αλατίστε τα…
Ραντίστε τα ψωμάκια με ελαιόλαδο…
Κάποια κάντε τα ριγανάτα και σε άλλα βάλτε δυόσμο.
Για πιο έντονη γεύση βάλτε ξερό σκόρδο, μαυροπίπερο ή ακόμα και μπούκοβο αν τα προτιμάτε πικάντικα.
Κάντε τους συνδυασμούς που σας αρέσουν περισσότερο.
Αραδιάστε τα ψωμάκια σε λαμαρίνα του φούρνου και ψήστε τα για 1 περίπου ώρα, ανάλογα με το πάχος που έχουν τα ψωμάκια.
Στη μία ώρα δοκιμάστε τα. Αν δεν έχουν στεγνώσει συνεχίστε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμα…
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα. Να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους εαυτούς σας.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού αντιμετωπίστε τους δύσκολούς ανθρώπους με ηρεμία και γλυκύτητα γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: «Οι απότομες κουβέντες δεν κάνουν φίλους. Μια κουταλιά μέλι θα πιάσει περισσότερες μύγες από ένα γαλόνι ξύδι…»
Σας φιλώ αυγή
Αναμείνατε την συνταγή για πεντανόστιμες ελιομπουκίτσες που θα δημοσιευτεί σε αυτή την σελίδα…!
Αφήστε μια απάντηση