Σπάω εδώ και ώρα το κεφάλι μου για να βρω ένα όνομα που να να ταιριάζει σε αυτά εδώ τα βουτυρομαρμελαδένια, μοσχομυριστά μπισκότα και το μόνο που μου έρχεται είναι μια φράση που μου τη λένε συχνά τα παιδιά μου, όταν ξεμένουμε από γλυκό: «Αχ ΡΕ μάνα, και να ‘χαμε ένα γλυκάκι».
Η φράση αυτή σημαίνει στο τσακ-μπαμ αλεύρι, βούτυρο, αυγό, ζάχαρη. Ένα μίγμα όλα μαζί, μικρά μπαλάκια για πολύ λίγο στον φούρνο και σε λίγα λεπτά γευόμαστε το ολόφρεσκο, αφράτο μπισκότο που τόσο λαχταρίσαμε.
Όποτε λοιπόν μου παραπονιούνται, τα φτιάχνω εύκολα και γρήγορα τούτα τα μπισκότα σε τρεις ή και τέσσερις φουρνιές για να φτάσουν για όλη την εβδομάδα. Σε γυάλινο βάζο, καλά κλεισμένο, διατηρούνται μια χαρά και φτάνουν επίσης και στα σπίτια φίλων και συγγενών.
Πιστέψτε με είναι ότι πρέπει για δώρο, δοσμένο με αγάπη σε μέρες καθημερινές ή και γιορτινές, γιατί είναι νόστιμα, έχουν ωραία εμφάνιση, μα πάνω απ’ όλα είναι σπιτικά.
Και, μα την αλήθεια, αυτό είναι που ξετρελαίνει, γιατί εσύ τα κάνεις μεν στη δική σου την ταπεινή κουζίνα αλλά δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από εκείνα που φιγουράρουν σε κάποια βιτρίνα ζαχαροπλαστείου. Φτιάξτε τα και ετοιμαστείτε να εντυπωσιάσετε τους πάντες.
Δείτε και τη συνταγή για πεντανόστιμα αλμυρά μπισκότα που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα.
Τι θα χρειαστείτε:
- 225 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 170 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 και 1/2 κουτ. σουπ. μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες
- 1 αυγό
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση:
- 2-3 κουτ. σούπ. μαρμελάδα κορόμηλο
- 3 κουτ. σούπ. βραστό νερό
Πώς θα τα φτιάξετε:
Αφήστε το βούτυρο αρκετή ώρα εκτός ψυγείου για να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και να μαλακώσει. Βασικά, όλα τα υλικά καλό θα είναι να έχουν θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Σε βαθύ σκεύος ρίξτε το βούτυρο, το αυγό, τη ζάχαρη, το αλεύρι με το μπέικιν, και τις βανίλιες…
Βάλτε χεράκι και ζυμώστε καλά όλα μαζί τα υλικά ώσπου να πετύχετε μια ζύμη εύπλαστη και αφράτη.
Αφήστε τη ζύμη, σκεπασμένη με μεμβράνη για 15 λεπτά στο ψυγείο και μετά…
Χωρίστε τη σε ίσα κομμάτια των 30 γρ. (θα σας βγουν πάνω κάτω 27 κομμάτια).
Πλάστε τα κομμάτια της ζύμης σε μπαλάκια και αραδιάστε τα σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα.
Με ένα κυλινδρικό αντικείμενο ανοίξτε μια λακουβίτσα στο κέντρο κάθε μπάλας. (Εγώ το κάνω με το χερούλι της σπάτουλας…)
Αναμίξτε 2-3 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα φράουλα, κορόμηλο, ροδάκινο ή οποιαδήποτε άλλη μαρμελάδα της αρεσκείας σας με 3 κουταλιές της σούπας βραστό νερό.
Γεμίστε την λακουβίτσα κάθε μπισκότου με τη διαλυμένη μαρμελάδα και ψήστε τα για 12 λεπτά στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις…
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Όταν τα τοποθετήσετε στα ταψιά, φροντίστε να αφήσετε αρκετή απόσταση ανάμεσά τους γιατί θα απλώσουν με το ψήσιμο και θα χαλάσει το τέλειο σχήμα τους. Εγώ για να είμαι ειλικρινής, τα στριμώχνω κάπως γιατί θέλω να ψήσω όσο το δυνατόν περισσότερα μπισκότα σε λιγότερα ταψιά. Εντάξει, κολλάνε κάπως μεταξύ τους και χαλάει η φόρμα τους αλλά ποιος νοιάζεται; Η γεύση εξακολουθεί να παραμένει η ίδια… 🙂
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα. Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας και να έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Όλα φτάνουν στην ώρα τους για εκείνους που ξέρουν να περιμένουν…»
Σας φιλώ, αυγή
Αφήστε μια απάντηση