Κλείστε την άνοιξη σε ένα μπουκάλι με ένα εύκολο, υπέροχο, αρωματικό λικέρ φράουλα!

«Ένα λικεράκι θα το πάρετε δε μπορεί»… Με αυτή τη φράση η γιαγιά Αθηνά ξεκίναγε να περιποιείται του επισκέπτες της και δε δεχόταν αντίρρηση.
Παλαιότερα θυμάμαι στις ονομαστικές γιορτές, στις τυπικές επισκέψεις, σε κάθε εκδήλωση χαράς,αρραβώνες, γάμους βαφτίσεις, το πρώτο κέρασμα ήταν πάντα λικέρ σερβιρισμένο σε δίσκο ασημένιο, στο μικρό κρυστάλλινο ποτηράκι, με το σοκολατάκι πάντα δίπλα, απαραίτητη συνοδεία…
Θυμάμαι δεκάδες μπουκάλια με λικέρ κάθε χρώματος που στόλιζαν παλιά τους μπουφέδες.
Εμείς μπουφέ δεν είχαμε. Είχαμε όμως ένα μεγάλο εντοιχισμένο ντουλάπι με τζαμωτές πορτούλες και κουρτινάκια πλεχτά με έρωτες και νύμφες, που ήταν πάντα κλειδωμένο γιατί η μαμά μου εκεί μέσα έκρυβε τους θησαυρούς της, τα λικέρ τα γλυκά κουταλιού τα σοκολατάκια και κάθε λιχουδιά που κινδύνευε να πέσει θύμα των δικών μας ορέξεων.
«Σου έρχεται κάποιος άξαφνα. Να μην έχουμε να κεράσουμε τίποτα; Ντροπή!». Αυτή ήταν η φιλοσοφία της γιαγιάς Αθηνάς, της μαμάς και τώρα πια είναι και η δική μου…

Ένα λικεράκι σερβιρισμένο στο σκαλιστό κρυστάλλινο ποτηράκι με το σοκολατάκι είναι ένας παραδοσιακός τρόπος (και κλασικός συνάμα) για να περιποιηθείς τον επισκέπτη σου και σήμερα.
Και αν σκοντάφτετε στη σκέψη πως είναι δύσκολο να φτιαχτεί ένα λικέρ και ακόμα δυσκολότερο να πετύχει, φτιάξτε αυτό εδώ.
Είναι εύκολο, αρωματικό, υπέροχο στη γεύση, κρυστάλλινο στην εμφάνιση και κουβαλάει μνήμες ανοιξιάτικες.
Δείτε και τις συνταγές για μαρμελάδα φράουλα και γλυκό φράουλα.
Επίσης για μερικές ακόμα γεύσεις λικέρ δείτε τις συνταγές για λικέρ ρόδι, λικέρ μανταρίνι, λικέρ αρμπαρόριζα…
Τι θα χρειαστείτε:
- Σιρόπι από το γλυκό φράουλας
- Κονιάκ ή τσίπουρο ή βότκα ή ούζο
- Τον χυμό από ένα λεμόνι
- 1 κάψουλα βανίλιας προαιρετικά
Πώς θα το φτιάξετε:
Για να φτιάξετε αυτό το λικεράκι θα πρέπει να έχετε μπει στον κόπο να φτιάξετε το υπέροχο γλυκό κουταλιού φράουλα.
Κρατάτε το μισό από το σιρόπι που έχει προκύψει κατά τη διάρκεια του βρασμού του γλυκού και το αραιώνεται με το αλκοόλ…

Πώς το αραιώνετε:
Εγώ το αραιώνω σε αναλογία μισό σιρόπι και μισό κονιάκ.
Χρησιμοποιώ κονιάκ ή βότκα γιατί το τσίπουρο ή το ούζο, πάντα κατά τα δικά μου γούστα, καπελώνει το ντελικάτο άρωμα της φράουλας γιατί έχει έντονο άρωμα και γεύση…


Επειδή τα γούστα διαφέρουν ως προς την ποσότητα του αλκοόλ, αραιώστε το σταδιακά.
Ξεκινήσετε με λιγότερη ποσότητα αλκοόλ και δοκιμάζοντας, σιγά-σιγά θα πετύχετε την τέλεια για εσάς αναλογία.
Αφού αναμίξετε το αλκοόλ με το σιρόπι το βάζετε να πάρει μια βράση, ίσα που να αρχίσει να κοχλάζει.
Κλείνετε το μάτι, ρίχνετε το χυμό ενός λεμονιού και προαιρετικά μια βανίλια.

Σουρώνετε. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να κρυώσει.
Φυλάξτε το λικέρ σας σε μπουκάλι καλά σφραγισμένο και απολαύστε το όποτε και με όποιον σας κάνει κέφι…






Καλή επιτυχία φίλες μου και καλή απόλαυση. Μέχρι το επόμενο ραντεβού μας να προσέχετε του υπέροχους εαυτούς σας.


Σκορπίστε αγάπη για να σας επιστραφεί στο διπλάσιο.
Η γιαγιά Αθηνά έλεγε: «Να αγαπιέσαι πολύ από κάποιον σου δίνει δύναμη, ενώ το να αγαπάς πολύ κάποιον σου δίνει θάρρος…»
Σας φιλώ, αυγή.
Αφήστε μια απάντηση