Ποντιακά Πιροσκί - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Παραδοσιακά Πιροσκί

Η ποντιακή κουζίνα είναι ιδιαίτερη. Βασίζεται περισσότερο στην τέχνη της νοικοκυράς και λιγότερο στα πλούσια υλικά. Όπως συμβαίνει σε κάθε τόπο, οι διατροφικές συνήθειες των Ποντίων επηρεάστηκαν από τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής του Πόντου και έτσι τα περισσότερα φαγητά βασίζονται κυρίως στο γάλα και τα σιτηρά, ενώ το κρέας είναι λιγοστό (κυρίως κοτόπουλο). Τα φαγητά παρασκευάζονται εύκολα και απλά. Είναι νόστιμα και κυρίως θρεπτικά.

Ποντιακά στην καταγωγή τα πιροσκί, μπορεί να μην είναι και το πιο διαιτητικό έδεσμα, όμως, «όπου και αν τα σερβίρεις γίνονται ανάρπαστα», μας λέει η κ. Παυλίδου Σοφία από τη Φλώρινα. «Τα πιροσκί γίνονται με πατάτα στη νηστίσιμη εκδοχή τους και με τυρί ή κιμά όταν δε νηστεύουμε. Εγώ προσθέτω μια – δυο κουταλιές ξύδι.  Αυτό είναι το μυστικό μου».

Δείτε και τη παραδοσιακή συνταγή για Ποντιακά Ωτία

Υλικά για το ζυμάρι:

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 15-20 γραμ. (έναν κύβο) μαγιά μπύρας νωπή
  • 2-3 κουταλιές σούπας λάδι
  • 1-2 κουταλιές σούπας ξύδι
  • 1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
  • 1 ½  -2 ποτήρια νερό χλιαρό
  • Μπόλικο λάδι για το τηγάνισμα (κατά προτίμηση σπορέλαιο)

Εκτέλεση:

Κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και ανοίγουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα. Ρίχνουμε μέσα το νερό, την μπυρομαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα υπόλοιπα υλικά.

Ποντιακά Πιροσκί -6

Ζυμώνουμε αρκετά, ώσπου  να κάνουμε μια ζύμη απαλή, μαλακιά και ελαστική που δεν κολλάει στα χέρια.

Ποντιακά Πιροσκί -7

Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε μικρά κομματάκια, στο μέγεθος μικρού αυγού.

Ποντιακά Πιροσκί -8

Τα  ανοίγουμε με το χέρι ή με τον πλάστη σε μικρά στρογγυλά πιτάκια  με διάμετρο 8-10 εκατ. και στο κέντρο τους βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση που μας αρέσει…

Ποντιακά Πιροσκί -4Ποντιακά Πιροσκί -3

Διπλώνουμε το πιτάκια και τα πιέζουμε στις άκρες για να μην ξεκολλήσουν και χυθεί η γέμιση.  Τα αφήνουμε να φουσκώσουν και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι.

Ποντιακά Πιροσκί -2Ποντιακά Πιροσκί - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Υλικά για τη γέμιση πατάτας:

  • ½ κιλό βρασμένες και πολτοποιημένες πατάτες
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • Αλάτι –ρίγανη –μπούκοβο (οποιοδήποτε μυρωδικό της αρεσκείας μας)

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ελαφρά, ρίχνουμε τις πολτοποιημένες πατάτες, τη ρίγανη,  το μπούκοβο και ανακατεύουμε.

Ποντιακά Πιροσκί -5

Υλικά για τη γέμιση τυριού:

  • Μισό κιλό τυρί
  • 1 αυγό

Θρυμματίζουμε το τυρί, ρίχνουμε το αυγό και ανακατεύουμε.

Καλή Απόλαυση…!

AliExpress

kitchen tools gadgets

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΈΜΑΤΑ

Αυτόματες ειδοποιήσεις ηχωμαγειρέματα:

Άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ειδοποιήσεις...
ηχωμαγειρέματα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ / ΣΕΛΙΔΑ:


Συνολική βαθμολογία:

0
0.0 rating
0 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 0 αξιολογήσεις)
Τέλεια0%
Πολύ καλή0%
Μέτρια0%
Φτωχή0%
Απαίσια0%

Είπαν για αυτήν την συνταγή:

Δεν υπάρχουν ακόμα βαθμολογίες για αυτή τη συνταγή/σελίδα. Γίνε ο/η πρώτος/η που θα βαθμολογήσει


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ:

Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες συνταγών:

ΡΟΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ | ΑΛΜΥΡΑ | ΓΛΥΚΑ | ΠΑΡΑΔΟΣΗ | ΠΙΤΕΣ | ΨΑΡΙΚΑ | ΣΟΥΠΕΣ | ΓΡΗΓΟΡΑ | ΖΥΜΑΡΙΚΑ | ΛΙΚΕΡ | ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ | ΚΕΙΚ | ΔΗΜΟΦΙΛΗ | ΓΙΟΡΤΙΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ |


MENOU florina's - Terra Greca - Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων - 2

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΑ ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *