Μπακλαβάς της Τεμπέλας - 9

Μπακλαβάς της… τεμπέλας

Ο μπακλαβάς είναι  υπέροχο παραδοσιακό γλυκό που έχει την τιμητική του  τα Χριστούγεννα. Τον έχουμε συνδέσει με τη λατρεμένη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, το χιόνι, το δέντρο, τα κάλαντα. Τότε κυρίως τον φτιάχνουμε, όσες τον φτιάχνουμε.

Λέω «όσες το φτιάχνουμε» γιατί δεν είναι και από τα ευκολότερα γλυκά, οπότε οι περισσότερες προτιμούν αντί να μπλέξουν, να κάνουν μια βόλτα μέχρι το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς και τον προμηθευτούν έτοιμο.

Η αλήθεια είναι πως  δεν πετυχαίνει πάντα. Έχει τα μυστικά και τις παραξενιές του. Εγώ όμως, έχω μια θεωρία: Τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο! Γι’ αυτό λέω,  ώσπου να χτυπήσουν την πόρτα μας τα Χριστούγεννα (οπότε επιφυλάσσομαι να σας δώσω μια συνταγή για παραδοσιακό μπακλαβά, μούρλια, σίγουρη εύκολη και γρήγορη), θα σας βάλω να κάνετε μια μικρή εξάσκηση φτιάχνοντας, ας  πούμε…  έναν ψευτομαπακλαβά ή  «μπακλαβά της τεμπέλας» όπως τον λέω εγώ, γιατί γίνεται ώσπου να πεις κύμινο…

Αυτόν τον μπακλαβά – σας το εγγυώμαι – μπορούν να τον φτιάξουν ακόμα και όσες δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με την κουζίνα ή φοβούνται να καταπιαστούν με τέτοιου είδους «δύσκολα γλυκά».

Η γεύση του δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από αυτήν του κλασικού μπακλαβά και επί πλέον δεν χρειάζεται να ξοδέψετε και πολύ χρόνο στην κουζίνα για να τον ετοιμάσετε.  Το μόνο που φοβάμαι είναι πως, αν τον φτιάξετε και τον δοκιμάσετε, θα σας αρέσει τόσο, που δεν πρόκειται να καθίσετε να φτιάξετε παραδοσιακό μπακλαβά και κάτι τέτοιο δε θα το ήθελα!

(Αν σας αρέσει ο μπακλαβάς δείτε και αυτή τη συνταγή για μπακλαβά τυλιχτό…)

Υλικά:

– 450 γρ. φύλλο κρούστας
– 1 πακέτο μαργαρίνη των 250 γρ.
– 2 φλυτζ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
– 1 φλυτζ. φρυγανιά
– ¾ φλυτζ. σουσάμι καβουρντισμένο
– 1 κουτ. σουπ. κανέλα
– 2-3 βανίλιες

Για το σιρόπι:

– 2 & ½ φλυτζ. ζάχαρη
– 2 φλυτζ. νερό
– 2 κουτ.σουπ. μέλι
– 1 ξυλάκι κανέλας
– Λεμονόφλουδα
– Χυμός μισού λεμονιού

Εκτέλεση:

Ξεκινήστε με το σιρόπι. Βάλτε όλα τα υλικά, εκτός από τον χυμό λεμόνι, σ’ ένα κατσαρολάκι και βράστε τα για πέντε λεπτά (μετρήστε από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός). Λίγο πριν το βγάλετε από τη φωτιά ρίξτε τον χυμό λεμόνι, και αφήστε το να κρυώσει καλά…

Μπακλαβάς της Τεμπέλας - 7 Μπακλαβάς της Τεμπέλας - 8

Χοντροκοπανίστε τα καρύδια. Βάλτε σε ταψάκι το σουσάμι, ψήστε το για λίγο στο γκριλ του φούρνου, μέχρι να πάρει ωραίο ρόδινο χρώμα και αφήστε το να κρυώσει. Ανακατέψτε μετά σε μια λεκανίτσα, το σουσάμι, τα καρύδια, τη κανέλα και τη τριμμένη φρυγανιά.

Μπακλαβάς της Τεμπέλας - 1 Μπακλαβάς της Τεμπέλας - 2 Μπακλαβάς της Τεμπέλας - 3

Απλώστε ένα φύλλο κρούστας  στον πάγκο, πάρτε με τη χούφτα σας μια ποσότητα από το μείγμα των  υλικών και σκορπίστε την επάνω στο φύλλο.

Μπακλαβάς της Τεμπέλας - 4

Σουρώστε το φύλλο με προσοχή σαν πλισέ, σαν φυσαρμόνικα και βάλτε το σε ταψί μακρόστενο.

Μπακλαβάς της Τεμπέλας - 5

Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα.

Βάλτε το βούτυρο στη φωτιά να κάψει. Περιχύστε με το καυτό βούτυρο τα σουρωμένα φύλλα στο ταψί…

Μπακλαβάς της Τεμπέλας - 6

Βάλτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 – 180 βαθμούς, να ψηθεί για μια ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα- όμορφα…

Μπακλαβάς της Τεμπέλας - 9

Περιχύστε το γλυκό έτσι όπως είναι καυτό με το κρύο σιρόπι και ο ψευτομπακλαβάς είναι έτοιμος…

Μπακλαβάς της Τεμπέλας - 10

Αφήστε τον μπακλαβά να πιει το σιρόπι καλά-καλά και αφού κρυώσει είναι έτοιμος για σερβίρισμα.

Καλή επιτυχία με τον μπακλαβά της τεμπέλας φίλες μου! Μέχρι την επόμενη συνταγή σας εύχομαι ότι καλύτερο…

Σας φιλώ αυγή.-

Save



ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ / ΣΕΛΙΔΑ:


Συνολική βαθμολογία:

0
0,0 rating
0 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 0 αξιολογήσεις)
Τέλεια0%
Πολύ καλή0%
Μέτρια0%
Φτωχή0%
Απαίσια0%

Είπαν για αυτήν την συνταγή:


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ:

Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες συνταγών:

ΡΟΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ | ΑΛΜΥΡΑ | ΓΛΥΚΑ | ΠΑΡΑΔΟΣΗ | ΠΙΤΕΣ | ΨΑΡΙΚΑ | ΣΟΥΠΕΣ | ΓΡΗΓΟΡΑ | ΖΥΜΑΡΙΚΑ | ΛΙΚΕΡ | ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ | ΚΕΙΚ | ΔΗΜΟΦΙΛΗ | ΓΙΟΡΤΙΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ |

MENOU florina's - Terra Greca - Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων - 2

Κοινοποίησε το στους φίλους ή στο κοινό σου...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *