«Κόρες» στο ντόπιο ιδίωμα σημαίνει “φύλλα”, χυλοπίτες. Στα αρβανητοχώρια τις χυλοπίτες τις λένε «πέτα» ή «πέτκα», οι δε βλάχοι «πέτουρε». Παλιά οι χυλοπίτες μαζί με τον τραχανά, φτιάχνονταν στο σπίτι από τα άξια χέρια των γυναικών, εκεί στο τέλος του καλοκαιριού.
Στέγνωναν κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο και κατόπιν αποθηκεύονταν σε λευκά πάνινα σακούλια και έπαιρναν την θέση τους στο κελάρι μαζί με τις άλλες προμήθειες του χειμώνα μιας και αποτελούσαν σημαντικό πιάτο της χειμερινής διατροφής.
Οι χυλοπίτες φτιάχνονταν και εξακολουθούν να φτιάχνονται με φρέσκα υλικά, αλεύρι, αυγά, γάλα και λίγο αλάτι σε μεγάλες ποσότητες. Στην παρασκευή τους συμμετείχαν όλες οι γυναίκες της γειτονιάς, ειδοποιημένες από την προηγούμενη. «Αύριο θα φτιάξουμε φύλλα στης Ευτυχίας», «Μεθαύριο στης Μερόπης».
Το άνοιγμα των φύλλων δεν είναι απλή δουλειά. Χρειάζεται τέχνη και επιδεξιότητα για να γίνει το φύλλο λεπτό, σχεδόν διάφανο, ολοστρόγγυλο, χωρίς ψεγάδια.
Τέχνη που την μετέφεραν με τον καιρό οι μεγαλύτερες στις μικρότερες…
Μέσα σε ατμόσφαιρα χαράς και κεφιού, ανάμεσα σε γέλια και πειράγματα, συναγωνίζονταν ποια θα ανοίξει τα περισσότερα. Ακόμα και τα μικρά παιδιά συμμετείχαν στο πανηγύρι.
Έπαιρναν τα φύλλα τυλιγμένα στους πλάστες και τα άπλωναν στα καθαρά σεντόνια, κάτω από τον καυτό ήλιο να στεγνώσουν και να «σκάσουν» σε μικρά κομμάτια.
Όταν τελείωναν το άνοιγμα ακολουθούσε τραπέζωμα με πίτες, γλυκά, φρούτα και καλούδια διάφορα.
Με τις ευχές «καλό χειμώνα», «με υγεία να τα φάτε», αποχωρούσαν δίνοντας ραντεβού την επόμενη μέρα, στο σπίτι κάποιας άλλης γειτόνισσας…
Το πανηγύρι σταματούσε, όταν όλα τα σπίτια της γειτονιάς είχαν φτιάξει αυτά τα καταπληκτικά ζυμαρικά.
Οι χυλοπίτες όπως σας προανέφερα παρασκευάζονταν σε μεγάλες ποσότητες. Οι οικογένειες εκείνη την εποχή ήταν πολυμελείς και το συγκεκριμένο ζυμαρικό το έτρωγαν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
Για πολλές δε οικογένειες οι χυλοπίτες μαζί με τον τραχανά αποτελούσαν το καθημερινό πρωινό γεύμα. Μαγειρεύονταν εύκολα, τους ζέσταινε και πάνω από όλα ήταν θρεπτικό και τους «κράταγε» χορτάτους.
Εγώ θα σας δώσω τα υλικά για μια μικρή ποσότητα.
Ας πούμε για να μαγειρέψετε περίπου τρεις φορές για πέντε άτομα. Μπορείτε να τις φτιάξετε στο σπίτι και να τις απλώσετε να στεγνώσουν στο μπαλκόνι.
Προλαβαίνετε! Ο καιρός ακόμα καλά κρατεί…
Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι
- 3-4 αυγά
- ⅔ φλυτζανιού τσαγιού γάλα
- ½ κουταλάκι αλάτι
- Λίγο σπορέλαιο
Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα.
Ανοίγουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το αλάτι, λίγο-λίγο, το γάλα και ζυμώνουμε, να γίνει μια ζύμη ελαστική να μην κολλάει…
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μια ώρα.
Παίρνουμε ζύμη όσο χωράει η χούφτα μας και φτιάχνουμε μπαλάκια. Αλείφουμε τα μπαλάκια με λίγο σπορέλαιο.
Με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε φύλλο στρόγγυλο λεπτό.
Απλώνουμε στον ήλιο καθαρά σεντόνια και πάνω τους στρώνουμε τα φύλλα.
Αφήνουμε να στεγνώσουν. Όταν αρχίζουν να σκάζουν στο κέντρο τα γυρίζουμε από την άλλη μεριά.
Τα βγάζουμε την επόμενη για λίγο ακόμα στο ήλιο να φύγει κάθε ίχνος υγρασίας και μετά τα αποθηκεύουμε.
Αυτά για την ώρα φίλες μου.
Εύχομαι καλή επιτυχία αν δοκιμάσετε να φτιάξετε τις δικές σας χυλοπίτες και αν τα καταφέρετε μαγειρέψτε παραδοσιακές χυλοπίτες με κεφτέδες στο φούρνο…
Αφήστε μια απάντηση