Ο μπακλαβάς είναι υπέροχο παραδοσιακό γλυκό που έχει την τιμητική του τα Χριστούγεννα.
Τον έχουμε συνδέσει με τη λατρεμένη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, το χιόνι, το δέντρο, τα κάλαντα. Τότε κυρίως τον φτιάχνουμε, όσες τον φτιάχνουμε…
Λέω «όσες το φτιάχνουμε» γιατί δεν είναι και από τα ευκολότερα γλυκά, οπότε οι περισσότερες προτιμούν αντί να μπλέξουν, να κάνουν μια βόλτα μέχρι το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς και τον προμηθευτούν έτοιμο.
Η αλήθεια είναι πως δεν πετυχαίνει πάντα. Έχει τα μυστικά και τις παραξενιές του. Εγώ όμως, έχω μια θεωρία: Τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο!
Γι’ αυτό λέω, ώσπου να χτυπήσουν την πόρτα μας τα Χριστούγεννα (οπότε επιφυλάσσομαι να σας δώσω μια συνταγή για παραδοσιακό μπακλαβά, μούρλια, σίγουρη εύκολη και γρήγορη), θα σας βάλω να κάνετε μια μικρή εξάσκηση φτιάχνοντας, ας πούμε… έναν ψευτομαπακλαβά ή «μπακλαβά της τεμπέλας» όπως τον λέω εγώ, γιατί γίνεται ώσπου να πεις κύμινο…
Αυτόν τον μπακλαβά – σας το εγγυώμαι – μπορούν να τον φτιάξουν ακόμα και όσες δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με την κουζίνα ή φοβούνται να καταπιαστούν με τέτοιου είδους «δύσκολα γλυκά».
Η γεύση του δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από αυτήν του κλασικού μπακλαβά και επιπλέον δεν χρειάζεται να ξοδέψετε και πολύ χρόνο στην κουζίνα για να τον ετοιμάσετε.
Το μόνο που φοβάμαι είναι πως, αν τον φτιάξετε και τον δοκιμάσετε, θα σας αρέσει τόσο, που δεν πρόκειται να καθίσετε να φτιάξετε παραδοσιακό μπακλαβά και κάτι τέτοιο δε θα το ήθελα!
(Αν σας αρέσει ο μπακλαβάς δείτε και αυτή τη συνταγή για μπακλαβά τυλιχτό…)
Υλικά:
- 450 γρ. φύλλο κρούστας
- 1 πακέτο μαργαρίνη των 250 γρ.
- 2 φλυτζ. τσαγ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
- 1 φλυτζ. τσαγ. φρυγανιά
- ¾ φλυτζ. τσαγ. σουσάμι καβουρντισμένο
- 1 κουτ. σουπ. κανέλα
- 2-3 βανίλιες
Για το σιρόπι:
- 2 & ½ φλυτζ. τσαγ. ζάχαρη
- 2 φλυτζ. τσαγ. νερό
- 2 κουτ. σουπ. μέλι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Λεμονόφλουδα
- Χυμός μισού λεμονιού
Εκτέλεση:
Ξεκινήστε με το σιρόπι.
Βάλτε όλα τα υλικά, εκτός από τον χυμό λεμόνι, σ’ ένα κατσαρολάκι και βράστε τα για πέντε λεπτά (μετρήστε από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός).
Λίγο πριν το βγάλετε από τη φωτιά ρίξτε τον χυμό λεμόνι, και αφήστε το να κρυώσει καλά…
Χοντροκοπανίστε τα καρύδια.
Βάλτε σε ταψάκι το σουσάμι, ψήστε το για λίγο στο γκριλ του φούρνου, μέχρι να πάρει ωραίο ρόδινο χρώμα και αφήστε το να κρυώσει.
Ανακατέψτε μετά σε μια λεκανίτσα, το σουσάμι, τα καρύδια, την κανέλα και τη τριμμένη φρυγανιά.
Απλώστε ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο, πάρτε με τη χούφτα σας μια ποσότητα από το μίγμα των υλικών και σκορπίστε την επάνω στο φύλλο.
Σουρώστε το φύλλο με προσοχή σαν πλισέ, σαν φυσαρμόνικα και βάλτε το σε ταψί μακρόστενο.
Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα…
Βάλτε το βούτυρο στη φωτιά να κάψει. Περιχύστε με το καυτό βούτυρο τα σουρωμένα φύλλα στο ταψί.
Βάλτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 – 180 βαθμούς, να ψηθεί για μια ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα-όμορφα…
Περιχύστε το γλυκό έτσι όπως είναι καυτό με το κρύο σιρόπι και ο “ψευτομπακλαβάς” είναι έτοιμος…
Αφήστε τον μπακλαβά να πιει το σιρόπι καλά-καλά και αφού κρυώσει είναι έτοιμος για σερβίρισμα.
Καλή επιτυχία με τον μπακλαβά της τεμπέλας φίλες μου! Μέχρι την επόμενη συνταγή σας εύχομαι ότι καλύτερο…
Σας φιλώ αυγή.-
Αφήστε μια απάντηση