Το ρόδι φίλες μου αυτήν την εποχή έχει την τιμητική του. Ποιος δεν έχει σπάσει πρωτοχρονιάτικα ρόδι στην πόρτα του για γούρι;
Για να «γεμίσει το σπίτι όπως γεμίζει το ρόδι»…;
Το έθιμο αυτό κρατάει από τα ομηρικά χρόνια. Τότε οι νεόνυμφοι για να πάει καλά το ξεκίνημα της καινούριας τους ζωής, έσπαζαν ένα ρόδι στο κατώφλι του σπιτιού τους, μιας και το ρόδι ήταν το αγαπημένο φρούτο της θεάς του γάμου, της Ήρας.
Η ροδιά, ήταν το πρώτο φυτό που φύτεψε η Αφροδίτη, στον κήπο της στην Πάφο της Κύπρου και με τους χυμούς των ρουμπινένιων σπόρων, έφτιαχνε διάφορα ελιξίρια ομορφιάς.
Ο μύθος λέει πως ο Πλούτωνας, έδωσε στην Περσεφόνη να φάει σπόρους ροδιού και έτσι την ανάγκασε να επιστρέφει στα Τάρταρα κάθε χρόνο. Έτσι εξηγείται και η προσθήκη σπόρων ροδιού στα κόλλυβα που γίνεται σε κάποιες περιοχές της χώρας, για να υπάρξει, λένε, δροσιά στη ψυχή του νεκρού…
Το «στέμμα» που έχει το ρόδι στην κορφή του, ερέθισε τη φαντασία πολλών ηγεμόνων και έτσι σε πολλά οικόσημα απεικονίζεται ο καρπός της ροδιάς, στρουμπουλός και ολοπόρφυρος.
Με ρόδια στόλιζαν τους κίονες στον περίφημο ναό του Σολομώντα, ενώ το ένδυμα του ιερέα είχε πάνω του κεντημένα ρόδια.
Στην εποχή μας χρησιμοποιούμε το ρόδι περισσότερο σαν διακοσμητικό. Τα γιατρικά που μας χαρίζει απλόχερα η ροδιά, όπως το μυκητοκτόνο αφέψημα από τη ρίζα και το τονωτικό έγχυμα των φύλλων της, ξεχάστηκαν, όπως ξεχάστηκαν και οι αποτοξινωτικές ιδιότητες του χυμού του ροδιού.
Ας το θυμηθούμε τουλάχιστον τώρα, την περίοδο των γιορτών που πλησιάζουν όπου να ‘ναι και ας στολίσουμε με ρόδια τις πιατέλες μας. Θα χαρίσουν χαρμόσυνες πινελιές αφθονίας στο γιορταστικό τραπέζι.
Και επίσης προλαβαίνουμε μέχρι τις γιορτές να φτιάξουμε λικέρ ονειρεμένο, με τους ολοπόρφυρους ροδόσπορους ακολουθώντας την παλιά παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς.
Δείτε και μια ακόμη συνταγή για λικέρ ρόδι στο πι και φι που έχουμε δημοσιεύσει παλαιότερα στα ηχωμαγειρέματα.
Υλικά:
- 6 ρόδια μέτρια, καθαρισμένα
- ½ λίτρο κονιάκ
- 1 λίτρο τσίπουρο ή βότκα
- 600 γρ. ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Η μόνη δυσκολία που θα αντιμετωπίσετε προκειμένου να φτιάξετε αυτό το υπέροχο λικέρ είναι το βγάλσιμο των σπόρων από τα ρόδια (Δείτε παραπάνω ένα βίντεο για το πως να το κάνετε αυτό εύκολα).
Δείξτε υπομονή γιατί αξίζει τον κόπο.
Αφού λοιπόν βγάλετε τα σπόρια τοποθετήστε τα σε ένα γυάλινο δοχείο (βάζο) που κλείνει αεροστεγώς.
Στη συνέχεια προσθέστε το κονιάκ, τη βότκα και τη ζάχαρη, καθώς και το ξύλο κανέλας (προαιρετικά).
Αφήστε το λικέρ να ωριμάσει για 20-25 ημέρες.
Στο διάστημα αυτό φροντίστε να ανακινείτε τακτικά το γυάλινο δοχείο για να λιώσει η ζάχαρη…
Καθώς περνούν οι μέρες το οινόπνευμα θα αποκτά ένα ρουμπινί χρώμα.
Σουρώστε το σε διπλό τουλουπάνι ή φίλτρο του καφέ και μοιράστε το σε γυάλινα μπουκάλια.
Τόσο απλό και τόσο εντυπωσιακό το λικεράκι!
Φτιάξτε το και πιείτε το στην υγειά σας και στην υγειά όσων αγαπάτε! Θα είναι επίσης ένα ευπρόσδεκτο δώρο γιορτινό σε φίλους και αγαπημένους…
Καλή επιτυχία φίλες μου…
Ραντεβού στην επόμενη συνταγή, μέχρι τότε σκεφτείτε αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: “Οι συνηθισμένες δουλειές ρουτίνας που κάνουμε κάθε μέρα στο σπίτι είναι πιο σημαντικές για την ψυχή από ό,τι δείχνει η απλότητά τους…”
Σας φιλώ αυγή.
Αφήστε μια απάντηση