Το μεγάλο Σάββατο πλησιάζει φίλες μου και είμαι σίγουρη ότι έχετε ήδη αρχίσει, τις προετοιμασίες για την μαγειρίτσα μιας και η παράδοση τη θέλει, μαζί με τα τσουρέκια και τα κόκκινα αυγά, να πρωταγωνιστούν στο αναστάσιμο τραπέζι.
Μετά από μια μακριά περίοδο νηστείας, είναι το πρώτο πιάτο με κρέας που καταναλώνεται.
Είναι μια σούπα, θα έλεγα, ότι πρέπει για το στομάχι. Φτιαγμένη κυρίως από τα εντόσθια του αρνιού ή του κατσικιού και χόρτα εποχής, κρεμμυδάκι φρέσκο, μαρουλάκι, άνηθο, κάνει εύκολη την προσαρμογή του οργανισμού μας και τη μετάβαση από την πλήρη αποχή ζωικών προϊόντων στην κατανάλωση του αρνιού και των υπόλοιπων εδεσμάτων του πασχαλινού τραπεζιού.
Κάτι που ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ο συμβολισμός της. Σύμφωνα με την παράδοση τα χορταρικά της μαγειρίτσας συμβολίζουν τα πικρά χόρτα που έτρωγαν οι Εβραίοι για να θυμούνται τη πικρή σκλαβιά που έζησαν στην Αίγυπτο.
Αν θέλετε την άποψή μου πιστεύω πως πίσω από αυτό το έθιμο κρύβεται ο εφευρετικός νους και η σοφία της παλιάς ελληνίδας νοικοκυράς που λειτουργούσε πάντα στη λογική του «Ότι τρώγεται δεν το πετάμε»!
Επομένως τα εντόσθια του αρνιού που θα ψηθεί την επόμενη, μπορούν να γίνουν άνετα και εύκολα μια ωραιότατη και γευστικότατη σουπίτσα!
Η μαγειρίτσα είναι ένα από τα λίγα φαγητά που φτιάχνονται με συγκεκριμένο τρόπο και συγκεκριμένα υλικά και έτσι δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μεγάλες αλλαγές.
Στη μαγειρίτσα της Θεία Μέλπως, η οποία δεν είναι πια μαζί μας αλλά μας άφησε πολλά για να τη θυμόμαστε και να τη μνημονεύουμε, τη διαφορά την κάνει το κεφαλάκι…
Υλικά:
- 1 κιλό συκωταριά αρνίσια ή κατσικίσια με την εντεριά της
- 1 κεφαλάκι (προαιρετικά)
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
- 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 2 μαρούλια μικρά και τρυφερά
- ½ ματσάκι άνηθο
- Αλάτι, πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Για το αυγολέμονο:
- 2 αυγά
- Χυμό από 2 λεμόνια
Εκτέλεση:
Σε περίπτωση που θα χρησιμοποιήσετε και το κεφαλάκι στην μαγειρίτσα φροντίστε προηγουμένως να το βάλετε σε κατσαρόλα με νερό για αρκετή ώρα για να φύγει το αίμα του.
Αλλάξτε το νερό δυο-τρεις φορές και μετά βράστε το κεφαλάκι αφού ρίξετε λίγο αλατάκι, μέχρι να ασπρίσει το ζουμάκι του.
Αφού κρυώσει ξεκοκαλίστε το και κρατήστε τα κρεατάκια στην άκρη. Κρατήστε επίσης και το ζουμί του αφού το σουρώσετε.
Πλύνετε καλά τα εντεράκια! Γυρίστε τα ανάποδα, με ένα λεπτό ξυλάκι…
Ξαναπλύντε τα πολύ καλά και τρίψτε τα με χοντρό αλάτι και ξύδι ή λεμόνι.
Πλέξτε τα πλεξούδα ή δέστε τα κόμπο και βράστε τα για ένα δεκάλεπτο. Ψιλοκόψτε τα και αφήστε τα στην άκρη.
Πλύντε καλά τη συκωταριά. Βυθίστε τη σε νερό που βράζει και αφήστε για 10 με 15 λεπτά ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται.
Μεταφέρετε τη σε μια πιατέλα και αφού κρυώσει ψιλοκόψτε τη…
Ψιλοκόψτε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και περάστε από το μούλτι το ξερό κρεμμύδι.
Πλύντε καλά το μαρούλι και χοντροκόψτε το ή ψιλοκόψτε ανάλογα με τα γούστα σας…
Ρίξτε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα. Προσθέστε το ξερό κρεμμύδι και σοτάρετε το μέχρι να γυαλίσει…
Συνεχίστε με το φρέσκο κρεμμυδάκι, ανακατέψτε για λίγο ώσπου να μαραθεί.
Ρίξτε τη ψιλοκομμένη συκωταριά, τα έντερα και τα κρέατα από το κεφαλάκι και αφήστε να σοταριστούν…
Αλατοπιπερώστε.
Ρίξτε το ζωμό που κρατήσατε και συμπληρώστε με βραστό νερό μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά και δυο-τρία δάχτυλα παραπάνω.
Αφήστε να σιγοβράσουν για 30 λεπτά.
Εν τω μεταξύ πάρτε τα κομμένα μαρούλια και προσθέστε τα μαζί με ένα φλυτζανάκι του καφέ ρύζι (προαιρετικά).
Συνεχίστε το σιγανό βράσιμο για 15 με 20 λεπτά ακόμη και πριν κατεβάσετε την κατσαρόλα, προσθέστε τον άνηθο ψιλοκομμένο.
Ετοιμάστε το αυγολέμονο και περιχύστε με αυτό τη σούπα, ανακινώντας την κατσαρόλα μαλακά και κυκλικά.
Πρέπει να σας πω πως η μαγειρίτσα είναι εξίσου νόστιμη και χωρίς να την αυγοκόψετε οπότε πράξτε ανάλογα…
Καλή επιτυχία φίλες μου!
Εύχομαι καλή και ευλογημένη Ανάσταση, γύρω μας και εντός μας.
Σας φιλώ αυγή…
Αφήστε μια απάντηση