Η μαγειρίτσα, η παραδοσιακή, η ταπεινή, η εορταστική, είναι και θα είναι η απόλυτη γαστρονομική εμπειρία της ελληνικής κουζίνας.
Αυτή η χυλωμένη, αρωματική, λεμονάτη σούπα που βγαίνει το βράδυ της Ανάστασης, αχνιστή-αχνιστή και ευφραίνει καρδιές, το γνωρίζετε δα, δεν είναι μυστικό, πως φτιάχνεται με συστατικά διόλου δελεαστικά, όπως συκωτάκια, γλυκαδάκια, εντεράκια και λοιπά εντόσθια.
Για τους λάτρεις όμως το αποτέλεσμα είναι που μετράει.
Για όσους όμως δεν ανέχονται το παραδοσιακό περιεχόμενο της μαγειρίτσας, μια χορτοφαγική εκδοχή της είναι ότι πρέπει. Για αυτούς που η πεμπτουσία της μαγειρίτσας είναι τα χορταρικά, ο άνηθος, τα μαρούλια τα φρέσκα κρεμμυδάκια και η αρωματική, υφή που της προσδίδουν η λύση είναι ετούτη εδώ η νηστήσιμη χορτοφαγική σούπα με μανιτάρια.
Από τη μια τα μανιτάρια, αγαπημένο υλικό, απλό, αλλά συνάμα πολύπλοκο με απίστευτη ποικιλία που πρακτικά μπορεί να συνδυαστεί με τα πάντα.
Από την άλλη τα μυρωδικά και οι πρασινάδες, το ταχινολέμονο και το μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπεράκι, θα κάνουν την κουζίνα να μυρίσει Πάσχα…
Χωρίς πολύωρα πλυσίματα εντοσθίων με ξύδια, σε κάτι λιγότερο από 40 λεπτά, θα έχετε στα πιάτα ζεστή, λαχταριστή μαγειρίτσα.
Τι θα χρειαστείτε:
- 2 πακέτα μανιτάρια πλευρώτους
- 200 γρ. ρύζι νυχάκι
- 2-3 μαρούλια
- 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- Λίγο άνηθο
- Αλάτι πιπέρι
- Ελαιόλαδο (μισή κούπα)
- Ζωμός λαχανικών
Για το… ταχινοκόψιμο:
- 2-3 κ.σ. ταχίνι
- Χυμός από 1 λεμόνι
Πώς θα τη φτιάξετε:
Στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα και απλώστε τα μανιτάρια. Ψήστε τα σε δυνατή θερμοκρασία στον αέρα για περίπου 20 λεπτά…






Έπειτα κάντε τα αυτονόητα: Πλύνετε καλά το μαρούλι και τα κρεμμυδάκια και ψιλοκόψτε τα.



Αφού ψηθούν τα μανιτάρια κόψτε τα σε κομμάτια, έτσι όπως θα κόβατε μια συκωταριά για να φτιάξετε μια κανονική μαγειρίτσα.



Σε βαθιά κατσαρόλα ρίξτε λίγο ελαιόλαδο και αφήστε να ζεσταθεί. Προσθέστε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και αφήστε 1-2 λεπτά να γυαλίσει.

Συνεχίστε με τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και αφήστε τα να αχνιστούν και αυτά ανακατεύοντας πού και πού.

Προσθέστε τα μανιτάρια, ανακατέψτε και μετά από λίγο ρίξτε το μαρούλι…





Αλατοπιπερώστε και ρίξτε το ρύζι.


Αφήστε να αχνιστεί μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για 2-3 λεπτά και προσθέστε τον ζωμό με μια μεγάλη κουτάλα.
Προσθέστε τόσο ζωμό, όσο πηχτή θέλετε να είναι η σούπα σας.
Αν δεν είστε έμπειρη μετρήστε τον ζωμό με ένα πιάτο σούπας. Υπολογίστε για κάθε κουταλιά ρυζιού ένα γεμάτο πιάτο ζωμό…



Αφήστε τη σούπα να βράσει έως ότου μαλακώσει το ρύζι και κλείστε το μάτι της κουζίνας, ψιλοκόψτε τον άνηθο και προσθέστε τον και αυτόν…


Αν σας φαίνεται πηχτή αραιώστε την προσθέτοντας λίγο ακόμα ζωμό. Σε μπολ ανακατέψτε καλά το ταχίνι με τον χυμό λεμονιού να ομογενοποιηθούν.



Ρίξτε μια δυο κουτάλες από το ζωμό της σούπας στο μίγμα ταχινολεμονιού, και χτυπήστε το λίγο ακόμα.
Προσθέστε το μέσα στην σούπα, ανακατέψτε καλά και ανάψτε το μάτι για να πάρει μια-δυο βράσεις ακόμα.




Η νηστίσιμη μαγειρίτσα είναι έτοιμη, λαχταριστή, πεντανόστιμη. Πιστέψτε με, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την κλασική μαγειρίτσα.
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά, να προσέχετε τους μοναδικούς και υπέροχους εαυτούς σας και να έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: “Πλούσιο δεν κάνεις κάποιον αν του δώσεις περισσότερα χρήματα, αλλά αν του αφαιρέσεις πολλές από τις παράλογες επιθυμίες του…“
Σας φιλώ αυγή.
Αφήστε μια απάντηση