Είναι κάποιες μυρουδιές, φίλες μου, κάποιες γεύσεις, που είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι ταυτίσμένες με συγκεκριμένες γιορτές.
Η μυρουδιά και η ντελικάτη γεύση του τσουρεκιού για παράδειγμα, ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο ή το καταχείμωνο, ανακαλεί πασχαλιάτικους συνειρμούς.
Πασχαλιά, τσουρέκια και κόκκινα αυγά, πάνε μαζί.
Δε νομίζω να υπάρχει νοικοκυρά που θα στρώσει πασχαλιάτικο τραπέζι, χωρίς να υπάρχει επάνω σ’ αυτό, σε θέση περίοπτη η μυρωδάτη, χρυσοκίτρινη, αφράτη, γλυκιά πλεξούδα, να σε προκαλεί να γευτείς τη γλύκα της και να απολαύσεις τα αρώματα της.
Και δε νομίζω να υπάρχει κανείς, μικρός ή μεγάλος που να μπορεί να αντισταθεί σ’ αυτήν την πρόκληση.
Αυτός, λοιπόν, ο πασχαλιάτικος πειρασμός, προκαλεί δέος και φόβο στις νοικοκυρές γιατί δύσκολα «πετυχαίνει» και γι’ αυτό οι περισσότερες αποφεύγουν να τα φτιάξουν στο σπίτι.
Προτιμούν να τα αγοράσουν έτοιμα, από το φούρνο της γειτονιάς ή από του ράφια του σούπερ μάρκετ.
Όμως, τί να σας λέω τώρα, το γνωρίζετε καλά πως η γεύση και η μυρουδιά του σπιτικού τσουρεκιού δε συγκρίνεται με αυτήν του ετοιματζίδικου, χώρια που η αγορά του στοιχίζει και ένα σωρό λεφτά.
Οι καιροί που διανύουμε δεν επιτρέπουν άσκοπες σπατάλες…
Λέω λοιπόν, όσες δεν έχετε επιχειρήσει να φτιάξετε ποτέ τσουρέκια γιατί φοβάστε την αποτυχία, να κάνετε μαζί μου την αρχή.
Πρέπει να ξέρετε ότι τα τσουρέκια είναι το γλυκό της ζεστασιάς και της υπομονής.
Για να «πετύχουν» είναι απαραίτητο να τους εξασφαλίσετε ένα ζεστό περιβάλλον, να τα κανακέψετε, να τα περιποιηθείτε, να τους συμπεριφερθείτε ανάλογα, γιατί άλλοτε απαιτούν τη σκληράδα και άλλοτε την τρυφερότητά μας.
Όσες αποφασίσετε να ασχοληθείτε με το φτιάξιμο των τσουρεκιών πρέπει να οπλιστείτε με την απαραίτητη υπομονή. Να τα περιμένετε να φουσκώσουν, αργά-αργά και όσο πρέπει.
Αν ακολουθήσετε με προσοχή τις λεπτομερεΙς οδηγίες μου, σας υπόσχομαι πως ακόμα και αν δεν έχετε ξαναφτιάξει ποτέ τσουρέκια στη ζωή σας, το αποτέλεσμα θα σας κάνει νιώσετε περήφανες.
Ανασκουμπωθείτε φίλες μου, πάρτε βαθιές ανάσες… Η επιχείρηση τσουρέκια ξεκινάει…!
Δείτε και την συνταγή για παραδοσιακή Μαγειρίτσα από την θεία μου την Μέλπω που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα…
Υλικά (για 9 μεγάλα τσουρέκια):
- 10 αυγά μεγάλα ή 12 μικρά
- 1 κιλό ζάχαρη (ή 1½ για πιο γλυκά)
- 600 γρ. γάλα
- 1 φακελάκι κακουλέ
- 1 φακελάκι μαχλέπι,
- 5-6 βανίλιες
- Χυμός και το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- 250 γρ. βούτυρο λιωμένο (φρέσκο κατά προτίμηση)
- 3½ – 4 κιλά αλεύρι δυνατό
- Σουσάμι και ένα αυγό για το άλειμμα
- 3 πακετάκια νωπή μαγιά (250 γρ.)
- 3 κούπες νερό χλιαρό (για τη μαγιά)
- 4 κούπες και λίγο, απλό αλεύρι (για τη μαγιά)
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- Λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
Το μυστικό για ένα πετυχημένο τσουρέκι είναι να φροντίσετε όλα τα υλικά να είναι ζεστά και τα αυγά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Πριν ξεκινήσετε, ανάψτε τον φούρνο στους 50ο C βαθμούς, βάλτε μέσα τα 4 κιλά αλεύρι όπως είναι στα πακέτα και αφήστε τα γύρω στα 15 λεπτά να ζεσταθούν.
Κλείστε το φούρνο. Λιώστε το βούτυρο και αφήστε το στην άκρη. Κοσκινίσετε τις 4 κούπες αλεύρι.
Διαλύστε τη μαγιά στο νερό, προσθέστε τη ζάχαρη, το νερό και τις 4 κούπες αλεύρι και δουλέψτε με το χέρι, μέχρι να πετύχετε ένα όχι και πολύ πηχτό κουρκούτι…
Σκεπάστε το και αφήστε το σε ζεστό μέρος να φουσκώσει…
Βάλτε το γάλα στο μάτι να κάψει και διαλύστε μέσα τη μισή ζάχαρη.
Σε μια λεκάνη χτυπήστε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη να αφρατέψουν, να γίνουν σαν κρέμα.
Ρίξτε λίγο-λίγο και με προσοχή το καυτό γάλα μέσα στο μίγμα των αυγών. Συνεχίζετε το χτύπημα, για ένα-δυο λεπτά ακόμα…
Σε μια μεγάλη πλαστική λεκάνη κοσκινίστε το ζεστό αλεύρι.
Ανοίξτε στο κέντρο μια λακουβίτσα και ρίξτε το αλάτι, τα μυρωδικά κοπανισμένα, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και σιγά-σιγά το μίγμα αυγών, γάλακτος ζάχαρης και στο τέλος τη φουσκωμένη μαγιά.
Αρχίστε το ζύμωμα, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Καθώς ζυμώνετε, παίρνετε κατά διαστήματα με τις χούφτες σας το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζετε το ζύμωμα, διπλώνοντας τη ζύμη πολλές φορές μέχρι να απορροφηθεί όλο…
Η ζύμη είναι έτοιμη μόλις γίνει λεία, ελαστική και δεν κολλάει καθόλου στο χέρι.
Σκεπάστε την καλά και αφήστε τη να ησυχάσει και να διπλασιαστεί…
Πλάστε τα τσουρέκια πλεξούδες ή άλλα σχέδια στο μέγεθος που θέλετε.
Βάλτε τα σε ταψιά που έχετε ήδη καλύψει με λαδόκολλα.
Σκεπάστε τα με καθαρές πετσέτες και αφήστε και πάλι να φουσκώσουν, να διπλασιαστούν σε όγκο.
Είπαμε το τσουρέκι είναι το γλυκό της υπομονής.
Πριν τα βάλετε στο φούρνο, χτυπήστε το αυγό με λίγο νεράκι. Αλείψτε τα και τέλος πασπαλίστε με σουσάμι…
Ψήστε στους 175 βαθμούς για ¾ της ώρας.
Το ξέρω ότι σας φαίνεται βουνό αλλά μην πανικοβληθείτε και τα παρατήσετε. Είναι πιο εύκολο απ’ όσο φαίνεται. Η επιτυχία είναι σίγουρη.
Να μου το θυμηθείτε, αν τους πάρετε τον… αέρα, θα τα φτιάχνετε και θα τα ξαναφτιάχνετε, ακόμα και όταν δεν το απαιτεί το έθιμο αλλά η όρεξη και διάθεσή σας!
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλή Ανάσταση!
Σας φιλώ, αυγή…
Αφήστε μια απάντηση