Οι μπάμιες οι λαδερές είναι απ’ τα φαγητά που πολώνουν τον κόσμο ανάμεσα σε λατρεία και μίσος. Προσωπικά μικρή τις μισούσα για τα σαλάκια που βγάζουν όταν παραβράζουν που μου έφερναν αηδία.
Με το πέρασμα των χρόνων όμως και με το σωστό μαγείρεμα μπορώ να πω ότι τώρα ανήκω στους οπαδούς της μπάμιας και όσο τα χρόνια περνάνε φανατίζομαι περισσότερο.
Τις τρώμε όλο τον χρόνο, τουλάχιστον μια φορά τον μήνα εκτός εποχής, αλλά ειδικά το καλοκαίρι που είναι η ώρα τους, τις θεωρώ ένα από τα πιο αγαπημένα λαδερά.
Μου αρέσουν μαγειρευτές στην κατσαρόλα αλλά τρελαίνομαι να τις φτιάχνω και στον φούρνο γιατί κατά τη γνώμη μου υπερτερούν γευστικά αλλά και αισθητικά.
Οι φρέσκες χρειάζονται μια κάποια προετοιμασία. Να κοπούν τα κοτσάνια που περισσεύουν, να πλυθούν, να στραγγίσουν, να ψεκαστούν με ξυδάκι και να μείνουν μ’ αυτό για μισή ώρα ή και παραπάνω.
Η γιαγιά Αθηνά έλεγε ότι η μπάμια πρέπει να βγεί στον ήλιο να λιαστεί.
Μερικές φορές το κάνω κι εγώ αλλά όταν βιάζομαι το προσπερνάω αυτό τα στάδιο και για να είμαι ειλικρινής δεν έχω δει και καμιά διαφορά. Μια χαρά νόστιμες μου βγαίνουν και χωρίς την ηλιοθεραπεία…
Δείτε και συνταγή για φασολάκια λαδερά από τα ηχωμαγειρέματα.
Υλικά:
- 500 γρ. μπάμιες κατεψυγμένες
- 100 ml. ελαιόλαδο
- 1 κουτάκι ντοματάκια ή δυο ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2-3 κουταλιές ξύδι
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1 φλυτζ. τσαγ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλατοπίπερο
- 250 ml. νερό
Εκτέλεση:
Μια και θα χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένες μπάμιες, μην τις αποψύξετε, απλά ρίξτε το ξύδι πάνω τους και προσθέστε τις όπως είναι.
Ανάψτε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάλτε μια κατσαρόλα στο μάτι σε μέτρια φωτιά, ζεστάνετε το λάδι και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας κάθε τόσο για 4-5 λεπτά ώσπου να γυαλίσει…


Προσθέστε τις μπάμιες και το ξύδι και σοτάρετέ τις μαζί με το κρεμμύδι για άλλα 5 λεπτά.



Τρίψτε τις ντομάτες, ή αν χρησιμοποιήσετε ντοματάκια περάστε τα από το μούλτι και προσθέστε τα στην κατσαρόλα μαζί με 250 ml. ζεστό νερό.

Αδειάστε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα ταψί ή γάστρα (αν θέλετε, εγώ δεν άλλαξα σκεύος και έβαλα τη πλατιά μου κατσαρόλα στον φούρνο), αλατοπιπερώστε, ρίξτε και τον μαϊντανό, ανακατέψτε καλά και βάλτε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου.




Σε μία ώρα θα είναι έτοιμες…

Δοκιμάστε πριν τις βγάλετε. Μπορεί να χρειαστεί να μείνουν για δέκα λεπτά ακόμα.
Αφού βγάλετε το ταψί αφήστε το φαγητό τουλάχιστον 10-20 λεπτά μέχρι να σερβίρετε ώστε να πέσει η θερμοκρασία και να ενταθούν οι γεύσεις.
Αφού πέσει η θερμοκρασία, πασπαλίστε από πάνω λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε με συνοδεία φέτας και φρέσκου ψωμιού.

Αν προτιμάτε τις μπάμιες στην κατσαρόλα, μην αδειάσετε το περιεχόμενο στο ταψί αλλά συνεχίστε το μαγείρεμα στην κατσαρόλα. Φροντίστε μόνο να διπλασιάσετε την ποσότητα του νερού.
Σε 20 λεπτά ρίξτε τον μαϊντανό και ανακατέψτε. Στο επόμενο τέταρτο με 20 λεπτά οι μπάμιες πρέπει να είναι έτοιμες.
Βγάζετε τη κατσαρόλα απ’ το μάτι και αφήνετε το φαγητό τουλάχιστον 10-20 λεπτά μέχρι να σερβίρετε.
Μαγειρέψτε το απλό αυτό φαγάκι γιατί εκτός από νόστιμο, εύκολο, φτηνό, περιέχει στην απλότητά του ένα σωρό θρεπτικά και χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία.
Καλή επιτυχία φίλες μου, μέχρι το επόμενο ραντεβού μας κάντε αυτό που έκανε η γιαγιά Αθηνά… Γράψτε το στην καρδιά σας ότι κάθε μέρα είναι η καλύτερη μέρα του χρόνου!
Σας φιλώ, αυγή.
Αφήστε μια απάντηση