Ντολμαδάκια Γιαλαντζί - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί με κληματόφυλλα

Εδώ που τα λέμε τα σπιτικά ντολμαδάκια είναι… “άλλο πράγμα”.

Η γεύση τους, όπως και να το κάνουμε, δεν συγκρίνεται με κανένα ετοιματζίδικο. Για να είμαι ειλικρινής δεν τα μαγειρεύαμε στο σπίτι μας. Ίσως γιατί δεν είχαμε ποτέ κληματαριά στην αυλή.

Τα είχα δοκιμάσει μόνο από κονσέρβα, είχα απογοητευτεί και τα είχα απορρίψει. 

Ώσπου η…. μοίρα με έφερε μπροστά  στα ονειρεμένα ντολμαδάκια της Φρόσως. Η Φρόσω είχε καταγωγή από την πόλη. Μέναμε στην ίδια πολυκατοικία, τα διαμερίσματά μας δίπλα-δίπλα.

Ήταν μια πανέμορφη και άξια γυναίκα η Φρόσω, θεός σχωρέστην. Έμαθα πολλά από αυτήν.

«Φαρδυκάπουλη και μαρμαροστηθούσα» ξετρέλαινε τον άντρα της με τα τσαλίμια και με τη μαγειρική της. Ερωτευμένος μέχρι τα μπούνια ο κυρ-Σωτήρης, γινόταν χαλί να την πατήσει. Χατίρι δεν της χάλαγε.

Τον θυμάμαι να βάζει στο κασετόφωνο το τραγούδι του Βαμβακάρη και να της το τραγουδάει: «πολίτισσα μου έμορφη, γλυκιά μελαχρινή μου, μονάκριβo πουλί μου, είσαι για μένα ο θησαυρός, για μένα είσαι η ζωή μου…»

Αυτή ήταν που μου έμαθε να τα μαγειρεύω και επέμενε πως «τα κληματόφυλλα τα μαζεύεις ώρα πολύ πρωινή, για να κρατάνε τη δροσιά της νύχτας» και «και μη ξεχάσεις πως τα γιαλαντζί  θέλουν πολύ κρεμμύδι και ζαχαρίτσα για να γλυκάνει το ρύζι τους… και το ρύζι θέλει μούλιασμα να φύγει η κόλλα για να μη λασπώνουν».

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί - 23

Την πρώτη φορά που προσπάθησα να τα τυλίξω, πάντα με τη Φρόσω πάνω από το κεφάλι μου τα έκανα μαντάρα.

Τελικά σας το βεβαιώνω πως δεν είναι δα και πυρηνική φυσική το τύλιγμα. «Αν πάρεις τη ρέγουλα» , είναι απλή υπόθεση. Απλή και χαλαρωτική.

Μάλιστα αποφάσισα πως κάνει πάρα πολύ καλό στην ψυχική μου ηρεμία. Αυτή η επαναλαμβανόμενη χειρονακτική εργασία με ηρεμεί, με βοηθά να συγκεντρωθώ, να σκεφτώ, να πάρω αποφάσεις, να ξεφορτωθώ άγχος, να συνεχίσω με καλύτερη διάθεση την ημέρα μου.

Τι λέτε; Σας έπεισα να δοκιμάσετε να φτιάξετε τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με τη συνταγή της Φρόσως της πολίτισσας;

Τι θα χρειαστείτε:

  • 250 γρ. τρυφερά αμπελόφυλλα, (γύρω στα 40-50)
  • 1 φλυτζάνι τσαγ. ρύζι καρολίνα
  • 4-5  ξερά κρεμμύδια
  • 1 δοντάκι σκόρδο
  • 2-3 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 10 κλαράκια δυόσμο (μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα)
  • 1 κουτ. σουπ. ζάχαρη
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 φλυτζάνι τσαγ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Πώς θα τα φτιάξετε:

Βάλτε πρώτα το ρύζι σε ένα μπολ, καλύψτε το με νερό και αφήστε το να σταθεί για ένα δίωρο περίπου. Μετά στραγγίξτε το καλά και αφήστε το στην άκρη. 

Ξεδιαλέξτε τα αμπελόφυλλα…

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί - 1η
αμπελόφυλλα

Καλό είναι να τα τακτοποιήσετε κατά μέγεθος.

Τα πιο σκληρά και μεγάλα κρατήστε για να τα στρώσετε στον πάτο της κατσαρόλας για να μην “πιάσουν” τα ντολμαδάκια σας.

Αφαιρέστε το σκληρό κοτσάνι με ένα ψαλίδι κουζίνας ή ένα μαχαιράκι.

Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, ζεματίστε τα λίγα-λίγα…

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί - 1θ

Τα βγάζετε μόλις αλλάξουν χρώμα.

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί - 1β
Ντολμαδάκια Γιαλαντζί - 25

Περάστε τα ξερά κρεμμύδια και το σκόρδο από το μούλτι, να γίνουν σχεδόν πολτός.

Ψιλοκόψτε τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά και ρίξτε τα μέσα στο μπολ με το ρύζι.

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί - 1γ
ρύζι
Ντολμαδάκια Γιαλαντζί - 1δ
κρεμμύδι + σκόρδο
Ντολμαδάκια Γιαλαντζί - 1ε
μαϊντανός + δυόσμος

Ρίξτε τη ζαχαρίτσα, τα δύο τρίτα από το λάδι, τον χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώστε…

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί - 1
αλάτι + πιπέρι
Ντολμαδάκια Γιαλαντζί - 2

Ανακατέψτε πολύ καλά να ανταλλάξουν τα υλικά τις γεύσεις και τα αρώματα…

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί - 3
Ντολμαδάκια Γιαλαντζί - 5

Απλώστε σε επίπεδη επιφάνεια το αμπελόφυλλο από την ανάποδη.

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί - 4

Πάρτε λίγη από τη γέμιση και τοποθετήστε τη σχεδόν στο κέντρο του φύλλου.

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί - 6

Διπλώστε πρώτα το κάτω μέρος το φύλλου επάνω από τη γέμιση.

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί - 7
Ντολμαδάκια Γιαλαντζί - 8

Στη συνέχεια φέρτε τις άκρες από αριστερά και δεξιά προς το κέντρο.

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί - 9

Ρολάρετε το φύλλο σφιχτά και διπλώστε την άκρη του προς τα μέσα για να το κλείσετε καλά.

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί - 11
Ντολμαδάκια Γιαλαντζί - 14
Ντολμαδάκια Γιαλαντζί - 15

Στρώστε στον πάτο της κατσαρόλας τα πιο σκληρά φύλλα και τοποθετήστε στη σειρά τα ντολμαδάκια ένα-ένα…

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί - 16
Ντολμαδάκια Γιαλαντζί - 17
Ντολμαδάκια Γιαλαντζί - 18

Φροντίστε τα μικρότερα να μπουν στη μέση, τα μεγαλύτερα στο πάτο και επάνω και περιχύστε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί - 20
ελαιόλαδο
Ντολμαδάκια Γιαλαντζί - 19

Ρίξτε κοχλαστό νερό ώσπου να καλύψετε τα ντολαμαδάκια (και λίγο παραπάνω) και πατικώστε τα με ένα πιάτο για να παραμείνουν σταθερά και να διατηρήσουν το σχήμα τους…

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί - 21
Ντολμαδάκια Γιαλαντζί - 22

Αφήστε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 45 λεπτά  έως μια ώρα.

Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται και από την ποιότητα των φύλλων.

Τα ντολμαδάκια λένε πως τρώγονται κρύα. Εμένα όμως μου αρέσουν ζεστά, καυτά θα έλεγα, αφού τα κλέβω μέσα από την κατσαρόλα καθώς βράζουν.

Περί ορέξεως… κολοκυθόπιτα που έλεγε και η γιαγιά Αθηνά. Μπορείτε να τα σερβίρετε σκέτα με λεμόνι ή με γιαούρτι ανακατεμένο με δυόσμο.

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα
Ντολμαδάκια Γιαλαντζί - 26

Καλή επιτυχία φίλες μου και καλή απόλαυση.

Μέχρι το επόμενο ραντεβού μας, καλά να περνάτε και να θυμάστε αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Όσοι αγαπούν, δεν απατούν, δεν απαιτούν, δεν επαιτούν…»

Σας φιλώ αυγή.

(Στα ντολμαδάκια γιαλαντζί ταιριάζει πάρα πολύ ο άνηθος αλλά τα καμάρια μου δεν τον πολυσυμπαθούν, οπότε δεν τον έχω βάλει στη συνταγή μου. Μπορείτε αν σας αρέσει πολύ να αντικαταστήστε τον μαϊντανό ή  προσθέσετε μισή ποσότητα μαϊντανού και μισή άνηθου…)


Αυτόματες ειδοποιήσεις ηχωμαγειρέματα:

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ειδοποιήσεις…

Βαθμολογήστε αυτήν τη συνταγή / σελίδα, από 1 έως 5 αστέρια:


Συνολική βαθμολογία μέχρι τώρα:

5,0
5,0 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 1 αξιολογήσεις)
Τέλεια100%
Πολύ καλή0%
Μέτρια0%
Φτωχή0%
Κακή0%


Είπαν για αυτήν τη συνταγή / σελίδα:

Υπέροχη αναλυτική περιγραφή, με πολύ όμορφες εικόνες,που αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την υπέροχη αυτή συνταγή. Με καταγωγή λόγω παππούδων και γιαγιάδων από τη Μικρά Ασία, έχω γευτεί τα ντολμαδάκια γιαλαντζί αρκετές φορές στη σπιτική μαγειρική. Τα εκτιμώ και τα λατρεύω ..!!!


Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες:


…ή δοκιμάστε την αναζήτηση:


…ή επιλέξτε κάποια από τις λέξεις-κλειδιά:


Κάντε την 100% δωρεάν εγγραφή στα ηχωμαγειρέματα!

Συμπληρώστε την διεύθυνση email σας παρακάτω:


Βρείτε μας στα social:


Φτιάξτε οποιαδήποτε παραδοσιακή πίτα, δείτε το βίντεο:

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *