Τώρα εσείς διαβάσατε τη λέξη «Μπακαλιάρος» και εικόνες ανοιξιάτικες καρφώθηκαν στο μυαλό σας. Και έχετε τα δίκια σας γιατί όπως και να το κάνουμε, έτσι τον έχουμε συνηθίσει, Μαρτιάτικο!
Να φτιάχνουμε μπακαλιάρο τηγανητό με κουρκούτι ή αλεύρι, να τον σερβίρουμε ανήμερα του Ευαγγελισμού, εκεί καταμεσής περίπου της νηστείας της Μ. Σαρακοστής, συνοδευμένο με πικάντικη, μυρωδάτη, δυνατή σκορδαλιά… και «όποιον πάρει ο χάρος»!
Τον αδικείτε όμως, γιατί ο παστός μπακαλιάρος, τουλάχιστον παλιά, μαγειρεύονταν όλες τις εποχές του χρόνου και είχε μια ιδιαίτερη θέση στη μαγειρική της περιοχής μας.
Ψάρια λιμνίσια, στον ορεινό νομό μας, υπήρχαν άφθονα αλλά θαλασσινά ούτε για δείγμα. Ο μπακαλιάρος, λοιπόν, κάλυπτε αξιοπρεπώς αυτό το διατροφικό κενό.
Εκτός του ότι ήταν φτηνός, διατηρούνταν για πολύ καιρό και τον μαγείρευαν με χίλιους δυο τρόπους.
Ο μπακαλιάρος, είναι ένα ψάρι… μετανάστης, μας ήρθε από τις μακρινές χώρες των Βίκινγκς και έμεινε. Αγαπήθηκε πολύ για τη νοστιμιά του και θρεπτική αξία και πήρε… ελληνική υπηκοότητα.
Μπορείτε να το συνδυασετε με ότι κατεβάσει η φαντασία σας. Σήμερα θα σας προτείνω έναν πρωτότυπο αλλά πολύ επιτυχημένο συνδυασμό. Μπακαλιάρο με σπανάκι.
Τον έφτιαχνε η γιαγιά Αθηνά, μόλις μάζευε το πρώτο τρυφερό σπανάκι από τον κήπο μας. Για να είμαι ειλικρινής δεν το πολυεκτιμούσαμε, τότε. Στραβομουτσουνιάζαμε, αλλά ποιος νοιαζόταν!
Είτε μας άρεσε είτε δε μας άρεσε το φαγητό, έμπαινε στα πιάτα.
Όποιος ήθελε να φάει έτρωγε, όποιος δεν ήθελε, κακό του κεφαλιού του. Τσιριμόνιες, πείσματα και εκβιασμοί, δεν περνούσαν…
Τώρα όμως που… παραμεγάλωσα, το μαγειρεύω τακτικά και τα… “γλυμένα” πιάτα, μαρτυρούν ότι τον τιμάμε όλοι μας δεόντως.
Πηγαίντε λοιπόν, να αγοράσετε φιλέτα μπακαλιάρου, γιατί το μαγείρεμά του -το ξέρετε τι να σας τα λέω τώρα- χρειάζεται μια ιδιαίτερη προετοιμασία. Πρέπει να τον ξαρμυρίσουμε και αυτό θα μας πάρει ώρες…
Αν σας αρέσει ο μπακαλιάρος δείτε και τις συνταγές που έχουμε παρουσιάσει για μπακαλιάρο με πατάτες στη κατσαρόλα και μπακαλιάρο σκορδαλιά…
Υλικά:
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα & 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 πράσο
- 4 σκόρδα φρέσκα ψιλοκομμένα ή 2 δόντια
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κιλό σπανάκι
- 1 κιλό μπακαλιάρο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- ½ φλυτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
- 2 ντομάτες ώριμες μεγάλες ή ένα κουτί ντοματάκια κονκασέ
- 1 κοφτό κουτάλι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
Εκτέλεση:
Θα σας προτείνω έναν τρόπο για να πετύχετε το τέλειο ξαρμύρισμα.
Κόψτε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι…
Βάλτε το σουρωτήρι σε βαθιά κατσαρόλα ή λεκανίτσα και γεμίστε τη με νερό τόσο όσο να σκεπάζονται καλά τα κομμάτια.
Σκοπός είναι να έχει ο μπακαλιάρος το χώρο του, να κάνει τις βόλτες του!
Αλλάζετε το νερό όσο πιο συχνά γίνεται. Αυτήν την άχαρη δουλίτσα μπορείτε να την κάνετε από βραδύς, οπότε τον αφήνετε να κολυμπάει όλη νύχτα.
Την άλλη μέρα αδειάστε το νερό καθαρίστε τα πτερύγια, ξαναβάλτε τον μέσα στο σουρωτήρι και ανανεώστε το νερό δυο-τρεις φορές μέχρι να έρθει η ώρα να τον μαγειρέψετε…
Στραγγίξτε τα κομμάτια και αφήστε τα στην άκρη.
Αν τα κομμάτια είναι πολλά μπορείτε έτσι ξαρμυρισμένα να τα βάλετε στην κατάψυξη και να γλιτώσετε το ξαρμύρισμα την επόμενη φορά.
Πλύνετε το σπανάκι πολύ καλά και ζεματίστε το ρίχνοντας επάνω του κοχλαστό νερό. Έτσι θα μειωθεί ο όγκος του.
Σε αυτήν την φάση μπορείτε αν θέλετε να το καταψύξετε.
Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και χοντροκόψτε το πράσο…
Βάλτε σε πλατιά κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο, αφήστε το να ζεσταθεί και σοτάρετέ τα για λίγο όλα μαζί…
Προσθέστε το σπανάκι, αλατοπιπερώστε και μετά από λίγο ρίξτε τη ντομάτα τριμμένη, τον μαϊντανό και αφήστε το φαγητό να μαγειρευτεί για λίγο ακόμη.
Πάρτε ένα ταψάκι και αδειάστε το περιεχόμενο της κατσαρόλας.
Στρώστε καλά το σπανάκι και τοποθετήστε τα κομμάτια του ξαρμυρισμένου μπακαλιάρου εδώ και εκεί, πιέζοντάς τα ελαφρά να βυθιστούν μέσα στο σπανάκι αλλά να μην καλυφτούν…
Σε μικρό μπολ ανακατέψτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με μια κοφτή κουταλιά του γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι.
Αν σας αρέσουν τα πικάντικα προσθέστε λίγο μπούκοβο καυτερό.
Καλύψτε με αυτήν τη σαλτσούλα τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Αν σας περισσέψει ραντίστε με αυτό το σπανάκι.
Βάλτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήστε το (προσέξτε να μη στεγνώσετε το ψάρι)…
Σε 30 λεπτά περίπου, βγάλτε το από τον φούρνο και να είστε σίγουρες ότι θα σερβίρετε στους αγαπημένους σας ένα φαγάκι πρωτότυπο, νόστιμο και θρεπτικό.
Αν μη τι άλλο θα μπορείτε να καυχιέστε ότι ξεφύγατε από τα τετριμμένα!
Καλά μαγειρέματα και καλή επιτυχία φίλες μου.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας.
Μην αποθηκεύετε βαθιά μέσα σας τα προβλήματά, τα άγχη και τις στεναχώριες σας. Μοιραστείτε τα με ανθρώπους αγαπημένους γιατί όπως έλεγε και η γιαγια Αθηνά: «στενοχώρια που μοιράζεται είναι μισή στενοχώρια…»
Σας φιλώ αυγή!
Αφήστε μια απάντηση