Είναι κανείς που θα μπορούσε να αντισταθεί σε ένα πιάτο ζεστές, τραγανές, τηγανητές πατάτες; Ρητορικό το ερώτημα μιας και η απάντηση είναι μία και γνωστή: ΚΑΝΕΙΣ.
Σήμερα όμως λέω να μιλήσουμε για κάποιες πατάτες που, κατά κάποιον τρόπο έχασαν τον προσανατολισμό τους και παραστράτησαν.
Πρόκειται για πατάτες αναρχικές που παραβιάζοντας τις συνήθειες εκατοντάδων ετών, που κρατάνε από την εποχή του Καποδίστρια ακόμα, αρνούνται να ακολουθήσουν την πεπατημένη, ξεπηδούν από το τηγάνι και μπαίνουν στον… φούρνο.
Μην πάει ο νους σας σε κάτι πατάτες χοντροκομμένες που παρατάσσονται με τάξη δίπλα σε ένα κοτόπουλο ή μοσχαράκι.
Αυτές μπαίνουν στον φούρνο ολομόναχες, λεπτοκομμένες, με δυο–τρεις κουταλιές λάδι, λίγο αλατάκι και μια τσιμπιά κόκκινο γλυκό πιπεράκι…
![Πατάτες... σαν τηγανητές στο φούρνο... - 2](https://ixomageiremata.gr/wp-content/uploads/2018/05/patates-san-thganhtes-sto-foyrno-3-1024x576.jpg)
Αυτές οι πατάτες, επαναστατούν και σπάνε το κατεστημένο, που θέλει τον χαρακτηρισμό «τηγανητό» ταυτόσημο με το τηγάνι.
Εξεγείρονται και αποφασίζουν να πλασάρονται από τούδε και στο εξής, ως «τηγανητές πατάτες φούρνου».
Είμαι σίγουρη πως σιγά-σιγά θα κατακτήσουν το δικό τους κοινό που με τον καιρό μάλλον θα γίνει φανατικό.
![Πατάτες... σαν τηγανητές στο φούρνο... - 7](https://ixomageiremata.gr/wp-content/uploads/2018/05/patates-san-thganhtes-sto-foyrno-8-1024x576.jpg)
Ο ένας και μοναδικός δρόμος, αυτός που τον πήραμε από τους παλιούς, ίσως και να μην είναι η μία και μοναδική αλήθεια. Απλά αυτήν κληρονομήσαμε, αυτήν διδαχτήκαμε, αυτήν συνηθίσαμε, και αβίαστα την αναπαράγουμε και την διαιωνίζουμε.
Όμως πρέπει να τολμήσουμε να ξεφύγουμε από την πεπατημένη γιατί υπάρχουν κι άλλα μονοπάτια αρκεί να πάρουμε την απόφαση να τα διαβούμε, ακολουθώντας την ανήσυχη φύση μας, το ένστικτο και την δίψα για καινούριες ανακαλύψεις…
![Πατάτες... σαν τηγανητές στο φούρνο... - 14](https://ixomageiremata.gr/wp-content/uploads/2018/05/patates-san-thganhtes-sto-foyrno-15-576x1024.jpg)
Όταν το τηγάνι φαίνεται ως η μοναδική λύση, απλά ας κοιτάξουμε γύρω μας γιατί μπορεί και να μην είναι. Δοκιμάστε λοιπόν σήμερα κάτι καινούριο.
Οι δικές μου τηγανητές πατάτες φούρνου προσγειώθηκαν στα πιάτα των φίλων που φιλοξένησα την πρωτομαγιά και κανείς δεν κατάλαβε διαφορά.
Απλά μου είπαν πως είναι οι καλύτερες και πιο ελαφριές και οι πιο νόστιμες τηγανητές πατάτες που έφαγαν ποτέ. Δοκιμάστε τις. Είμαι σίγουρη πως δεν θα ξαναβάλετε πατάτα σε τηγάνι…
Τι θα χρειαστείτε:
- 4-5 πατάτες
- 3-4 κουτ. σουπ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Λίγο κόκκινο πιπέρι γλυκό
- Αλάτι κατά βούληση
- Ρίγανη ή άλλα μυρωδικά (προαιρετικά
Πώς θα τις φτιάξετε:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 250 βαθμούς.
Καθαρίστε τις πατάτες. Πλύνετέ τις και σκουπίστε τις καλά με χαρτί κουζίνας.
Λεπτοκόψτε τις πατάτες όπως θα τις κόβατε για να τις τηγανήσετε. Προσέξτε μόνο να μην είναι πολύ χοντροκομμένες…
![Πατάτες... σαν τηγανητές στο φούρνο... - 1](https://ixomageiremata.gr/wp-content/uploads/2018/05/patates-san-thganhtes-sto-foyrno-2-1024x576.jpg)
![Πατάτες... σαν τηγανητές στο φούρνο... - 3](https://ixomageiremata.gr/wp-content/uploads/2018/05/patates-san-thganhtes-sto-foyrno-4-1024x576.jpg)
![Πατάτες... σαν τηγανητές στο φούρνο... - 4](https://ixomageiremata.gr/wp-content/uploads/2018/05/patates-san-thganhtes-sto-foyrno-5-1024x576.jpg)
Βάλτε τις σε αντικολλητικό ταψί ή στρώστε το ρηχό ταψί του φούρνου με μια λαδόκολλα και βάλτε τις πάνω από αυτήν.
![Πατάτες... σαν τηγανητές στο φούρνο... - 5](https://ixomageiremata.gr/wp-content/uploads/2018/05/patates-san-thganhtes-sto-foyrno-6-1024x576.jpg)
Ρίξτε επάνω από τις πατάτες το κόκκινο πιπέρι και το ελαιόλαδο. Προσθέστε τη ρίγανη και αλατίστε ανάλογα με τα γούστα σας…
![Πατάτες... σαν τηγανητές στο φούρνο... - 6](https://ixomageiremata.gr/wp-content/uploads/2018/05/patates-san-thganhtes-sto-foyrno-7-1024x576.jpg)
![Πατάτες... σαν τηγανητές στο φούρνο... - 11](https://ixomageiremata.gr/wp-content/uploads/2018/05/patates-san-thganhtes-sto-foyrno-12-1024x576.jpg)
![Πατάτες... σαν τηγανητές στο φούρνο... - 8](https://ixomageiremata.gr/wp-content/uploads/2018/05/patates-san-thganhtes-sto-foyrno-9-e1525459129737-1024x576.jpg)
![Πατάτες... σαν τηγανητές στο φούρνο... - 9](https://ixomageiremata.gr/wp-content/uploads/2018/05/patates-san-thganhtes-sto-foyrno-10-1024x576.jpg)
Ανακατέψτε με τα χεράκια σας πολύ, πολύ καλά ώστε να καλυφθούν με το λάδι όλες και να μη φαίνεται καθόλου το κόκκινο πιπέρι.
![Πατάτες... σαν τηγανητές στο φούρνο... - 10](https://ixomageiremata.gr/wp-content/uploads/2018/05/patates-san-thganhtes-sto-foyrno-11-1024x576.jpg)
![Πατάτες... σαν τηγανητές στο φούρνο... - 12](https://ixomageiremata.gr/wp-content/uploads/2018/05/patates-san-thganhtes-sto-foyrno-13-1024x576.jpg)
Απλώστε τις πατάτες σε όλη την επιφάνεια του ταψίού ή της λαδόκολλας ώστε να μην είναι πολύ στριμωγμένες. Όσο πιο καλά τις απλώσετε τόσο καλύτερα θα ψηθούν.
Βάλτε το ταψί στον φούρνο και ψήστε σε πολύ δυνατή θερμοκρασία, για περίπου μισή ώρα, μέχρι να ψηθούν καλά οι πατάτες και να πάρουν χρώμα. Για καλό και για κακό δοκιμάστε μια για να δείτε αν έχει ψηθεί…
Βγάλτε το ταψί από το φούρνο και με μια φαρδιά σπάτουλα ξεκολλήστε τις πατάτες από τον πάτο του ταψιού ή της λαδόκολλας.
Μπορεί να φαίνονται ότι είναι κολλημένες αλλά με την σπάτουλα μπορούν πολύ εύκολα και γρήγορα να αποκολληθούν.
Σερβίρετέ τις αμέσως όπως είναι ζεστές-ζεστές και απολαύστε τις χωρίς ενοχές…
![Πατάτες... σαν τηγανητές στο φούρνο... - 13](https://ixomageiremata.gr/wp-content/uploads/2018/05/patates-san-thganhtes-sto-foyrno-14-576x1024.jpg)
Αν αντιπαθείτε το κόκκινο πιπέρι, βάλτε μπαχαρικό ή αρωματικό της αρεσκείας σας, όπως μαύρο πιπέρι, ρίγανη ή μπούκοβο αν προτιμάτε τις πατατούλες σας πιο πικάντικες.
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας.
Μη μετράτε μόνο τα καλά που έχετε κάνει αλλά και όσα μπορείτε να κάνετε και δεν τολμήσατε ποτέ να τα κάνετε. Όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: “Ο κάθε άνθρωπος είναι ένοχος για όλο το καλό που μπορούσε να κάνει και δεν το έκανε…“
Σας φιλώ αυγή.-
Αφήστε μια απάντηση