Αυτό το γλυκάκι φίλες μου, είναι η απόδειξη ότι η ζαχαροπλαστική, η ενασχόληση με την κουζίνα γενικότερα, δεν είναι τίποτε άλλο από έμπνευση και δημιουργία.
Με άλλα λόγια είναι υψηλή τέχνη.
Δείτε πώς μια απλή συνταγούλα κέικ, ένα καθημερινό συνηθισμένο γλυκό, μετατρέπεται σε έργο τέχνης – χάρμα οφθαλμών και παραλήρημα γεύσης – στο άψε-σβήσε, αλλάζοντας μόνο σκεύος ψησίματος και προσθέτοντας μια μικρή κουταλιά μαρμελάδας.
Υλικά:
- 4 αυγά
- 250 γρ. μαργαρίνη σοφτ
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 ποτήρι γάλα (χλιαρό)
- 3-4 βανίλιες
- 500 γρ. (1 πακέτο) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και 3-4 κουταλιές της σούπας επιπλέον
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (αν χρησιμοποιήσετε κοινό αλεύρι)
Εκτέλεση:
Πριν ξεκινήσετε να φτιάχνετε το κέικ, θυμηθείτε ότι τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, οπότε τα βγάζετε από το ψυγείο μία ώρα νωρίτερα.
Χλιαρώστε το γάλα. Κοσκινίστε το αλεύρι δυο φορές μαζί με το μπέικιν πάουντερ για να γίνει αφράτο-αφράτο και να μην σας σβολιάσει.
Χτυπήστε στο κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά να αφρατέψει και προσθέστε τα αυγά ένα-ένα συνεχίζοντας το χτύπημα…




Ρίξτε το γάλα λίγο-λίγο, εναλλάξ με το αλεύρι, αρωματίστε με τις βανίλιες και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να πετύχετε μια πηχτή αφράτη μάζα…


Για τα κεκάκια θα χρειαστείτε, ένα σκεύος/φόρμα (είδος ταψιού) με τις υποδοχές, που υποθέτω πως υπάρχει σε κάθε κουζίνα αλλά και αν δεν το έχετε, η αγορά του δεν είναι καθόλου ακριβή.
Υπάρχει στα μεγάλα σούπερ μάρκετ σε διάφορα σχέδια.
Εγώ έχω αυτό με τις καρδούλες και φτιάχνω από κολοκυθοκεφτέδες ψητούς, «ματωμένες καρδούλες», πιτάκια και ένα σωρό άλλα μικρά αριστουργήματα.
Βουτυρώστε τις υποδοχές με ελάχιστη, ελαχιστότατη, μαργαρίνη και πάρτε με ένα κουτάλι, ποσότητα μίγματος τόση, ώστε κάθε υποδοχή του ταψιού να γεμίσει μέχρι τα τρία τέταρτα.
Το μίγμα -όπως και στο κανονικό κέικ- θα φουσκώσει και θα καλύψει το υπόλοιπο μέρος.
Αφού γεμίσετε όλες τις υποδοχές, διαλέξτε μια μαρμελάδα της αρεσκείας σας και βάλτε στο κέντρο του μίγματος από μία κουταλιά του γλυκού.
Εγώ χρησιμοποίησα μαρμελάδα αγριοκορόμπουλο που την έφτιαξα μόνη μου.
Είναι λίγο ξινούτσικη και έχει αυτό το υπέροχο κατακόκκινο χρώμα. Από το αυτό το κατακόκκινο χρώμα της μαρμελάδας εμπνεύστηκε ο Γιώργος, ο συγχωριανός μου και βάφτισε τα κεκάκια μου «Πληγωμένες καρδούλες».
Όμως, οποιαδήποτε μαρμελάδα και αν χρησιμοποιήσετε τα κεκάκια σας θα είναι το ίδιο νόστιμα…

Το μυστικό αυτής της συνταγής βρίσκεται στο μίγμα το οποίο πρέπει να είναι λίγο πιο πηχτό από αυτό ενός συνηθισμένου κέικ για να κρατήσει τη μαρμελάδα στην επιφάνεια.
Καθώς ψήνεται και φουσκώνει εγκλωβίζει μέσα τη μαρμελάδα και όταν το σπάτε ξεχειλίζει και… μμμμμ… σας χαρίζει μικρές στιγμές ανεπανάληπτης απόλαυσης και ευδαιμονίας…

Φτιάξτε τα..! Γίνονται εύκολα και γρήγορα…

Αν σας περισσέψει μίγμα μπορείτε να το βάλετε σε μια άλλη μικρή φόρμα. Απλώσετε στην επιφάνεια τη μαρμελάδα και έτσι θα έχετε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.
Ψήστε τα κεκάκια στους 180οC στον αέρα για 20-25 λεπτά.
Καλή επιτυχία φίλες μου σας φιλώ, αυγή.
Αφήστε μια απάντηση