Στη μελιτζάνα, την αρχόντισσα των λαχανικών και στις χάρες της, έχω αναφερθεί σε προηγούμενες δημοσιεύσεις φίλες μου. Οπότε σήμερα θα αφήσω τα πολλά-πολλά και θα μπω κατευθείαν στο ψητό. Λέω, λοιπόν, να τη μαγειρέψουμε με μοσχαράκι στην κατσαρόλα.
Είναι γνωστό σε όλες μας ότι, η μελιτζάνα χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο μαγείρεμα. Απαιτεί να της φερθείς ευγενικά γιατί είναι ευαίσθητη.
Στην κατσαρόλα, αν παραβράσει, μπορεί να διαλυθεί, να γίνει “νιανιά” και το φαγητό να αποτύχει. Στο τηγάνι με σαλτσούλα ντομάτας και μπόλικο σκορδάκι είναι πεντανόστιμη αλλά αν δεν τηγανιστεί σωστά απορροφά πολύ λάδι και πέφτει κομματάκι βαριά…
Το μοσχαράκι, για παράδειγμα, με μελιτζάνες είναι ένα φαγάκι που προσωπικά το τοποθετώ στην κορυφή της πυραμίδας των γαστριμαργικών μου προτιμήσεων…
Είναι αυτό που λέμε «φαγητό για μερακλήδες και καλοφαγάδες».
Παρ’ όλα αυτά οι νοικοκυρές αποφεύγουν να το μαγειρέψουν γιατί το θεωρούν βαρύ αλλά και δύσκολο. Σας βεβαιώνω όμως πως αν ακολουθήσετε βήμα προς βήμα τις οδηγίες μου, θα φτιάξετε ένα φαγητό μούρλια, πετυχημένο, ελαφρύ και νόστιμο που θα το απολαύσουν όλοι, μικροί και μεγάλοι και θα γλύφουν και τα δάχτυλά τους!
Δείτε και τη συνταγή για μελιτζάνες παπουτσάκια αλλά και τη συνταγή για μελωμένες μελιτζάνες με ντομάτα και τυριά…
Υλικά:
- 1 κιλό μοσχάρι σε μερίδες (προτίμηστε ελιά)
- 1 κιλό μελιτζάνες
- ½ φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 5-6 σκελίδες σκόρδο
- Μπόλικος μαϊντανός ψιλοκομμένος
- Κύμινο (προαιρετικά)
- Πιπέρι, μαύρο και κόκκινο
- Αλάτι
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Κόψτε τις μελιτζάνες σε μεγάλους κύβους…
Σε μια κατσαρόλα βάλτε μπόλικο λάδι να κάψει.
Ρίξτε μέσα στο λάδι τους κύβους της μελιτζάνας και αφήστε να θωρακιστούν για 3-4 λεπτά, δηλαδή να αποκτήσουν μια κρούστα ελαφριά από έξω και έτσι όταν τις μαγειρέψετε με το κρέας, δε θα λιώσουν…
Μόλις δείτε ότι παίρνουν ένα ελαφρύ ρόδινο χρώμα αφαιρέστε τις με τρυπητή κουτάλα. Το λαδάκι πρέπει να είναι καυτό γιατί έτσι δεν θα το απορροφήσουν οι μελιτζάνες.
Αφήστε τις σοταρισμένες μελιτζάνες στην άκρη και ασχοληθείτε με το μαγείρεμα του κρέατος.
Κόψτε το σε μερίδες μεγέθους της αρεσκείας σας. Εγώ προτιμώ να το κόβω σε μικρές μερίδες γιατί βράζει γρηγορότερα αλλά και γιατί όταν η μερίδα είναι μικρή, αναγκαστικά τρως λιγότερο.
Ρίξτε σε κατσαρόλα το μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί βάλτε το κρέας να ροδίσει πρώτα από τη μία μεριά για δύο τρία λεπτά και μετά από την άλλη…
Προσθέστε το σκόρδο και το κρεμμύδι (ψιλοκομμένο ή περασμένο από το μούλτι) και αφήστε να σοταριστούν για λίγο με το κρέας ανακατεύοντας συνεχώς…
Αλατοπιπερώστε (κόκκινο και μαύρο πιπέρι).
Ρίξτε τόσο καυτό νερό όσο να σκεπάζει το κρέας, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να βράσει για μισή ώρα με τρία τέταρτα…
Εν τω μεταξύ περάστε από το μούλτι ή το τρίφτη τις ντομάτες και ρίξτε τον πολτό στην κατσαρόλα.
Συνεχίστε το μαγείρεμα ώσπου το κρέας να μαλακώσει καλά.
Προσθέστε τις προτηγανισμένες μελιτζάνες και τον μαϊντανό και αφήστε τις να μαγειρευτούν μαζί με το κρέας για ακόμα 10-15 λεπτά περίπου και το φαγάκι είναι έτοιμο!
Καλή επιτυχία, φίλες μου..! Μέχρι το επόμενο ραντεβού μας, αγαπάτε τον εαυτό σας, για να μπορείτε να σκορπάτε απλόχερα αγάπη και στους γύρω σας…
Σας φιλώ αυγή
Αφήστε μια απάντηση