Σας έχω δώσει μια συνταγή για καρυδόπιτα (θα σας δώσω και άλλες) και την έχω παρουσιάσει σαν υπέροχη και μοναδική. Να σας πω την αλήθεια, όταν τις φτιάχνω, έτσι… αισθάνομαι ότι φτιάχνω κάτι υπέροχο, κάτι μοναδικό.
Άλλωστε, ακόμα κι αν όλες τους έχουν την κοινή ονομασία «καρυδόπιτα», κάθε μια από αυτές έχει αυτό το «κάτι τις» που δεν το έχει η άλλη και που την κάνει ξεχωριστή.
Όμως ετούτη εδώ η σημερινή είναι μια καρυδόπιτα, θα έλεγα, το κάτι άλλο. Είναι μια καρυδόπιτα που έχει όλα όσα έχουν όλες οι άλλες και κάτι παραπάνω.
Είναι μια καρυδόπιτα… βασίλισσα, αφράτη, ζουμερή, μυρωδάτη, με στέμμα της μια πλούσια βελουδένια κρέμα που την κάνει ασυναγώνιστη, πρώτη ανάμεσα στις πρώτες.
Αν δεν έχετε πειστεί ακόμα για τα προσόντα της δεν έχετε παρά να την φτιάξετε. Είναι εύκολη αν και θα σας παιδέψει λίγο περισσότερο από τις συνηθισμένες.
Θα σας αποζημιώσει όμως, χαρίζοντάς σας στιγμές μοναδικής απόλαυσης.
Φτιάξτε την και απολαύστε την χωρίς ενοχές, χωρίς μετρημένες θερμίδες, χωρίς υποκατάστατα. Άλλωστε θαρρώ πως τώρα είναι καιρός για αμαρτίες, τέτοιες που, πιστέψτε με, δεν θα θέλετε να σας τις ξεπλύνει κανείς…
Τι θα χρειαστείτε:
Για τo παντεσπάνι:
- 6 αυγά
- 1 φλυτζάνι τσαγ. ζάχαρη
- 1 φλυτζάνι τσαγ. καρύδια
- 1 και ½ φλυτζάνι τσαγ. αλεύρι
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτάλι γλυκ. κανέλα σε σκόνη
- ½ κουτάλι γλυκ. γαρύφαλο σε σκόνη (προαιρετικά)
- 1 πρέζα αλάτι
- 1-2 βανίλιες
- 2 κουταλιές σούπ. κονιάκ (προαιρετικά)
Για το σιρόπι:
- 2 φλυτζάνια τσαγ. ζάχαρη
- 3 φλυτζάνια τσαγ. νερό
- 1 βανίλια
- Λίγη φλούδα από λεμόνι
- 1 ξύλο κανέλας
Για την κρέμα:
- 1 λίτρο γάλα
- 2 αυγά
- 2 βανίλιες
- 40 γρ. κορν φλάουρ
- 80 γρ. αλεύρι
- 120 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. βούτυρο
- 400 ml. κρέμα γάλακτος πολύ καλά παγωμένη στο ψυγείο
- 2 κουταλιές σούπ. ζάχαρη άχνη
Για το γαρνίρισμα:
- Τριμμένο καρύδι και κανέλα
Πώς θα τη φτιάξετε:
Σε βαθύ σκεύος βάλτε όλα τα στερεά υλικά για την καρυδόπιτα:
Κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέστε την κανέλα, το γαρύφαλο, το αλάτι, τα καρύδια τις βανίλιες και ανακατέψτε τα.
Χτυπήστε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν μια ωραία παχιά και αφράτη κρέμα.
Προσθέστε το μίγμα των στερεών υλικών σε αυτήν την κρέμα και χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα για πολύ λίγο… Τέλος προσθέστε το κονιάκ.
Βουτυρώστε ένα ταψάκι με διαστάσεις 25 Χ 35 εκ. και ρίξτε το μίγμα.
Απλώστε το ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά του ταψιού…
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 175 βαθμούς για 35-40 λεπτά.
Ξεφουρνίστε το γλυκό και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει. Εν τω μεταξύ ασχοληθείτε με το σιρόπι:
Ρίξτε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια μέτρια κατσαρόλα και βράστε το μετρώντας πέντε λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός…
Σιροπιάστε με προσοχή την κρύα καρυδόπιτα με το ζεστό σιρόπι φροντίζοντας να το μοιράσετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του γλυκού για να σιροπιαστεί καλά.
Αφήστε το να ησυχάσει και να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει….
Είναι ώρα να ετοιμάσετε την κρέμα:
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με την άχνη στο μίξερ για 3-5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει, να πήξει και να αποκτήσει υφή γιαουρτιού και βάλτε τη στο ψυγείο.
Σε μια κατσαρόλα βάλτε το γάλα να ζεσταίνεται…
Ρίξτε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, τα αυγά, τις βανίλιες, το κορν φλάουρ και το αλεύρι και ανακατέψτε τα για λίγο με το σύρμα.
Όταν ζεσταθεί αρκετά το γάλα πάρτε με μια μεγάλη κουτάλα, από αυτές που σερβίρετε τη σούπα, 3-4 κουταλιές και προσθέστε τις στο στο μίγμα φροντίζοντας να ανακατεύετε συνεχώς, για να μη μείνουν σβωλάκια…
Αδειάστε το μίγμα αυτό μέσα στο γάλα που λογικά θα έχει αρχίσει να βράζει, και αρχίστε να ανακατεύετε ζωηρά με το σύρμα για λίγο μέχρι να πήξει η κρέμα και να δέσει καλά…
Αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά, προσθέστε το βούτυρο (ή μαργαρίνη) και ανακατέψτε μέχρι το βούτυρο να λιώσει και να ενσωματωθεί στο μίγμα.
Ρίξτε την κρέμα σε ένα παγωμένο μπολ ή ταψάκι με σκοπό να πέσει η θερμοκρασία της όσο το δυνατόν γρηγορότερα ανακατεύοντάς τη συχνά.
Όταν γίνει χλιαρή, αδειάστε την στον κάδο του μίξερ και χτυπήστε την προσθέτοντας σε δυο-τρεις δόσεις τη σαντιγί που έχετε φυλάξει στο ψυγείο.
Όταν ομογενοποιηθεί το μίγμα, αδειάστε το πάνω στη σιροπιασμένη καρυδόπιτα.
Πασπαλίστε με λίγο τριμμένο καρύδι και μπόλικη κανέλα και αυτή η υπέροχη καρυδόπιτα είναι έτοιμη για να σας κατακτήσει γευστικά..!
Βάλτε τη στο ψυγείο για 5-6 ώρες να κρυώσει και να σφίξει. Όσο περισσότερο μένει στο ψυγείο τόσο καλύτερη γίνεται.
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά, να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας και να έχετε κατά νού αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Όταν σαν προσβάλλουν εσείς να απαντάτε με περιφρονητική σιωπή γιατί έτσι οι προσβολές εξουδετερώνονται. Αν οι προσβολές, σας εκνευρίσουν ή σας θυμώσουν, αυτό δείχνει ότι, σε ένα βαθμό, μέσα σε αυτές τις προσβολές υπάρχει αλήθεια…»
Σας φιλώ, αυγή
Αφήστε μια απάντηση