Σκέτο, με ντομάτα, με σαφράν ή ξύσμα λεμονιού, πολυτελές, με άγρια μανιτάρια και τρούφα, εντυπωσιακό μαύρο με μελάνι σουπιάς, θαλασσινό με γαρίδες ή όστρακα, εξωτικό, μυρωδάτο με λαχανικά και μυρωδικά, απλό με ντοματούλα, όλα βρίσκουν στο ριζότο έναν μοναδικό καμβά να κεντήσουν τις γεύσεις τους…
Και το καλύτερο, δεν χρειάζεται να περιμένεις την περίσταση. Τα βασικά υλικά είναι σίγουρα στην κουζίνα και η στιγμή πάντα κατάλληλη για ένα ριζότο!
Το ριζότο είναι και εύκολο και δύσκολο πιάτο: η διαδικασία είναι απλή αλλά απαιτεί τον χρόνο της, τη μαγείρισσα πάνω από την κατσαρόλα και σχολαστική τήρηση των βημάτων…
Επιπλέον, είναι φαγητό που δεν περιμένει, ούτε τρώγεται όταν κρυώσει.
Από την άλλη, αν το μάθεις σωστά την πρώτη φορά, ύστερα σου φαίνεται περίπου παιχνίδι.
Τι θα χρειαστείτε:
- 1½ κούπα ρύζι (κατάλληλο για ριζότο ή καρολίνα)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 500 γρ. γαρίδες
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κουτί κονκασέ (ή 1 μεγάλη ψιλοκομμένη ντομάτα φρέσκια )
- 6 κούπες ζωμός λαχανικών
- Αλάτι
- Πιπέρι
Πώς θα το φτιάξετε:
Τα υλικά για να φτιάξετε ένα κλασικό ριζότο είναι το ρύζι, το φρέσκο βούτυρο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ένας ζωμός, κατά προτίμηση σπιτικός, (το είδος εξαρτάται από τη συνταγή, αλλά ο ζωμός κοτόπουλου πάει στα περισσότερα), λευκό κρασί και τριμμένη παρμεζάνα.
Εμείς όμως σήμερα θέλουμε το ριζότο νηστίσιμο οπότε θα αντικαταστήσουμε το βούτυρο με ελαιόλαδο και θα παραλείψουμε το τυρί.
Εντάξει μην απογοητεύεστε, το ριζότο ακόμα και στην πιο απλή εκδοχή του, είναι ακαταμάχητος πειρασμός, ένα από τα δώρα της ιταλικής κουζίνας στην παγκόσμια γαστρονομία.
Διαλέξτε ένα σκεύος απλωτό, με βαρύ πάτο (ρηχή κατσαρόλα, βαθύ τηγάνι) και ξεκινάμε. Τα βήματα για αυτό το νηστίσιμο ριζότο είναι τα εξής:
Ζεσταίνετε σε κατσαρόλι τον ζωμό σε σημείο βρασμού και τον διατηρείτε ζεστό (σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήσαμε έτοιμο ζελέ ζωμό λαχανικών ψυγείου)…
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι ή περάστε το μια δυο γυροβολιές στο μούλτι.
Ρίξτε δυο-τρεις κουταλιές ελαιόλαδο στο τηγάνι και σε μεσαία φωτιά σοτάρετε το κρεμμύδι με μια κουταλιά ζάχαρη μέχρι να γυαλίσει και να γίνει διάφανο…
Προσθέστε τις γαρίδες και αφήστε να σοταριστούν για τρία λεπτά.
Ρίξτε την ψιλοκομμένη ντομάτα, αλατίστε ελαφρώς, πιπερώστε, ανακατέψτε, αφήστε για ένα-δυο λεπτά ακόμα και κλείστε το μάτι.
Σε πλατύ σκεύος, ρίξτε το υπόλοιπο λάδι, αφού ζεσταθεί σοτάρετέ το ρύζι για ένα λεπτό.
Αμέσως μετά αρχίστε να ρίχνετε αλλεπάλληλες κουτάλες ζεστού ζωμού για να δώσετε στο ρύζι την υγρασία που χρειάζεται ώστε να βγάλει τα άμυλά του και να βράσει.
Το ριζότο απαιτεί συνεχές ανακάτεμα να μην κολλήσει το ρύζι και να μοιράζεται ομοιόμορφα ο ζωμός. Με το που εξαντλείται κάθε σταγόνα υγρού, ρίχνετε την επόμενη κουτάλα ζωμού.
Είναι σαν μια ιεροτελεστία, σαν να θέλετε, ας πούμε να “βασανίσετε” τον σπόρο του ρυζιού, να τον κάνετε να διψάσει τόσο που να απελευθερώσει τα άμυλά του και να δημιουργήσει την παχύρευστη υφή που επιβάλλεται να έχει ένα αξιοπρεπές ριζότο.
Κατά διαστήματα δοκιμάζετε το ρύζι για να βεβαιωθείτε ότι έχει μαλακώσει.
Η όλη διαδικασία κρατάει περίπου 15 με 17 λεπτά.
Κάπου στο μέσο της διαδικασίας, αν θέλετε, προσθέστε ένα ποτηράκι λευκό κρασί, ή δυο-τρεις κουταλιές από τη σάλτσα ντομάτας.
Δυο λεπτά πριν το τέλος και αφού το ρύζι έχει μαγειρευτεί προσθέστε την σάλτσα με τις γαρίδες και ανακατέψτε καλά...
Έχετε φτάσει στο τελικό στάδιο, κλείστε το μάτι και προσθέστε την τελευταία κουτάλα ζωμού και εκεί με το τελικό ανακάτεμα, έχετε σίγουρα πετύχει την τέλεια υφή:
Ο κόκκος του ρυζιού, θα έχει μαλακώσει αλλά ταυτόχρονα θα διατηρεί ένα εσωτερικό που ν’ αντιστέκεται στο δάγκωμα (με πιο απλά λόγια, το θέλουμε βρασμένο αλλά όχι εντελώς μαλακό).
Αυτό είναι και το πιο λεπτό σημείο της διαδικασίας, που μπορεί να μας “ξεφύγει” εύκολα, άρα χρειάζεται προσοχή. Στο σημείο αυτό, το ριζότο πρέπει να είναι χυλωμένο και αρκετά ρευστό.
Αν δεν έχει αρκετό υγρό, προσθέστε λίγο ζωμό ακόμα, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά, σερβίρετέ το ζεστό-ζεστό, πασπαλισμένο με λίγο μαϊντανό και καλή σας όρεξη..!
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά, να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας και έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: “Αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι τις περισσότερες φορές είναι δίπλα σου αλλά δεν το βλέπεις…“
Σας φιλώ αυγή
.
Η αναλογία για το ριζότο είναι 1:4, δηλαδή για κάθε 100 γρ. ρύζι περίπου 400 ml. ζωμού.
- Τον ζωμό είτε τον κάνετε εσείς “σπιτικό”, είτε για ευκολία, παίρνετε ζωμούς ζελέ ψυγείου λαχανικών και τους αραιώνετε με βραστό νερό.
- Μπορείτε να φτιάξτε ζωμό βράζοντας τα κελύφη των γαρίδων αν χρησιμοποιήσετε φρέσκες. Αν βάλετε κατεψυγμένες, βράστε 4-5 και κάντε με αυτές ζωμό.
- Αλατίστε με προσοχή, γιατί ο ζωμός περιέχει αλάτι. Δοκιμάζετε και διορθώνετε στο τελικό στάδιο πριν το σερβίρισμα.
Αφήστε μια απάντηση