Η μουσταλευριά φίλες μου είναι ένα γλυκό απλό, αγνό, αρχέγονο, ιδιαίτερα δημοφιλές το φθινόπωρο, κατά την εποχή του τρύγου. Ένα παραδοσιακό, μυρωδάτο και πολύ γευστικό γλυκό.
Οι ρίζες χάνονται στα αρχαία χρόνια όπου ήταν γνωστό σαν “οινούτα”, ονομασία που διατηρήθηκε στην βυζαντινή περίοδο μαζί με άλλα ονόματα όπως “μουστόπιτα” και “πάστελλος”.
Είναι ένα υπέροχο μαγειρικό δημιούργημα από μούστο και αλεύρι. Μούστος είναι ο φρέσκος γλυκός χυμός των σταφυλιών πριν αρχίσει η ζύμωση και γίνει κρασί.
Για να πω την αλήθεια δεν την είχα φτιάξει ποτέ. Μου έφεραν όμως φίλοι μερακλήδες που διαθέτουν αμπέλι, μια νταμιτζάνα μούστο και αποφάσισα να τολμήσω να την φτιάξω.
Λέω «να τολμήσω» γιατί είχα την εντύπωση πως είναι κάτι δύσκολο και θέλει εμπειρία, τέτοια, που μόνο οι παλιές νοικοκυρές διέθεταν…
Τώρα μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι η μουσταλευριά είναι η …ωδή στην απλότητα. Τουλάχιστον έτσι όπως την έφτιαξα εγώ. Στην αρχή κατέφυγα στο διαδίκτυο όπου μπορεί να βρει κανείς εκατοντάδες συνταγές για μουσταλευριά.
Άλλες με μούστο και αλεύρι, άλλες με νισεστέ, άλλες με σιμιγδάλι και άλλες με κορν φλάουρ. Οι πιο πολλές προτείνουν το «κόψιμο» του μούστου, το βράσιμο δηλαδή του μούστου με στάχτη για 30-35 λεπτά και μετά το σούρωμα με λεπτό τουλουπάνι.
Εν πάση περιπτώσει εγώ απέφυγα τη διαδικασία του «κοψίματος» έβρασα κατευθείαν τον μούστο, χρησιμοποίησα αλεύρι και νισεστέ σε ίσες ποσότητες και το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο.
Μέσα σε ένα δεκαλεπτάκι είχα φτιάξει ένα ευωδιαστό γλυκό, ρόδινο, με βελουδένια υφή και υπέροχη φθινοπωρινή γεύση. Βέβαια, πρόσθεσα και το κατιτίς μου, λίγα φύλλα αρμπαρόριζας και δυο τρεις κουταλιές μέλι που απογείωσαν τη γεύση του στα ουράνια.
Πρέπει να σας πω πως το σταφύλι θα καθορίσει τη γεύση και το χρώμα. Όπως είναι αυτονόητο, τα μαύρα αρωματικά σταφύλια δίνουν πιο ενδιαφέρουσα γεύση, τα λευκά ανοιχτότερο χρώμα…
Υλικά:
- 1200 ml. μούστο
- 3 κουτ. σουπ. αλεύρι
- 3 κουτ. σουπ. νισεστέ ή κορν φλάουρ
- 1 κουτ. γλυκ. ανθόνερο ή εναλλακτικά
- 3-4 φύλλα αρμπαρόριζας
- 2 κουταλιές μέλι
- Λίγα χοντροκομμένα καρύδια και κανέλα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Υπολογίστε περίπου 1 κουτ. σουπ. αλεύρι για κάθε ποτήρι μούστου. Κρατήστε από την ποσότητα του μούστου μία κούπα…

Βάλτε το αλεύρι σε ένα τηγάνι και καβουρδίστε το ελαφρώς για να μη μυρίζει αλευρίλα το γλυκό σας.
Ανακατέψτε το με τον νισεστέ σε ένα μπολ. (Αν βαριέστε το καβούρντισμα του αλευριού χρησιμοποιήστε σκέτο νισεστέ).
Προσθέστε στο μπολ λίγο-λίγο τον μούστο που κρατήσατε και ανακατέψτε με το σύρμα μέχρι να πετύχετε έναν χυλό χωρίς καθόλου σβώλους…




Βάλτε τον υπόλοιπο μούστο σε μια κατσαρόλα.

Αφήστε να ζεσταθεί και προσθέστε και το μίγμα που έχετε στο μπολ.

Προσθέστε και τα φύλλα αρμπαρόριζας.

Εξακολουθήστε να ζεσταίνετε το μίγμα ανακατεύοντας συνεχώς για να μην “πιάσει” ώσπου να έρθει σε βρασμό. Βράστε για 1-2 λεπτά μέχρι να πήξει αρκετά το μίγμα.
Προσθέστε και το μέλι.


Βγάλτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αν δεν έχετε φύλλα αρμπαρόριζας, στο σημείο αυτό αρωματίστε με λίγο ανθόνερο.
Ανακατέψτε και σερβίρετε σε μπολ ή αν προτιμάτε σε ρηχά πιάτα.

Πασπαλίστε με χοντροκομμένα καρύδια. Αφήστε στο ψυγείο να κρυώσει για λίγη ώρα και σερβίρετε με μια πρεζούλα κανελίτσα…

Καλή επιτυχία φίλες μου. Μέχρι το επόμενο ραντεβού μας απολαύστε τον υπέροχο Οκτώβρη και φροντίστε με περισσή τρυφερότητα τον υπέροχο εαυτό σας…
Σας φιλώ αυγή.
Αφήστε μια απάντηση