Παραδοσιακές Χυλοπίτες - 33

Έτσι φτιάχνονται οι παραδοσιακές Χυλοπίτες

«Κόρες» στο ντόπιο ιδίωμα σημαίνει φύλλα, χυλοπίτες. Στα αρβανητοχώρια τις χυλοπίτες τις λένε «πέτα» ή «πέτκα», οι δε βλάχοι «πέτουρε». Παλιά οι  χυλοπίτες μαζί με τον τραχανά,  φτιάχνονταν στο σπίτι από τα άξια χέρια των γυναικών εκεί στο τέλος του καλοκαιριού.

Στέγνωναν κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο και κατόπιν αποθηκεύονταν σε λευκά πάνινα σακούλια και έπαιρναν την θέση τους στο κελάρι μαζί με τις άλλες προμήθειες του χειμώνα  μιας και αποτελούσαν σημαντικό πιάτο της χειμερινής  διατροφής.

Οι χυλοπίτες φτιάχνονταν και εξακολουθούν να φτιάχνονται με φρέσκα υλικά, αλεύρι, αυγά, γάλα και λίγο αλάτι σε μεγάλες ποσότητες. Στην παρασκευή τους  συμμετείχαν όλες οι γυναίκες της γειτονιάς, ειδοποιημένες από την προηγούμενη.  «Αύριο θα φτιάξουμε φύλλα στης Ευτυχίας», «Μεθαύριο στης Μερόπης».

Το άνοιγμα των φύλλων δεν είναι απλή δουλειά. Χρειάζεται τέχνη και επιδεξιότητα για να γίνει το φύλλο λεπτό, σχεδόν διάφανο, ολοστρόγγυλο, χωρίς ψεγάδια. Τέχνη που την μετέφεραν με τον καιρό οι μεγαλύτερες στις μικρότερες…

Μέσα σε ατμόσφαιρα χαράς και κεφιού, ανάμεσα σε γέλια και πειράγματα, συναγωνίζονταν ποια θα ανοίξει τα περισσότερα. Ακόμα και τα μικρά παιδιά συμμετείχαν στο πανηγύρι.

Έπαιρναν τα φύλλα τυλιγμένα στους πλάστες και τα άπλωναν στα καθαρά σεντόνια, κάτω από τον καυτό ήλιο να στεγνώσουν και να «σκάσουν» σε μικρά κομμάτια. Όταν τελείωναν το άνοιγμα ακολουθούσε τραπέζωμα με πίτες, γλυκά, φρούτα και καλούδια διάφορα.

Με τις ευχές «καλό χειμώνα», «με υγεία να τα φάτε», αποχωρούσαν δίνοντας ραντεβού την επόμενη μέρα, στο σπίτι  κάποιας άλλης γειτόνισσας… Το πανηγύρι σταματούσε, όταν όλα τα σπίτια της γειτονιάς είχαν φτιάξει αυτά τα καταπληκτικά ζυμαρικά.

Οι χυλοπίτες όπως σας προανέφερα παρασκευάζονταν σε μεγάλες ποσότητες. Οι οικογένειες εκείνη την εποχή ήταν πολυμελείς και το συγκεκριμένο ζυμαρικό το έτρωγαν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Για πολλές δε οικογένειες οι χυλοπίτες μαζί με τον τραχανά αποτελούσαν το καθημερινό πρωινό γεύμα. Μαγειρεύονταν εύκολα, τους ζέσταινε και πάνω από όλα ήταν θρεπτικό και τους «κράταγε» χορτάτους.

Εγώ θα σας δώσω τα υλικά για μια μικρή ποσότητα. Ας πούμε για να μαγειρέψετε περίπου τρεις φορές για πέντε άτομα. Μπορείτε να τις φτιάξετε στο σπίτι και να τις απλώσετε να στεγνώσουν στο μπαλκόνι. Προλαβαίνετε! Ο καιρός ακόμα καλά κρατεί…

ΥΛΙΚΑ:

– 1 κιλό αλεύρι
– 3 – 4 αυγά
– 2/3 φλυτζανιού γάλα
– ½ κουταλάκι αλάτι
– Λίγο σπορέλαιο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα.

Παραδοσιακές Χυλοπίτες - 2 Παραδοσιακές Χυλοπίτες - 4Παραδοσιακές Χυλοπίτες - 3

Ανοίγουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το αλάτι, λίγο-λίγο το γάλα και ζυμώνουμε, να γίνει μια ζύμη ελαστική να μην κολλάει…

Παραδοσιακές Χυλοπίτες - 6Παραδοσιακές Χυλοπίτες - 7Παραδοσιακές Χυλοπίτες - 8Παραδοσιακές Χυλοπίτες - 9Παραδοσιακές Χυλοπίτες - 10Παραδοσιακές Χυλοπίτες - 11Παραδοσιακές Χυλοπίτες - 12Παραδοσιακές Χυλοπίτες - 13

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μια ώρα. Παίρνουμε ζύμη όσο χωράει η χούφτα μας και φτιάχνουμε μπαλάκια. Αλείφουμε τα μπαλάκια με λίγο σπορέλαιο.

Παραδοσιακές Χυλοπίτες - 14Παραδοσιακές Χυλοπίτες - 15Παραδοσιακές Χυλοπίτες - 17Παραδοσιακές Χυλοπίτες - 16Παραδοσιακές χυλοπίτες - ηχωμαγειρέματα - συνεργα μαγειρικης

Με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε φύλλο στρόγγυλο λεπτό.

Παραδοσιακές Χυλοπίτες - 19 Παραδοσιακές Χυλοπίτες - 20Παραδοσιακές Χυλοπίτες - 22Παραδοσιακές Χυλοπίτες - 23Παραδοσιακές Χυλοπίτες - 24Παραδοσιακές Χυλοπίτες - 26

Απλώνουμε στον ήλιο καθαρά σεντόνια και πάνω τους στρώνουμε τα φύλλα.

Παραδοσιακές Χυλοπίτες - 27Παραδοσιακές Χυλοπίτες - 34 Παραδοσιακές Χυλοπίτες - 28

Αφήνουμε να στεγνώσουν. Όταν αρχίζουν να σκάζουν στο κέντρο τα γυρίζουμε από την άλλη μεριά.Τα βγάζουμε την επόμενη για λίγο ακόμα στο ήλιο να φύγει κάθε ίχνος υγρασίας  και μετά τα αποθηκεύουμε.

Παραδοσιακές Χυλοπίτες - 29 Παραδοσιακές Χυλοπίτες - 30 Παραδοσιακές Χυλοπίτες - 32Παραδοσιακές Χυλοπίτες - 31Παραδοσιακές Χυλοπίτες - 33

Αυτά για την ώρα φίλες μου. Εύχομαι καλή επιτυχία αν δοκιμάσετε να φτιάξετε τις δικές σας χυλοπίτες και αν τα καταφέρετε μαγειρέψτε παραδοσιακές χυλοπίτες με κεφτέδες στο φούρνο

AliExpress

kitchen tools gadgets

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΈΜΑΤΑ

Αυτόματες ενημερώσεις ηχωμαγειρέματα:

Άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ενημερώσεις...
ηχωμαγειρέματα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ / ΣΕΛΙΔΑ:


Συνολική βαθμολογία:

3
3,0 rating
3 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 1 αξιολογήσεις)
Τέλεια0%
Πολύ καλή0%
Μέτρια100%
Φτωχή0%
Απαίσια0%

Είπαν για αυτήν την συνταγή:

3,0 rating

Τα φύλλα δεν τα άφηναν να στεγνώνουν και να γίνονται τρίμματα, αλλά τα διπλωναν σε πολλαπλές στρώσεις και μετά τα έκοβαν σε τετραγωνάκια οι νέες κόρες του σπιτιού. Η ποιότητα του κοψίματος είχε να κάνει με το πόσο ντελικάτη ήταν η ψιλοκομμένη χυλοπίττα. Και άπλωναν την ψιλοκομμένη χυλοπίττα στον ήλιο με τούλι από πάνω για να στεγνώσει.

Απάντηση από ηχωμαγειρέματα

Ευχαριστούμε για την αξιολόγηση σας. Στη Μακεδονία και ιδιαίτερα στα χωριά του Βιτσίου, αυτός που παρουσιάζουμε ήταν ο παραδοσιακός τρόπος με τον οποίον φτιάχνονταν οι χυλοπίτες και εμείς σεβόμενοι την παράδοση ακολουθούμε αυτόν τον τρόπο.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ:

Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες συνταγών:

ΡΟΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ | ΑΛΜΥΡΑ | ΓΛΥΚΑ | ΠΑΡΑΔΟΣΗ | ΠΙΤΕΣ | ΨΑΡΙΚΑ | ΣΟΥΠΕΣ | ΓΡΗΓΟΡΑ | ΖΥΜΑΡΙΚΑ | ΛΙΚΕΡ | ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ | ΚΕΙΚ | ΔΗΜΟΦΙΛΗ | ΓΙΟΡΤΙΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ |


MENOU florina's - Terra Greca - Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων - 2

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΑ ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *