Ποντιακά Πιροσκί - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Παραδοσιακά Πιροσκί

Η ποντιακή κουζίνα είναι ιδιαίτερη. Βασίζεται περισσότερο στην τέχνη της νοικοκυράς και λιγότερο στα πλούσια υλικά.

Όπως συμβαίνει σε κάθε τόπο, οι διατροφικές συνήθειες των Ποντίων επηρεάστηκαν από τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής του Πόντου και έτσι τα περισσότερα φαγητά βασίζονται κυρίως στο γάλα και τα σιτηρά, ενώ το κρέας είναι λιγοστό (κυρίως κοτόπουλο).

Τα φαγητά παρασκευάζονται εύκολα και απλά. Είναι νόστιμα και κυρίως θρεπτικά…

Ποντιακά στην καταγωγή, τα πιροσκί, μπορεί να μην είναι και το πιο διαιτητικό έδεσμα, όμως, «όπου και αν τα σερβίρεις γίνονται ανάρπαστα», μας λέει η κ. Παυλίδου Σοφία από τη Φλώρινα.

«Τα πιροσκί γίνονται με πατάτα στη νηστίσιμη εκδοχή τους και με τυρί ή κιμά όταν δε νηστεύουμε. Εγώ προσθέτω μια – δυο κουταλιές ξύδι. Αυτό είναι το μυστικό μου».

Δείτε και τη παραδοσιακή συνταγή για Ποντιακά Ωτία

Υλικά για το ζυμάρι:

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 15-20 γρ. (έναν κύβο) μαγιά μπύρας νωπή
  • 2-3 κουταλιές σούπας λάδι
  • 1-2 κουταλιές σούπας ξύδι
  • 1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
  • 1½ – 2 ποτήρια νερό χλιαρό
  • Μπόλικο λάδι για το τηγάνισμα (κατά προτίμηση σπορέλαιο)

Εκτέλεση:

Κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και ανοίγουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα. Ρίχνουμε μέσα το νερό, τη μπυρομαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα υπόλοιπα υλικά…

Ποντιακά Πιροσκί -6

Ζυμώνουμε αρκετά, ώσπου να κάνουμε μια ζύμη απαλή, μαλακιά και ελαστική που δεν κολλάει στα χέρια.

Ποντιακά Πιροσκί -7

Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε μικρά κομματάκια, στο μέγεθος μικρού αυγού.

Ποντιακά Πιροσκί -8

Τα ανοίγουμε με το χέρι ή με τον πλάστη σε μικρά στρογγυλά πιτάκια με διάμετρο 8-10 εκ. και στο κέντρο τους βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση που μας αρέσει…

Ποντιακά Πιροσκί -4
Ποντιακά Πιροσκί -3

Διπλώνουμε τα πιτάκια και τα πιέζουμε στις άκρες για να μην ξεκολλήσουν και χυθεί η γέμιση.

Τα αφήνουμε να φουσκώσουν και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι.

Ποντιακά Πιροσκί -2
Ποντιακά Πιροσκί - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Υλικά για τη γέμιση πατάτας:

  • ½ κιλό βρασμένες και πολτοποιημένες πατάτες
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • Αλάτι – ρίγανη – μπούκοβο (και οποιοδήποτε μυρωδικό της αρεσκείας μας)

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ελαφρά, ρίχνουμε τις πολτοποιημένες πατάτες, τη ρίγανη, το μπούκοβο και ανακατεύουμε…

Ποντιακά Πιροσκί -5

Υλικά για τη γέμιση τυριού:

  • ½ κιλό τυρί φέτα
  • 1 αυγό

Θρυμματίζουμε το τυρί, ρίχνουμε το αυγό και ανακατεύουμε…

Καλή Απόλαυση…!


Αυτόματες ειδοποιήσεις ηχωμαγειρέματα:

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ειδοποιήσεις…

Βαθμολογήστε αυτήν τη συνταγή / σελίδα, από 1 έως 5 αστέρια:


Συνολική βαθμολογία μέχρι τώρα:

5,0
5,0 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 1 αξιολογήσεις)
Τέλεια100%
Πολύ καλή0%
Μέτρια0%
Φτωχή0%
Κακή0%


Είπαν για αυτήν τη συνταγή / σελίδα:

επικατα και εκσεβαν τελειαααα ευχαριστω πολυ


Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες:


…ή δοκιμάστε την αναζήτηση:


…ή επιλέξτε κάποια από τις λέξεις-κλειδιά:


Κάντε την 100% δωρεάν εγγραφή στα ηχωμαγειρέματα!

Συμπληρώστε την διεύθυνση email σας παρακάτω:


Βρείτε μας στα social:


Φτιάξτε οποιαδήποτε παραδοσιακή πίτα, δείτε το βίντεο:

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *