Λικέρ Λεμόνι (Λιμοντσέλο) - ηχωμαγειρέματα - 4

Μυρωδάτο Λικέρ Λεμόνι

Λεμονιά - Λεμόνια«Εκείνη τη φεγγαρόλουστη νύχτα, καθόμασταν στην ταράτσα με διάφορους γνωστούς. Έσκυψε τρυφερά στο αυτί και μου λέει σιγανά: «Θέλω να πάμε ακόμη μια φορά στο λεμονόδασος, ένα βράδυ μοναχοί, δίχως βαρκάρη. Θα μπορέσεις να τραβήξεις μόνος σου κουπί; Θα γίνω τόσο ανάλαφρη για σένα, σαν μια ψυχή. Δε θα σου δώσω ποτέ κανέναν κόπο, κανέναν πόνο!» Η ανάσα της μου χαδεύει το αυτί…. Η πονετικιά ηχώ, μέσα στις καλαμιές αντίκρυ από τον Πόρο, φέρνει πίσω μαζί με την ευωδιά των λεμονανθών, τη φωνή της ως εδώ. Και ακούω πάλι το παράξενο και βάρβαρο όνομά της: Βίργκω, Βίργκω, Βίργκω!».

Το θυμήθηκα το απόσπασμα από το μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη, όταν είδα τα τριζάτα λεμόνια απλωμένα στον πάγκο της λαϊκής, να ξεχωρίζουν ανάμεσα στα άλλα ζαρζαβατικά και τα φρούτα…

λεμόνια

Όμορφα, κατακίτρινα, μυρωδάτα, με το κοτσάνι και τα φύλλα τους καταπράσινα, σα να τα είχαν μόλις κόψει από το λεμονόδασος του Πόρου, εκεί που η Βίργκω και ο Παύλος μεθούσαν από τον έρωτά τους τον ανεκπλήρωτο…

κομμένο λεμόνιΜπορεί το ηπειρωτικό κλίμα, να μην επιτρέπει στις λεμονιές να μεγαλώσουν στη Φλώρινα και να μας χαρίσουν τη θέα των κατάλευκων, τρυφερών λεμονανθών και τους ζουμερούς καρπούς τους, ωστόσο, χάρη στους συμπαθείς Νεοφώτιστους (Ρομά), τα φρέσκα λεμόνια δε μας λείπουν, όχι εκείνα με το άρρωστο χρώμα, τα άγευστα, πασαλειμμένα με παραφίνη. Μιας και βρήκα λοιπόν λεμόνια, έτσι όπως τα θέλω, σκέφτηκα για σήμερα να σας… κεράσω μυρωδάτο λικέρ λεμόνι!

Χωρίς πολύ κόπο, με λίγα χρήματα, θα φτιάξουμε ένα δροσερό και γευστικό ποτό που όταν το δοκιμάσετε θα το ερωτευτείτε κι εσείς, αλλά και οι φίλοι και οι επισκέπτες σας. Διαλέξτε από τη λαϊκή λεμόνια και πάμε να φτιάξουμε βήμα – βήμα το λικέρ λεμόνι…

Λεμονιά

Στα ηχωμαγειρέματα αγαπάμε τα λικέρ. Δείτε και τις παρακάτω συνταγές:

ΥΛΙΚΑ:

  • 6 λεμόνια φρέσκα, ακέρωτα (θα τα βρείτε σε ορισμένους πάγκους της λαϊκής)
  • 1 λίτρο βότκα
  • ½ λίτρο νερό
  • ½ κιλό ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια, τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και καθαρίζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι τη φλούδα τους γύρω – γύρω με προσοχή…

Λικέρ Λεμόνι (Λιμοντσέλο) - ηχωμαγειρέματα - 1

Βάζουμε τις φλούδες μέσα σε βάζο με φαρδύ στόμιο και τις σκεπάζουμε με τη βότκα.

Λικέρ Λεμόνι (Λιμοντσέλο) - ηχωμαγειρέματα - 2

Λικέρ Λεμόνι (Λιμοντσέλο) - ηχωμαγειρέματα - 3

Κλείνουμε καλά το καπάκι και αφήνουμε το βάζο σε σκοτεινό και δροσερό περιβάλλον για τρεις μέρες τουλάχιστον. Μετά από τρεις μέρες θα δούμε ότι το οινόπνευμα έχει πάρει ένα γλυκό κίτρινο χρώμα και μοσχοβολάει υπέροχα…

Βάζουμε μια κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας, ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη. Περιμένουμε έως ότου λιώσει η ζάχαρη – όχι παραπάνω – αποσύρουμε, αφήνουμε να κρυώσει.

Αφαιρούμε τις φλούδες από το οινόπνευμα, το σουρώνουμε και το αναμειγνύουμε με το σιρόπι. Το βάζουμε σε μπουκάλια και το φυλάσσουμε στο ψυγείο.

Λικέρ Λεμόνι (Λιμοντσέλο) - ηχωμαγειρέματα - 4

Μερικά μυστικά για το Λικέρ Λεμόνι:

  • Για να γίνει τέλειο το λικέρ, πρέπει να αφήσουμε τις φλούδες το ελάχιστο τρεις μέρες, το μέγιστο ένα δεκαήμερο.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για βότκα, τσίπουρο ή ούζο αλλά εγώ προτιμώ τη βότκα γιατί είναι εντελώς άοσμη και αναδεικνύει το άρωμα των λεμονιών.
  • Σερβίρετε σε ανοιχτό ποτήρι με τριμμένο πάγο ή ολόκληρα παγάκια.

Φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε! Καλή επιτυχία!

Με αγάπη, Αυγή.-



Αυτόματες ειδοποιήσεις ηχωμαγειρέματα:

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ειδοποιήσεις…

Βαθμολογήστε αυτήν τη συνταγή / σελίδα, από 1 έως 5 αστέρια:


Συνολική βαθμολογία μέχρι τώρα:

3,7
3,7 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 3 αξιολογήσεις)
Τέλεια34%
Πολύ καλή33%
Μέτρια0%
Φτωχή33%
Κακή0%


Είπαν για αυτήν τη συνταγή / σελίδα:

Εμένα μου πικρησε. Γιατί συμβαίνει αυτό και πως το διορθώνω;

Απάντηση από ηχωμαγειρέματα

Αγαπητή φίλη αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες αλλά κυρίως στην ποιότητα των λεμονιών, δεν είναι όλα ίδια, κατά προτίμηση θα πρέπει να είναι βιολογικά και ιδανικά, από κάποιον γνωστό μας μανάβη ή φίλο παραγωγό ή δικά μας… Τα λεμόνια πρέπει να είναι ακέρωτα γιατί σε πολλά super markets βρίσκουμε λεμόνια με μια στρώση κερί για να φαίνονται λαμπερά. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να πλυθούν πολύ καλά με άφθονο νερό. Για να ισορροπήσεις της πικρίλα του λικέρ μπορείς να δοκιμάσεις να προσθέσεις ένα σιρόπι (ζάχαρη + νερό) το οποίο θα έχεις βράσει για 3-5 λεπτά (αφού αρχίσει ο βρασμός). Πειραματίσου με τις ποσότητες δλδ στην αρχή πρόσθεσε λίγο και ύστερα αν το θέλεις πιο γλυκό πρόσθεσε περισσότερο ώστε να βρεις την ιδανική αναλογία…

Υπεροχο αρωματικο φινο! Συγχαρητηρια.

Ιδαιεταιρο λικέρ τελειο χρυσαφένιο χρώμα απίθανο άρωμα και εξαιρετική πρόταση σερφιρισματος ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ

Για το απόσπασμα που θυμηθήκατε εύγε μαθαίνουμε πολλά περισσότερα να είστε καλά σας εύχομαι τα καλύτερα


Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες:


…ή δοκιμάστε την αναζήτηση:


…ή επιλέξτε κάποια από τις λέξεις-κλειδιά:


Κάντε την 100% δωρεάν εγγραφή στα ηχωμαγειρέματα!

Συμπληρώστε την διεύθυνση email σας παρακάτω:


Βρείτε μας στα social:


Φτιάξτε οποιαδήποτε παραδοσιακή πίτα, δείτε το βίντεο:


Δημοσιεύτηκε στις:

σε:

,

από:

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *