“Αχταρμάς” σημαίνει ανακάτεμα, μπέρδεμα, ανάμιξη διάφορων υλικών και χρησιμοποιείται συνήθως με αρνητική έννοια για να δηλώσει μια κατάσταση μπερδεμένη, μια κατάσταση με λίγα λόγια άνω-κάτω, χωρίς διέξοδο και χωρίς λύση…
Όμως ετούτος εδώ ο αχταρμάς της γιαγιάς Μαρίκας, είναι ένα ανακάτεμα μπουκιά και συγχώριο.
Ένας αχταρμάς που δεν μπερδεύει αλλά διευθετεί ομαλά.
Σε αφήνει με ένα αίσθημα πληρότητας και ευχαρίστησης και δίνει λύση στην αναταραχή που προκαλεί στο στομάχι η πείνα…
Είναι μια μαγειρική λύση ευφυής, σαν εκείνες τις εκατοντάδες που σκαρφίζονταν παλαιότερα το πολυμήχανο μυαλό των γυναικών της υπαίθρου όταν τις πίεζε η ανάγκη.
Όταν έπρεπε στον λιγοστό χρόνο που τους άφηναν οι αγροτικές και άλλες δουλειές, να φτιάξουν κάτι θρεπτικό και συνάμα εύγευστο, κάτι που θα κρατούσε την πολυμελή οικογένεια γύρω από το μεσημεριανό τραπέζι ευχαριστημένη και κυρίως χορτάτη.
Τα υλικά απλά, υλικά που υπήρχαν πάντα στο σπίτι!
Αυγά, τυρί, λαχανικά που έκοβαν εκείνη την ώρα από το μποστάνι και εννοείται ψωμί και μάλιστα μπόλικο γιατί κακά τα ψέμματα το ψωμί ήταν εκείνο που γέμιζε το στομάχι εκείνη την εποχή.
Το βούτηγμα στη σάλτσα πήγαινε σύννεφο.
Η λέξη δίαιτα και… διατροφή, δεν είχε ακόμα ενταχθεί στο καθημερινό λεξιλόγιο των Ελληνίδων.
Ο αχταρμάς, λοιπόν, ήταν ένα γρήγορο φαγάκι νόστιμο, θρεπτικό και χορταστικό και όσοι είχαμε την τύχη να το δοκιμάσουμε στα μικράτα μας, μαγειρεμένο με τέχνη και μαεστρία από χέρια έμπειρα, συνεχίζουμε να το φτιάχνουμε, όχι σαν κυρίως φαγητό, αλλά σαν σαλατίτσα ή μεζέ για μπύρα, ουζάκι ή τσιπουράκι.
Είναι εύκολο και πιστέψτε με όταν το βάλετε στο τραπέζι σας θα το τιμήσουν όλοι δεόντως…
Τι θα χρειαστείτε:
- 6-7 πιπεριές κέρατο
- 3 μεγάλες ντομάτες
- ½ φλυτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
- 130 γρ. φέτα (περίπου όσο μια μερίδα εστιατορίου)
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 3 αυγά
- Αλάτι
Πώς θα τον φτιάξετε:
Διαλέξτε ωραίες πράσινες ή και μερικές κόκκινες πιπεριές…
Κάντε το ίδιο και με τις ντομάτες…
Φροντίστε να είναι σφιχτές αλλά ώριμες με ωραίο κόκκινο χρώμα.
Κόψτε τις πιπεριές σε κομμάτια πάχους δύο εκατοστών ή και μεγαλύτερα. Τρίψτε τις ντομάτες στον τρίφτη ή περάστε τις από το μούλτι.
Ψιλοκόψτε το σκόρδο και ανακατέψτε το με τη ντομάτα…
Ρίξτε το λάδι στο τηγάνι και αφού ζεσταθεί προσθέστε τις πιπεριές.
Χαμηλώστε στο μέτριο τη φωτιά και αφήστε τις να σιγοτηγανιστούν ώσπου να μαλακώσουν…
Προσθέστε τη ντομάτα και αφήστε να μαγειρευτεί για 5-10 λεπτάκια.
Τρίψτε τη φέτα με τα δάχτυλά σας, ρίξτε τη στο τηγάνι και αφήστε να μαγειρευτεί για 1-2 λεπτάκια…
Χτυπήστε ελαφρώς τα αυγά και ρίξτε τα στα υπόλοιπα υλικά. Προσοχή μην ανακατεύετε αμέσως.
Μετά από ένα λεπτό και όταν αρχίσει το αυγό να πήζει και να βγάζει φουσκάλες, με μια σπάτουλα ή ένα κουτάλι ανακατέψτε τον αχταρμά από κάτω προς τα πάνω…
Δοκιμάστε και αλατοπιπερώστε. Ο αχταρμάς της γιαγιάς Μαρίκας είναι έτοιμος!
Αν σας αρέσουν τα πικάντικα μπορείτε να προσθέσετε στο αχταρμά και καμιά καυτερή πιπερίτσα. Σας λέω αλήθεια θα τον απογειώσετε..!
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας, όσους αγαπάτε και όσους σας αγαπούν.
Προσπαθήστε να είστε ο εαυτός σας και όχι αυτό που θέλουν οι άλλοι γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: «Το παπούτσι που ταιριάζει σε εσένα, είναι στενό σε έναν άλλο. Δεν υπάρχει συνταγή για τη ζωή που να ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις… αφού ο θεός μας έφτιαξε τον καθένα μας διαφορετικό…»
Σας φιλώ αυγή
Αφήστε μια απάντηση