νηστίσιμη σιροπιαστη μηλόπιτα - 66 - ηχωμαγειρέματα

Νηστίσιμη, σιροπιαστή μηλόπιτα

Κάθε φορά που περνάω δύσκολα, κάθε φορά που η ζωή μου φέρνει τα πάνω κάτω, γυρνάω πίσω στον χρόνο τρέχοντας και ψάχνω. Ψάχνω ανάμεσα στον κυκεώνα των αναμνήσεων, τι με καθησύχαζε όταν ήμουν μικρή;

Ποια μυρουδιά έκανε το σπίτι μας, το φτωχικό, να φαντάζει σαν το ασφαλέστερο καταφύγιο; Ποια γεύση έκανε τον πόνο μου γλυκύτερο;

Kαι ευθύς, σαν από θαύμα, κατακλύζεται ο νους μου από ευωδιές ανάμικτες, ζαλιστικές και χαλαρωτικές: κανέλα και βανίλια και μήλο ψημένο…

νηστίσιμη σιροπιαστη μηλόπιτα - 25

Και αναρωτιέμαι: Μα είναι δυνατόν να είναι τόσο απλό; Είναι δυνατόν μια απλή μηλόπιτα να γίνεται φάρμακο ψυχής;

Για μένα είναι. Δοκιμάστε το. Μπορεί να είναι και για εσάς…

Δείτε και τις συνταγές για μηλόπιτα τριφτή αλλά και αυτήν την εύκολη μηλόπιτα που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα.

Τι θα χρειαστείτε:

  • 5 μήλα
  • 500 γρ. φύλλα κρούστας
  • 400 ml. νερό (+70 ml. για το ράντισμα)
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 100 ml. σπορέλαιο (+50 ml. για το ράντισμα)
  • 200 γρ. αλεύρι
  • 1 κουτ. γλυκ. κανέλα
  • 1 κουτ. σουπ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανίλιες

Τι θα χρειαστείτε για το σιρόπι:

  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 500 ml. νερό
  • Χυμός μισού λεμονιού
  • 1-2 βανίλιες
  • 2 ξυλάκια κανέλας

Πώς θα τη φτιάξετε:

Καλό είναι να ξεκινήσετε με το σιρόπι, για να προλάβει να κρυώσει…

Βάλτε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι και αφήστε να βράσουν για 1 λεπτό. Ο χρόνος μετράει από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.

Αφήστε τα φύλλα κρούστας εκτός ψυγείου να ξεπαγώσουν για ένα δίωρο…

Αφού ξεπαγώσουν, έτσι όπως είναι τυλιγμένα σε ρολό, κόψτε τα με κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές ροδέλες. Ανοίξτε τα με τα χέρια σας, χωρίστε τα σε τρία ίσα μέρη και αφήστε στην άκρη.

Σε βαθύ μπολ ρίξτε τα στερεά υλικά, σιμιγδάλι, αλεύρι, μπέικιν, ζάχαρη, κανέλα, βανίλιες, με όποια σειρά θέλετε…

Ανακατέψτε τα για λίγο με ένα πηρούνι ή με το σύρμα…

Προσθέστε το νερό και το σπορέλαιο. Αναμίξτε τα καλά με το σύρμα, ώσπου να πετύχετε έναν λείο χυλό, αραιό.

Καθαρίστε και τρίψτε τα μήλα στον τρίφτη. Ραντίστε τα με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.

Αλείψτε ένα ταψί 25 Χ 30 εκ. (ή και λίγο μεγαλύτερο) με σπορέλαιο. Ρίξτε στο ταψί τη μισή ποσότητα του χυλού και φροντίστε να καλύψει όλη την επιφάνεια…

Απλώστε πάνω από τον χυλό το 1/3 των κομμένων φύλλων…

Πάνω από τα φύλλα απλώστε με προσοχή τη μισή ποσότητα των τριμμένων μήλων.

Πάνω από το μήλο στρώστε και απλώστε τον υπόλοιπο χυλό.

Καλύψτε τον χυλό με το άλλο 1/3 κομμένων φύλλων.

Πάνω από τα φύλλα στρώστε το τριμμένο μήλο που έχει απομείνει.

Τέλος, καλύψτε τη στρώση των μήλων με το υπόλοιπο 1/3 των φύλλων…

Σε ένα μπολάκι ανακατέψτε 50 ml. σπορέλαιο και 70 ml. νερό και ραντίστε καλά τα φύλλα.

Ψήστε τη μηλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 με 185 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για μία ώρα περίπου. Να μοσχομυρίσει και να ροδίσουν καλά τα φυλλα…

Βγάλτε το ταψί από τον φούρνο και σιροπιάστε καυτό το γλυκό με το κρύο σιρόπι…

Να είστε σίγουρες ότι έχετε φτιάξει ένα γλυκό πρωτότυπο, ελαφρύ, μοσχοβολιστό και πολύ πολύ εύγευστο, που θα σας ξετρελάνει…

Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.

Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά, να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας και να έχετε κατά νού αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Μη λέτε πολλά για τον εαυτό σας. Τα πολλά λόγια δεν αποδεικνύουν τίποτα. Συχνά, η κότα που έκανε απλά ένα αυγό κακαρίζει λες και έχει γεννήσει το ίδιο το φεγγάρι…»

Σας φιλώ, αυγή.


Αυτόματες ειδοποιήσεις ηχωμαγειρέματα:

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ειδοποιήσεις…

Βαθμολογήστε αυτήν τη συνταγή / σελίδα, από 1 έως 5 αστέρια:


Συνολική βαθμολογία μέχρι τώρα:

0,0
0,0 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 0 αξιολογήσεις)
Τέλεια0%
Πολύ καλή0%
Μέτρια0%
Φτωχή0%
Κακή0%


Είπαν για αυτήν τη συνταγή / σελίδα:

Δεν υπάρχουν ακόμα βαθμολογίες. Γίνε ο/η πρώτος/η που θα βαθμολογήσει…


Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες:


…ή δοκιμάστε την αναζήτηση:


…ή επιλέξτε κάποια από τις λέξεις-κλειδιά:


Κάντε την 100% δωρεάν εγγραφή στα ηχωμαγειρέματα!

Συμπληρώστε την διεύθυνση email σας παρακάτω:


Βρείτε μας στα social:


Φτιάξτε οποιαδήποτε παραδοσιακή πίτα, δείτε το βίντεο:

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *