Με άρωμα αιθέριο και γεύση μοναδική, το λεμόνι έχει γράψει ιστορία, κατακτώντας την υφήλιο.
Ιδιαίτερα διαδεδομένο στην αρχαιότητα, το αναφέρει ο Ρωμαίος φιλόσοφος Πλίνιος στη «Φυσική ιστορία» ως το πλέον γνωστό εσπεριδοειδές στη Μεσόγειο.

Όλοι αναγνωρίζουν τις θεραπευτικές και ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητές του. Από τον Ιπποκράτη μέχρι το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό, το χρησιμοποιούσαν για την καταπολέμηση του σκορβούτου λόγω της μεγάλης ποσότητας βιταμίνης C που περιέχει.
Η εποχή του λεμονιού, όπως και όλων των εσπεριδοειδών, είναι ο χειμώνας, ωστόσο πλέον το βρίσκουμε σε αφθονία όλο το χρόνο εγχώριο ή εισαγωγής.
Εννοείται πως τα δικά μας λεμόνια είναι ασυναγώνιστα σε γεύση, χρώμα, άρωμα και θρεπτικά συστατικά.

Δε νομίζω να υπάρχει νοικοκυριό που να μην το χρησιμοποιεί στη μαγειρική.
Ο υπέροχος όξινος αρωματικός χυμός του δίνει γεύση σε σαλάτες, σάλτσες, λαδερά, φαγητά με ψάρι και κρέας.
Αλλά και στην ζαχαροπλαστική έχει σημαντική θέση το λεμονάκι αφού μπορούμε να αρωματίσουμε με τη φλούδα του κρέμες, σιρόπια, κέικ και παντεσπάνια και τάρτες, να φτιάξουμε από την αγαπημένη σε όλους δροσιστική λεμονάδα μέχρι υπέροχα ρομαντικά λικέρ, μαρμελάδες, και άλλες γαστρονομικές δημιουργίες.

Για σας πω την αλήθεια μου, με το λεμόνι είχα φτιάξει τα πάντα εκτός από μαρμελάδα.
Παρ’ όλο που τρελαίνομαι για το άρωμα και τη γεύση του, φοβόμουν τη στυφάδα της φλούδας του και δεν τολμούσα να το επιχειρήσω.

Όμως κάτι έπρεπε να κάνω με τα λεμόνια που μου έφερε φίλος Αρτινός από δικές του λεμονιές.
Αφού λοιπόν μοίρασα αρκετά στην γειτονιά και άλλα τόσα τα έστυψα και έκανα παγάκια για να έχω φρέσκο χυμό όποτε τον χρειαστώ, είπα με τα υπόλοιπα να καθίσω και να πειραματιστώ.

Να φτιάξω επί τέλους τη μαρμελάδα που φοβόμουν. Και την έφτιαξα! Και βγήκε υπέροχη!
Με εξέπληξε ευχάριστα η πρωτότυπη, τζελαριστή, αρωματική, γλυκοξινόστυφη γεύση της.
Ετούτη η μαρμελάδα, μα το Θεό, φίλες μου είναι είναι για πολύ εκλεπτισμένα γούστα. Αν λοιπόν λατρεύετε τη γεύση και τη ευωδιά αυτού του φρούτου σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να τη φτιάξετε…
Στα ηχωμαγειρέματα έχουμε δημοσιεύσει αρκετές συνταγές για μαρμελάδες, μπορείτε να ρίξετε μια ματια…
Τι θα χρειαστείτε:
- 12 μεγάλα λεμόνια
- 700 ml. νερό
- 1200 γρ. ζάχαρη
Πώς θα τη φτιάξετε:
Η μαρμελάδα λεμόνι, είναι από τις πιο εύκολες. Πήζει γρήγορα και αυτό χάρη στην πηκτίνη που περιέχει αυτό το θεϊκό φρούτο.
Η μόνη δυσκολία είναι το κόψιμο των λεμονιών σε φέτες.
Α, θα χρειαστείτε και λίγη υπομονή γιατί δεν είναι μια μαρμελάδα που φτιάχνεται ατάκα και επί τόπου. Προηγείται μια απλή, απλούστατη προετοιμασία.
Μην πτοείστε όμως.
Αν πραγματικά θέλετε αυτήν την λαμπερή μοσχμυριστή μαρμελάδα στο τραπέζι σας, σπεύσατε προς αγοράν φρέσκων λεμονιών.
Εννοείται λεμόνια ελληνικά, χοντρόφλουδα, βιολογικά και ακέρωτα…

Πλύνετε πολύ καλά τα λεμόνια κάτω από τρεχούμενο νερό.
Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ένα σφουγγαράκι με σκληρή επιφάνεια για να απομακρύνετε κάθε είδους βρωμιά.



Κόψτε κάθε ένα λεμόνι στη μέση και μετά κάθε μισό λεμόνι σε πολύ λεπτές φετούλες.










Βάλτε τις φέτες του λεμονιού μέσα σε λεκανίτσα με νερό και αφήστε να μείνουν μέσα για ένα οχτάωρο…
















Αφού περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, αδειάστε το νερό και βάλτε τις λεμονοφετούλες σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Γεμίστε την κατσαρόλα με κρύο νερό, βάλτε την στο μάτι της κουζίνας και αφήστε ώσπου το νερό να αρχίσει να χλιαρώνει.


Βγάλτε την κατσαρόλα απ’ το μάτι και αφήστε τις λεμονοφετούλες μέσα στο χλιαρό νερό για ένα ακόμα οχτάωρο…
Αδειάστε το νερό και ξαναγεμίστε την κατσαρόλα με φρέσκο κρύο νεράκι.








Βάλτε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και αφήστε να πάρει μια δυο βράσεις ώσπου οι φετούλες να μαλακώσουν ελαφρώς.

Κλείστε το μάτι και ρίξτε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα σουρωτήρι. Αφήστε να στραγγίξουν καλά οι φέτες λεμονιού.
Σε αυτό το σημείο αν θέλετε την μαρμελάδα λεία μπορείτε να τις πολτοποιήσετε στο μούλτι.
Προσωπικά θέλω σε όλες μου τις μαρμελάδες να βρίσκω κομματάκια από το φρούτο οπότε αφήνω τις λεμονόφετες ως έχουν.




Ετοιμάστε το σιρόπι…
Σε κατσαρόλα ρίξτε το νερό με τη ζάχαρη. Αφού αρχίσει ο βρασμός αφήστε το σιρόπι να βράσει για πέντε λεπτά.




Ρίξτε μέσα στο σιρόπι τις λεμονόφετες και αφήστε να βράσουν για 45 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα τακτικά.
Σε αυτό το διάστημα η μαρμελάδα θα πήξει, θα γίνει διάφανη και θα αποκτήσει ένα ωραίο χρυσοκίτρινο χρώμα…





Σας το λέω αληθινά.
Η μαρμελάδα λεμόνι είναι από τις ωραιότερες μαρμελάδες που έχετε δοκιμάσει ποτέ.
Φτιάξτε την…
Άλλωστε λέγεται πως από τις κοιλάδες της Ινδίας κρατά η καταγωγή της λεμονιάς, του κίτρου, της πορτοκαλιάς.

Διαλέξτε, λοιπόν, χρώμα, άγγιγμα, σχήμα, υφή, άρωμα, σπιρτάδα και πίκρα και όλα αυτά κλείστε τα σε ένα βαζάκι.
Ανοίξτε το στις ώρες της χαράς, της λύπης, της παρέας και της μοναξιάς, οποιαδήποτε ώρα τέλος πάντων.
Γιατί η μαρμελάδα λεμονάκι είναι παντός καιρού και πάσας κατάστασης.







Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας, όσους αγαπάτε και όσους σας αγαπούν. Μάθετε να δέχεστε τους ανθρώπους όπως είναι με τα ελαττώματά τους γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: «πείρα της ζωής μου έδειξε πως οι άνθρωποι που δεν έχουν ελαττώματα έχουν και λίγες αρετές…»
Σας φιλώ αυγή.-
Αφήστε μια απάντηση