Χθες μάζεψα από τον κηπάκο μου ένα σωρό κολοκυθάκια… Γέμισα ένα ολόκληρο καλάθι. Βλέπετε αυτήν την εποχή γεννοβολάνε σαν κουνελάκια.
Καθώς γύριζα λοιπόν στο σπίτι, με το καλάθι μου γεμάτο με τα ζαρζαβατικά και τα βότανα να με τρελαίνουν με τα αρώματά τους, στο μυαλό μου γυρόφερναν έναν σωρό συνταγές.
Πολλά σκεφτόμουν και μου τρέχανε τα σάλια.
Με αυτά και μ’ εκείνα όταν έφτασα στο σπίτι η ώρα ήταν περασμένη και όλοι γύρω με περίμεναν ξελιγωμένοι από την πείνα.
Τι κάνει, λοιπόν, μια τέτοια δύσκολη ώρα η έξυπνη και καλή νοικοκυρά; Εντοπίζει με μια γρήγορη ματιά τα υλικά που έχει στη διάθεσή της, επιστρατεύει την φαντασία της και δημιουργεί κάτι εύκολο αλλά όχι πρόχειρο, κάτι βιαστικό αλλά όχι του πεταματού, κάτι που να χορτάσει αλλά παράλληλα να ευχαριστήσει κιόλας το πεινασμένο λεφούσι που περιμένει ανυπόμονο γύρω από το τραπέζι…
Ε, μια τέτοια δύσκολη ώρα γεννήθηκε αυτή η καλοκαιρινή κολοκυθο-ομελέτα. Δηλαδή εγώ έτσι την βάφτισα.
Εσείς αφού τη φτιάξετε και τη γευτείτε, πείτε την όπως σας προκύψει, ακόμα και “καλοκαιρινή πανδαισία”… της ταιριάζει απόλυτα.
Δείτε και τις συνταγές για – κολοκυθάκια γεμιστά – κολοκυθόρυζο – κολοκυθόπιτα – κολοκυθοκεφτέδες – που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα.
Τι θα χρειαστείτε:
- 3-4 τρυφερά κολοκυθάκια
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 4 αυγά
- ½ κεσεδάκι γιαούρτι
- Αλάτι, πιπέρι
- Μια χούφτα τριμμένα τυριά που λιώνουν
Πώς θα τη φτιάξετε:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Περάστε από το μούλτι το κρεμμύδι ή ψιλοκόψτε το με το μαχαίρι.
Ψιλοκόψτε το σκόρδο.
Ρίξτε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Έπειτα προσθέστε και το σκόρδο.
Αφήστε να τσιγαριστούν ώσπου να γυαλίσει το κρεμμύδι, φροντίζοντας να ανακατεύετε που και που για να μην «πιάσει»…
Πλύνετε καλά τα κολοκυθάκια και σκουπίστε τα με χαρτί κουζίνας ή καθαρή πετσετούλα. Κόψτε τα σε λεπτές φετούλες και βάλτε τις σε ένα μπολ.
Αλατοπιπερώστε τις.
Αλείψτε καλά ένα πυρέξ με βούτυρο ή ελαιόλαδο.
Απλώστε τις κολοκυθοφετούλες έτσι ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Σκορπίστε ομοιόμορφα το αχνισμένο κρεμμύδι επάνω από τα κολοκυθάκια.
Σε μπολ χτυπήστε με το σύρμα τα αυγά με το γιαούρτι ώσπου να γίνουν μια κρέμα.
Περιχύστε ομοιόμορφα με αυτήν την κρέμα τα κολοκυθάκια.
Πασπαλίστε με τα τυριά.
Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και βάλτε το στον φούρνο για μισή ώρα.
Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και αφήστε για λίγο ακόμα στον φούρνο ώσπου να χρυσίσει η επιφάνεια.
Σε ένα δεκάλεπτο-τέταρτο είναι έτοιμο.
Εύκολο, γρήγορο, γευστικό, φαγάκι του καλοκαιριού που θα σας αρέσει.
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό ραντεβού να περνάτε καλά, να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας και έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: “Η ζωή σου είναι ο καρπός των δικών σου πράξεων. Δεν έχεις κανέναν να κατηγορήσεις εκτός από τον εαυτό σου…“
Σας φιλώ αυγή.
Αφήστε μια απάντηση