Το αρνάκι στη γάστρα με πατάτες, μαγειρεμένο στον φούρνο εννοείται, είναι το απόλυτο κύριο πιάτο σε ένα γιορτινό ή κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι ή τραπέζι με συγγενείς και φίλους.
Και θα σας πω και τούτο: μέχρι σήμερα, δεν έτυχε να γνωρίσω κανέναν, μα κανέναν, μικρό ή μεγάλο που να μην ενέδωσε στη γοητεία του.
Εντάξει το λέω κομψά, γιατί όσες φορές κάνει την εμφάνισή του στο τραπέζι το αρνάκι ή το κατσικάκι με τις μελωμένες πατατούλες, πέφτουμε όλοι με τα μούτρα και το ξεκοκαλίζουμε, σαν πρωτόγονοι, σε χρόνο ντε τε…
Η συνταγή είναι εξαιρετικά απλή και εύκολη και το αποτέλεσμα εγγυημένο.
Το μόνο μυστικό επιτυχίας -όπως πάντα- είναι η καλή πρώτη ύλη: το αρνί ή το κατσίκι που πρέπει να είναι καλό. Καλό για μένα σημαίνει μικρό ζώο 6-7, το πολύ 8 κιλά, ντόπιο και θηλυκό.
Τι θα χρειαστείτε:
- 2½ κιλά αρνί ή κατσίκι
- Πατάτες (ανάλογα με τη γάστρα)
- Αλάτι και διάφορα πιπέρια
- 1 φλυτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- 1 ζουμερό λεμόνι
- 1 κουτ. σουπ. αποξηραμένη ρίγανη
- 2 κουτ. σουπ. μουστάρδα
- 2 ολόκληρες σκελ. σκόρδο
- 1 φλυτζ. του καφέ νερό
- Λαδόκολλα
- Αλουμινόχαρτο
Πώς θα το φτιάξετε:
Ξεκινήστε πρώτα με την ετοιμασία του αρνιού. Σκουπίστε το αρνάκι με χαρτί κουζίνας (δεν το πλένετε ΠΟΤΕ!) και τοποθετήστε το σε ταψί.
Καθαρίστε τις σκελίδες του σκόρδου και κόψτε τις στα δύο ή στα τρία.
«Σκορδίστε» το κρέας ανοίγοντας με κοφτερό μαχαιράκι τρύπες και μπήγοντας μέσα τα κομματάκια του σκόρδου.
Φροντίστε να βάλετε σκόρδο παντού σε όλο το αρνί γύρω-γύρω, πάνω-κάτω, μέσα-έξω… Ρίξτε λίγο από το λάδι και αλείψτε με το χέρι σας το κρέας να πάει παντού.
Αλατοπιπερώστε και βρέχοντας τα χέρια σας με λίγο ξυδάκι κάντε του ένα γερό μασάζ. Έτσι το αλάτι θα πάει παντού και θα εισχωρήσει και στα πιο δύσκολα σημεία.
Ραντίστε το με το χυμό του λεμονιού.
Αν αυτήν τη δουλίτσα την κάνετε και από βραδύς, σκεπάσετε το κρέας με μεμβράνη και το βάλτε το στο ψυγείο, σας εγγυώμαι πως το κρέας θα είναι πολύ πιο νόστιμο και πολύ πιο μαλακό.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς…
Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τις στα τέσσερα αν είναι μεγάλες ή στα δύο αν είναι μικρότερες.
Προσθέστε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μουστάρδα, λεμόνι και λάδι και ανακατέψτε καλά καλά…
Στρώστε τις πατάτες στη γάστρα και από πάνω βάλτε το αρνί.
Προσθέστε το νεράκι εδώ κι εκεί.
Μην σας ανησυχεί που είναι λιγοστό. Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος το αρνάκι θα αφήσει του χυμούς του και οι πατατούλες θα μαγειρευτούν μέσα σ’ αυτούς, θα μελώσουν και θα γίνουν λουκουμάκια…
Ρίξτε λίγο από το λαδάκι ακόμα πάνω από το κρέας, κλείστε τη γάστρα με το καπάκι της.
Σε περίπτωση που δεν έχετε γάστρα μια χαρά την κάνει τη δουλειά του και ένα ταψί, αρκεί να το καλύψετε καλά καλά με αλουμινόχαρτο.
Βάλτε το φαγητό στον φούρνο και ψήστε για μισή ώρα στους 220 βαθμούς. Μετά μειώστε στους 180 βαθμούς και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλες δυο ώρες.
Στο διάστημα αυτό μπορείτε να επιβλέπετε το φαγητό σας και να ραντίζετε πού και πού το κρέας με τους χυμούς που θα ελευθερώσει κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Αφού το βγάλετε από τον φούρνο μην το σερβίρετε αμέσως.
Ξέρω, είναι μαρτύριο η αναμονή, γιατί εν τω μεταξύ οι ευωδιές θα έχουν σκορπιστεί γύρω και θα σας έχουν ανοίξει την όρεξη.
Επιβάλλεται όμως να μείνει για ένα δεκάλεπτο – τέταρτο ίσως – με κλειστό καπάκι.
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλή σας όρεξη.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά να προσέχετε τους υπέροχους εαυτούς σας και να αξιοποιήστε το χρόνο σας όσο καλύτερα και δημιουργικότερα γίνεται γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: «Ο χρόνος είναι δωρεάν, αλλά είναι ανεκτίμητος. Δεν μας ανήκει, αλλά μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε. Δεν μπορούμε να τον αποταμιεύσουμε, αλλά μπορούμε να τον ξοδέψουμε. Και από τη στιγμή που τον χάσουμε, δεν μπορούμε να τον πάρουμε πίσω…»
Σας φιλώ αυγή.
Αφήστε μια απάντηση