«Εκείνη τη φεγγαρόλουστη νύχτα, καθόμασταν στην ταράτσα με διάφορους γνωστούς. Έσκυψε τρυφερά στο αυτί και μου λέει σιγανά: «Θέλω να πάμε ακόμη μια φορά στο λεμονόδασος, ένα βράδυ μοναχοί, δίχως βαρκάρη. Θα μπορέσεις να τραβήξεις μόνος σου κουπί; Θα γίνω τόσο ανάλαφρη για σένα, σαν μια ψυχή. Δε θα σου δώσω ποτέ κανέναν κόπο, κανέναν πόνο!» Η ανάσα της μου χαδεύει το αυτί…. Η πονετικιά ηχώ, μέσα στις καλαμιές αντίκρυ από τον Πόρο, φέρνει πίσω μαζί με την ευωδιά των λεμονανθών, τη φωνή της ως εδώ. Και ακούω πάλι το παράξενο και βάρβαρο όνομά της: Βίργκω, Βίργκω, Βίργκω!».
Το θυμήθηκα το απόσπασμα από το μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη, όταν είδα τα τριζάτα λεμόνια απλωμένα στον πάγκο της λαϊκής, να ξεχωρίζουν ανάμεσα στα άλλα ζαρζαβατικά και τα φρούτα…
Όμορφα, κατακίτρινα, μυρωδάτα, με το κοτσάνι και τα φύλλα τους καταπράσινα, σα να τα είχαν μόλις κόψει από το λεμονόδασος του Πόρου, εκεί που η Βίργκω και ο Παύλος μεθούσαν από τον έρωτά τους τον ανεκπλήρωτο…
Μπορεί το ηπειρωτικό κλίμα, να μην επιτρέπει στις λεμονιές να μεγαλώσουν στη Φλώρινα και να μας χαρίσουν τη θέα των κατάλευκων, τρυφερών λεμονανθών και τους ζουμερούς καρπούς τους, ωστόσο, χάρη στους συμπαθείς Νεοφώτιστους (Ρομά), τα φρέσκα λεμόνια δε μας λείπουν, όχι εκείνα με το άρρωστο χρώμα, τα άγευστα, πασαλειμμένα με παραφίνη. Μιας και βρήκα λοιπόν λεμόνια, έτσι όπως τα θέλω, σκέφτηκα για σήμερα να σας… κεράσω μυρωδάτο λικέρ λεμόνι!
Χωρίς πολύ κόπο, με λίγα χρήματα, θα φτιάξουμε ένα δροσερό και γευστικό ποτό που όταν το δοκιμάσετε θα το ερωτευτείτε κι εσείς, αλλά και οι φίλοι και οι επισκέπτες σας. Διαλέξτε από τη λαϊκή λεμόνια και πάμε να φτιάξουμε βήμα – βήμα το λικέρ λεμόνι…
Στα ηχωμαγειρέματα αγαπάμε τα λικέρ. Δείτε και τις παρακάτω συνταγές:
- Λικέρ Ρόδι 1 | Λικέρ Ρόδι 2
- Λικέρ Αμαρέτο από κουκούτσια βερίκοκου
- Λικέρ Βύσσινο
- Λικέρ Καρύδι
- Λικέρ Φράουλα
- Λικέρ Μανταρίνι
- Λικέρ Αρμπαρόριζα
ΥΛΙΚΑ:
- 6 λεμόνια φρέσκα, ακέρωτα (θα τα βρείτε σε ορισμένους πάγκους της λαϊκής)
- 1 λίτρο βότκα
- ½ λίτρο νερό
- ½ κιλό ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια, τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και καθαρίζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι τη φλούδα τους γύρω – γύρω με προσοχή…
Βάζουμε τις φλούδες μέσα σε βάζο με φαρδύ στόμιο και τις σκεπάζουμε με τη βότκα.
Κλείνουμε καλά το καπάκι και αφήνουμε το βάζο σε σκοτεινό και δροσερό περιβάλλον για τρεις μέρες τουλάχιστον. Μετά από τρεις μέρες θα δούμε ότι το οινόπνευμα έχει πάρει ένα γλυκό κίτρινο χρώμα και μοσχοβολάει υπέροχα…
Βάζουμε μια κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας, ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη. Περιμένουμε έως ότου λιώσει η ζάχαρη – όχι παραπάνω – αποσύρουμε, αφήνουμε να κρυώσει.
Αφαιρούμε τις φλούδες από το οινόπνευμα, το σουρώνουμε και το αναμειγνύουμε με το σιρόπι. Το βάζουμε σε μπουκάλια και το φυλάσσουμε στο ψυγείο.
Μερικά μυστικά για το Λικέρ Λεμόνι:
- Για να γίνει τέλειο το λικέρ, πρέπει να αφήσουμε τις φλούδες το ελάχιστο τρεις μέρες, το μέγιστο ένα δεκαήμερο.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για βότκα, τσίπουρο ή ούζο αλλά εγώ προτιμώ τη βότκα γιατί είναι εντελώς άοσμη και αναδεικνύει το άρωμα των λεμονιών.
- Σερβίρετε σε ανοιχτό ποτήρι με τριμμένο πάγο ή ολόκληρα παγάκια.
Φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε! Καλή επιτυχία!
Με αγάπη, Αυγή.-
Αφήστε μια απάντηση