Μάζεψα τις πρώτες μελιτζάνες από το κηπάκι μου. Τρεις όλες κι όλες, οι πιο βιαστικές. Οι άλλες θέλουν κανά τρεις – τέσσερις μερούλες ακόμα.
Όμορφες με στιλπνή μωβ βελουδένια επιδερμίδα, στρουμπουλές και λίγο στραβούτσικες αλλά ποιος νοιάζεται.
Εγώ σπεύδω να τις καλωσορίσω, ώστε να χαρώ την πρωτιά, “να κάνω σεφτέ” που λένε γιατί σας το έχω πει, λαχανικά τρώμε μόνο από τον κηπάκο μας…
Τα περιμένουμε με υπομονή να κάνουν την διαδρομή τους, να πάρουν τον χρόνο που χρειάζεται, να ρουφήξουν ήλιο ώστε να ωριμάσουν και να φτάσουν στην ακμή της γλύκας τους
Οι μελιτζάνες, είναι αγαπημένο λαχανικό και έχουν το πρόσταγμα στα γλυκύτερα μαγειρέματα.
Δεν έχω γαλαζοαίματες εμμονές, αλλά στη μελιτζάνα αποδίδω τιμές βασίλισσας υποκλινόμενη στο μεγαλείο της που θα υπερισχύσει στις κουζίνες του καλοκαιριού και όχι μόνο.
Προσοχή, η βασίλισσά μου είναι μια, βασίλισσα αλλιώτικη από τις άλλες καθ’ ότι ταπεινή μετανάστρια.
Από τις ανατολικές Ινδίες μας ήρθε πριν από κάμποσο καιρό, αλλ’ εγκληματίστηκε με τόση σιγουριά κι αυτοπεποίθηση στα λημέρια μας, που γρήγορα έγινε το λαμπρότερο αστέρι της μεσογειακής μας κουζίνας.
Ποιος είπε πως δεν είμαστε φιλόξενοι, καταδεχτικοί κι ανοιχτομάτες εδώ στην Μεσόγειο;
Θ’ ακολουθήσουν, σίγουρα κι άλλα εγκωμιαστικά σημειώματα, αλλά προς το παρόν, ας κάνουμε σήμερα σεφτέ με μια δελεαστική πρόταση: Μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και φέτα.
Οι τρεις μελιτζάνες μου είναι αρκετές για αυτό το φαγάκι, το καλοκαιρινό, που είναι σκέτο γλύκισμα. Δοκιμάστε το, δίχως άλλο…
Δείτε και τις συνταγές για μελιτζάνες παπουτσάκια και μελιτζάνες με μοσχαράκι στη κατσαρόλα αλλά και τη συνταγή για μουσακά.
Τι θα χρειαστείτε:
- 3 μελιτζάνες κατά προτίμηση φλάσκες
- ½ φλυτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 6 μεγάλες ώριμες ντομάτες
- 1 φλυτζ. τσαγ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 200 γρ. φέτα τριμμένη
- Αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα ζάχαρη
Πώς θα το φτιάξετε:
Περάστε το κρεμμύδι από το μούλτι. Τρίψτε τις ντομάτες στον τρίφτη. Ψιλοκόψτε τον μαϊντανό και το σκόρδο…
Κόψτε τις μελιτζάνες σε φέτες στρόγγυλες πάχους ενός εκατοστού…
Προθερμάνετε το γκριλ. Στρώστε το ταψί της κουζίνας με λαδόκολα (προαιρετικά) και αραδιάστε τις φέτες της μελιτζάνας, σε μονή στρώση, τη μία δίπλα στην άλλη.
Με ένα πινέλο αλείψτε την επιφάνειά τους με λίγο από το λάδι και ψήστε τις για 4-5 λεπτάκια στο γκριλ. Βγάλτε τις και αφήστε τις σε μιαν άκρη.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σε ένα τηγάνι ρίξτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αχνίστε το κρεμμύδι μαζί με την πρέζα της ζάχαρης ώσπου να γυαλίσει.
Προσθέστε την τριμμένη ντομάτα, το αλατάκι και ανακατέψτε. Αφήστε τη σαλτσούλα να βράσει ώσπου να πήξει ελαφρώς και κλείστε το μάτι.
Ρίξτε το 1/3 της σάλτσας σε ένα ταψί ή άλλο ρηχό σκεύος και απλώστε σε όλη την επιφάνεια. Τοποθετήστε τις μισές μελιτζάνες τη μία δίπλα στην άλλη…
Ρίξτε το άλλο 1/3 της σάλτσας, λίγο ψιλοκομμένο σκορδάκι,τον μισό μαϊντανό και τη μισή τριμμένη φέτα.
Στρώστε και τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
Απλώστε το τελευταίο 1/3 της σάλτσας, το σκορδάκι, τον μαϊντανό και τη φέτα και βάλτε το σκεύος στον φούρνο…
Αφήστε το φαγάκι να μαγειρευτεί για 30-35 λεπτάκια ανάλογα με τον φούρνο, ώσπου να αναμιχθούν τα υλικά, οι μυρουδιές και οι γεύσεις, να μελώσουν οι μελιτζάνες και σερβίρετέ το ζεστό η κρύο.
Αν βάλετε και λίγες τηγανητές πατατούλες από δίπλα και φρέσκο ψωμάκι τότε θα κάνετε ένα γεύμα ανεπανάληπτο!
Αν θέλετε να έχει το φαγητό εντυπωσιακότερη εμφάνιση και πρόσθετη νοστιμιά, πασπαλίστε έτσι όπως είναι ζεστό με λίγη γκούντα ή αλλά τυριά που λιώνουν και αφήστε το στον φούρνο ώσπου να λιώσει το τυρί και να κάνει μια κρούστα.
Σε αυτήν την εκδοχή σερβίρετέ το οπωσδήποτε καυτό.
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Να περνάτε καλά και να προσέχετε τους μοναδικούς και υπέροχους εαυτούς σας. Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού προσπαθήστε ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές να βλέπετε την αστεία πλευρά της ζωής γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: “Χαρά σ’ εκείνον που γελά, με τα παθήματά του, που κάνει γλέντι τον καημό, χορό τα βήματά του…“
Σας φιλώ αυγή.-
Αφήστε μια απάντηση