χαλβάς με κρέμα νηστίσιμος - 36

Ο νηστίσιμος χαλβάς αλλιώς

Αχ, ο αγαπημένος χαλβάς ο σιμιγδαλένιος! Αυτό το απλό, απλούστατο πλην όμως μέγιστο σε γεύση επιδόρπιο παντός καιρού και «γλυκό της στιγμής»! Πόσο παίρνει για να τον ετοιμάσει κανείς; Ούτε 15 λεπτά! Ακόμα κι αν εντελώς αναπάντεχα έρθουν επισκέπτες και διαπιστώνετε ότι τίποτα δεν υπάρχει για κέρασμα, προλαβαίνετε να τον φτιάξετε. Μέχρι να πιουν το καφεδάκι τους, τους προσφέρετε και τον χαλβά, ζεστό, ζεστό και μυρωδάτο. 

Τον χαλβά στην Ελλάδα τον συνηθίζουμε με ελαιόλαδο, και στη γνωστή αναλογία 1-2-3-4.  Όπου: 1 ελαιόλαδο, 2 σιμιγδάλι, 3 ζάχαρη, 4 νερό.

χαλβάς σιμιγδαλένιος - ηχωμαγειρέματα

Το λάδι εννοείται ότι δίνει στον χαλβά τον υγιεινό του χαρακτήρα και έτσι λες «ας πάει και το παλιάμπελο» και τον απολαμβάνεις χωρίς πολλές τύψεις. Και για να τα λέμε όλα ο χαλβάς είναι ένα γλυκό που θα το συναντήσεις σε πολλές παραλλαγές από  νοικοκυριό σε νοικοκυριό, από τόπο σε τόπο, από χώρα σε χώρα.

Στην Ανατολή, για παράδειγμα τον φτιάχνουν κάπως διαφορετικά: Βάζουν αντί για λάδι, βούτυρο και μάλιστα μπόλικο και γάλα φρέσκο αντί για νερό. Εγώ σας προτείνω τη δική μου παραλλαγή χωρίς λάδια, χωρίς βούτυρα και γάλατα, ανάλαφρο, εντελώς νηστίσιμο, με καθαρό νεράκι, χυμό πορτοκαλιού και μια κρεμούλα, τρεμουλιαστή, απαλή και βελούδινη.

Έναν «χαλβά αλλιώς» που θα τον απολαύσετε όλοι, νηστεύοντες και μη…

Δείτε και τη συνταγή για χαλβά σιμιγδαλένιο χωρίς λάδι αλλά και τη συνταγή για χαλβά με σιρόπι κακάο.

Τι θα χρειαστείτε:

  •  230 ml. νερό 
  • 600 γρ. χυμός πορτοκαλιού  
  • 170 γρ. σιμιγδάλι ψιλό 
  • 200 γρ. σιμιγδάλι χοντρό 
  • Ξύσμα πορτοκαλιού 

Για την κρέμα:

  • 1 λίτρο γάλα αμυγδάλου 
  • 80 γρ. κορν φλάορ 
  • 5 κ.σ. ζάχαρη  
  • 2 βανίλιες 
  • Κανέλα για το πασπάλισμα 

Πώς θα  φτιάξετε τον χαλβά:

Σε βαθιά κατσαρόλα  ρίξτε το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι και καβουρδίστε για 4-5 λεπτάκια. 

Όταν το νιώσετε να μοσχομυρίζει και να αλλάζει χρώμα, να χρυσαφίζει, είναι έτοιμος. Ρίξτε με προσοχή (γιατί θα πιτσιλίσει και μπορεί να σας κάψει)  το νερό, τον χυμό, τη ζάχαρη, το ξύσμα και ανακατέψτε, με κουτάλα ξύλινη. 

Συνεχίστε το ανακάτεμα έως ότου πήξει, αφρατέψει και αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. 

Ρίξτε τον χαλβά σε ταψί 30 Χ 25 εκ. και απλώστε καλά, ομοιόμορφά  με μια σπάτουλα. 

Πώς θα φτιάξετε την κρέμα:

Σε κατσαρόλι ρίξτε το γάλα αμυγδάλου, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το κόρν φλάορ. 

Ανακατέψτε με το σύρμα ώσπου να διαλυθεί το κορν φλάορ και να μην υπάρχει ίχνος σβώλου… Συνεχίστε το ανακάτεμα και όταν πήξει η κρέμα ρίξτε την επάνω στον χαλβά. 

Φροντίστε να απλωθεί και να καλύψει ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια. 

Πασπαλίστε με κανέλα (προαιρετικά) ή τριμμένο καρύδι (προαιρετικά)… Αφήστε για λίγο το γλυκό να κρυώσει, βάλτε το ταψί στο ψυγείο για ένα μισαωράκι, μετά, κόψτε σε μερίδες και καθίστε και  απολαύστε αυτόν τον νηστίσιμο, αλλά υπέροχο  «χαλβά αλλιώς». 

Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα. Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, να περνάτε καλά, να προσέχετε τους μοναδικούς και πολύτιμους εαυτούς σας και να έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: “Μη, παιδάκι μου, μην έχεις τόσο άγχος για τη ζωή. Τα πιο σπουδαία πράγματα που έχεις να κάνεις σ’ αυτόν τον κόσμο είναι να βρεις κάτι να φας, κάτι να πιείς και κάποιον να σ’αγαπάει…” 

Σας φιλώ αυγή

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΈΜΑΤΑ

Αυτόματες ειδοποιήσεις ηχωμαγειρέματα:

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ειδοποιήσεις...
ηχωμαγειρέματα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ / ΣΕΛΙΔΑ:


Συνολική βαθμολογία:

5
Rated 5 out of 5
5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 1 αξιολογήσεις)
Τέλεια100%
Πολύ καλή0%
Μέτρια0%
Φτωχή0%
Απαίσια0%

Είπαν για αυτήν την συνταγή:

Rated 5 out of 5

Φαίνεται πολύ ωραίος ο χαλβάς θα το φτιάξω να είσαστε καλά με τις νόστιμες συνταγές σας!!


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ:

Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες συνταγών:

ΡΟΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ | ΑΛΜΥΡΑ | ΓΛΥΚΑ | ΠΑΡΑΔΟΣΗ | ΠΙΤΕΣ | ΨΑΡΙΚΑ | ΣΟΥΠΕΣ | ΓΡΗΓΟΡΑ | ΖΥΜΑΡΙΚΑ | ΛΙΚΕΡ | ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ | ΚΕΙΚ | ΔΗΜΟΦΙΛΗ | ΓΙΟΡΤΙΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ |


Κοινοποίησε το στους φίλους σου ή στο κοινό σου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *