Τώρα για να είμαι ειλικρινής δεν ήξερα πώς να τα… βαφτίσω αυτά τα πεντανόστιμα, μικρά ζυμαροδημιουργήματα.
Ψωμάκια δεν τα λες γιατί είναι κάπως μικρούλικα. Παξιμαδάκια ούτε, γιατί ενώ είναι τραγανά και ροδοκόκκινα από έξω, από μέσα είναι μαλακά και αφράτα-αφράτα.
Μπισκότα δεν είναι ακριβώς… οπότε αφού έπρεπε να τα ονομάσω κάπως, επέλεξα να τα αποκαλώ «αλμυρά μπισκοτάκια».
Αν τα φτιάξετε, λοιπόν αυτά τα… μπισκότα πειρασμούς – πράγμα που σας το συστήνω ανεπιφύλακτα – δώστε τους εσείς την ονομασία που ταιριάζει σύμφωνα με τα γούστα και τη φαντασία σας.
Να σας πω μόνο πως αυτά τα ψωμο-παξιμαδο-μπισκοτάκια είναι πεντανόστιμα και θρεπτικά.
Θα γίνουν ανάρπαστα..!
Πρώτα- πρώτα θα τα απολαύσουν τα παιδιά στο πρωινό τους, ή στο απογευματινό τους, με ένα ποτήρι γάλα. Μετά, σαν υγιεινό κολατσιό στο σχολείο είναι ότι πρέπει.
Και εσείς όμως θα τα απολαύσετε με τον πρωινό ή τον απογευματινό καφέ μόνη ή παρέα με αγαπημένους, φίλους και γνωστούς…
Δείτε και αυτή τη συνταγή για πεντανόστιμα αλμυρά σνακ για κάθε στιγμή!
Τι θα χρειαστείτε:
- 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. γλυκ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κοφτή κουτ. γλυκ. αλάτι
- 100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- 200 γρ. γιαούρτι
- 100 γρ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι
- 1 αυγό
- Λίγο παπαρουνόσπορο
Πώς θα τα φτιάξετε:
Βγάλτε το βούτυρο από το ψυγείο και αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς στον αέρα ή στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Βάλτε σε βαθύ μπολ το αλεύρι και ανοίξτε με το χέρι σας μια λακουβίτσα.
Ρίξτε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατέψτε…
Προσθέστε το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια ανακατέψτε και τρίψτε με τα δάχτυλά σας ώσπου να προκύψει ένα ψιχουλιαστό μίγμα…
Ρίξτε τη γραβιέρα ή το κεφαλοτύρι (καλά τριμμένο) και το γιαούρτι και ζυμώστε το μίγμα καλά-καλά μέχρι να φτιάξετε μια ζύμη απαλή και ελαστική.
Αν κολλάει στα χέρια σας ρίξτε λίγο ακόμα αλεύρι…
Φτιάξτε με τη ζύμη ένα μακρύ φραντζολάκι και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε φετούλες πάχους ενός ή δύο εκατοστών…
Ντύστε ένα ταψί με λαδόκολλα και αραδιάστε τα μπισκότα το ένα δίπλα στο άλλο.
Χτυπήστε το αυγό και αλείψτε τα μπισκότα με ένα πινέλο.
Πασπαλίστε με τον παπαρουνόσπορο και βάλτε τα στον φούρνο.
Ψήστε για 20 με 30 λεπτά, ανάλογα με το πάχος τους και τον φούρνο σας. Είναι έτοιμα όταν ροδοκοκκινίσουν και μοσχομυρίσουν… 🙂
Είναι πολύ νόστιμα ζεστά αλλά και κρύα τρώγονται πολύ, πολύ ευχάριστα.
Καλή επιτυχία φίλες μου! Εύχομαι καλά και δημιουργικά μαγειρέματα.
Έως το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς.
Μην αφήνετε τους γύρω σας να σας στεναχωρούν και χαλάτε την ζαχαρένια σας. Όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά «…άφησε τα πράγματα να πάνε μόνα τους. Οι ηλίθιοι και οι κακοί θα νικηθούν στο τέλος…»
Σας φιλώ αυγή.-
Αφήστε μια απάντηση