Εδώ που τα λέμε τα σπιτικά ντολμαδάκια είναι… “άλλο πράγμα”.
Η γεύση τους, όπως και να το κάνουμε, δεν συγκρίνεται με κανένα ετοιματζίδικο. Για να είμαι ειλικρινής δεν τα μαγειρεύαμε στο σπίτι μας. Ίσως γιατί δεν είχαμε ποτέ κληματαριά στην αυλή.
Τα είχα δοκιμάσει μόνο από κονσέρβα, είχα απογοητευτεί και τα είχα απορρίψει.
Ώσπου η…. μοίρα με έφερε μπροστά στα ονειρεμένα ντολμαδάκια της Φρόσως. Η Φρόσω είχε καταγωγή από την πόλη. Μέναμε στην ίδια πολυκατοικία, τα διαμερίσματά μας δίπλα-δίπλα.
Ήταν μια πανέμορφη και άξια γυναίκα η Φρόσω, θεός σχωρέστην. Έμαθα πολλά από αυτήν.
«Φαρδυκάπουλη και μαρμαροστηθούσα» ξετρέλαινε τον άντρα της με τα τσαλίμια και με τη μαγειρική της. Ερωτευμένος μέχρι τα μπούνια ο κυρ-Σωτήρης, γινόταν χαλί να την πατήσει. Χατίρι δεν της χάλαγε.
Τον θυμάμαι να βάζει στο κασετόφωνο το τραγούδι του Βαμβακάρη και να της το τραγουδάει: «πολίτισσα μου έμορφη, γλυκιά μελαχρινή μου, μονάκριβo πουλί μου, είσαι για μένα ο θησαυρός, για μένα είσαι η ζωή μου…»
Αυτή ήταν που μου έμαθε να τα μαγειρεύω και επέμενε πως «τα κληματόφυλλα τα μαζεύεις ώρα πολύ πρωινή, για να κρατάνε τη δροσιά της νύχτας» και «και μη ξεχάσεις πως τα γιαλαντζί θέλουν πολύ κρεμμύδι και ζαχαρίτσα για να γλυκάνει το ρύζι τους… και το ρύζι θέλει μούλιασμα να φύγει η κόλλα για να μη λασπώνουν».
Την πρώτη φορά που προσπάθησα να τα τυλίξω, πάντα με τη Φρόσω πάνω από το κεφάλι μου τα έκανα μαντάρα.
Τελικά σας το βεβαιώνω πως δεν είναι δα και πυρηνική φυσική το τύλιγμα. «Αν πάρεις τη ρέγουλα» , είναι απλή υπόθεση. Απλή και χαλαρωτική.
Μάλιστα αποφάσισα πως κάνει πάρα πολύ καλό στην ψυχική μου ηρεμία. Αυτή η επαναλαμβανόμενη χειρονακτική εργασία με ηρεμεί, με βοηθά να συγκεντρωθώ, να σκεφτώ, να πάρω αποφάσεις, να ξεφορτωθώ άγχος, να συνεχίσω με καλύτερη διάθεση την ημέρα μου.
Τι λέτε; Σας έπεισα να δοκιμάσετε να φτιάξετε τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με τη συνταγή της Φρόσως της πολίτισσας;
Τι θα χρειαστείτε:
- 250 γρ. τρυφερά αμπελόφυλλα, (γύρω στα 40-50)
- 1 φλυτζάνι τσαγ. ρύζι καρολίνα
- 4-5 ξερά κρεμμύδια
- 1 δοντάκι σκόρδο
- 2-3 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 10 κλαράκια δυόσμο (μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα)
- 1 κουτ. σουπ. ζάχαρη
- Αλάτι και πιπέρι
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 1 φλυτζάνι τσαγ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Πώς θα τα φτιάξετε:
Βάλτε πρώτα το ρύζι σε ένα μπολ, καλύψτε το με νερό και αφήστε το να σταθεί για ένα δίωρο περίπου. Μετά στραγγίξτε το καλά και αφήστε το στην άκρη.
Ξεδιαλέξτε τα αμπελόφυλλα…
Καλό είναι να τα τακτοποιήσετε κατά μέγεθος.
Τα πιο σκληρά και μεγάλα κρατήστε για να τα στρώσετε στον πάτο της κατσαρόλας για να μην “πιάσουν” τα ντολμαδάκια σας.
Αφαιρέστε το σκληρό κοτσάνι με ένα ψαλίδι κουζίνας ή ένα μαχαιράκι.
Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, ζεματίστε τα λίγα-λίγα…
Τα βγάζετε μόλις αλλάξουν χρώμα.
Περάστε τα ξερά κρεμμύδια και το σκόρδο από το μούλτι, να γίνουν σχεδόν πολτός.
Ψιλοκόψτε τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά και ρίξτε τα μέσα στο μπολ με το ρύζι.
Ρίξτε τη ζαχαρίτσα, τα δύο τρίτα από το λάδι, τον χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώστε…
Ανακατέψτε πολύ καλά να ανταλλάξουν τα υλικά τις γεύσεις και τα αρώματα…
Απλώστε σε επίπεδη επιφάνεια το αμπελόφυλλο από την ανάποδη.
Πάρτε λίγη από τη γέμιση και τοποθετήστε τη σχεδόν στο κέντρο του φύλλου.
Διπλώστε πρώτα το κάτω μέρος το φύλλου επάνω από τη γέμιση.
Στη συνέχεια φέρτε τις άκρες από αριστερά και δεξιά προς το κέντρο.
Ρολάρετε το φύλλο σφιχτά και διπλώστε την άκρη του προς τα μέσα για να το κλείσετε καλά.
Στρώστε στον πάτο της κατσαρόλας τα πιο σκληρά φύλλα και τοποθετήστε στη σειρά τα ντολμαδάκια ένα-ένα…
Φροντίστε τα μικρότερα να μπουν στη μέση, τα μεγαλύτερα στο πάτο και επάνω και περιχύστε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ρίξτε κοχλαστό νερό ώσπου να καλύψετε τα ντολαμαδάκια (και λίγο παραπάνω) και πατικώστε τα με ένα πιάτο για να παραμείνουν σταθερά και να διατηρήσουν το σχήμα τους…
Αφήστε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 45 λεπτά έως μια ώρα.
Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται και από την ποιότητα των φύλλων.
Τα ντολμαδάκια λένε πως τρώγονται κρύα. Εμένα όμως μου αρέσουν ζεστά, καυτά θα έλεγα, αφού τα κλέβω μέσα από την κατσαρόλα καθώς βράζουν.
Περί ορέξεως… κολοκυθόπιτα που έλεγε και η γιαγιά Αθηνά. Μπορείτε να τα σερβίρετε σκέτα με λεμόνι ή με γιαούρτι ανακατεμένο με δυόσμο.
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλή απόλαυση.
Μέχρι το επόμενο ραντεβού μας, καλά να περνάτε και να θυμάστε αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Όσοι αγαπούν, δεν απατούν, δεν απαιτούν, δεν επαιτούν…»
Σας φιλώ αυγή.
(Στα ντολμαδάκια γιαλαντζί ταιριάζει πάρα πολύ ο άνηθος αλλά τα καμάρια μου δεν τον πολυσυμπαθούν, οπότε δεν τον έχω βάλει στη συνταγή μου. Μπορείτε αν σας αρέσει πολύ να αντικαταστήστε τον μαϊντανό ή προσθέσετε μισή ποσότητα μαϊντανού και μισή άνηθου…)
Αφήστε μια απάντηση