Να και ένα εξαιρετικό λαχανικό που δεν το πολυμαγειρεύουμε φίλες μου, στον τόπο μας τη Φλώρινα. Ένα λαχανικό, φάρμακο, θα έλεγα, αφού από την αρχαιότητα ακόμα το χρησιμοποιούσαν για θεραπευτικούς σκοπούς.
Τρία φλυτζάνια την ημέρα, αφέψημα αποξηραμένης αγκινάρας, (γιατί ναι, μπορείτε να τη βρείτε και σε αυτήν τη μορφή στο παζάρι), λειτουργούν θεραπευτικά κατά της αρτηριοσκλήρυνσης, της ανεπάρκειας του συκωτιού, της χρόνιας νεφρίτιδας, της τοξικής ανουρίας, της φαγούρας του δέρματος, του ίκτερου, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Το συγκεκριμένο αφέψημα, διαλύει επίσης τις πέτρες στα νεφρά, καθαρίζει το αίμα, τονώνει την καρδιά, είναι άριστο διουρητικό, κατευνάζει τους πόνους της κοιλιάς και κάνει και άλλα πολλά που δεν θα τα καταθέσω εδώ.
Ο Πτολεμαίος ο Ευεργέτης, βασιλιάς της Αιγύπτου, αναφέρει ότι στις όχθες ενός ποταμού της Λιβύης φύτρωναν αγκινάρες που μάζευαν οι στρατιώτες, έβγαζαν τα αγκάθια και τις έτρωγαν.
Σαν τροφή, η αγκινάρα είναι πολύτιμη. Περιέχει 84% νερό, 3% πρωτεΐνες, 11% υδατάνθρακες και λιγότερο από 1% λιπαρά οξέα. Είναι πλούσια πηγή ασβεστίου και διάφορων βιταμινών (Α, Β1, Β2 ,C).
Μπορούμε να μαγειρέψουμε την αγκινάρα με πολλούς τρόπους.
Εγώ φτιάχνω μια υπέροχη σούπα με αγκινάρες μυρωδικά και γιαούρτι. Η συνταγή είναι γαλλική και περιέχει κρέμα γάλακτος. Τη ξεσήκωσα από ένα περιοδικό και την προσάρμοσα στα Φλωρινιώτικα δεδομένα.
Αντικατέστησα τη κρέμα γάλακτος με γιαούρτι κατσικίσιο που το φτιάχνω μόνη μου και το αποτέλεσμα με δικαίωσε.
Θα την μαγειρέψουμε μια άλλη φορά. Για σήμερα, αγγάρεψα, τη Σοφία από το φαγάδικο “Λαδόκολλα”, να μαγειρέψει αγκινάρες με αρακά.
Σαν Κερκυραία, (στην Κέρκυρα έχουν τις αγκινάρες περί πολλού) μαγειρεύει τις αγκινάρες τέλεια και με διάφορους τρόπους:
Βραστή σαν σαλάτα, με ψάρι, κρέας, σαλιγκάρια, κουκιά, ρύζι, αρακά και μάραθο. Φτιάχνει επίσης ωραιότατο τουρσί με αγκινάρες και πεντανόστιμη αγκιναρόπιτα…
Υλικά:
- 500 γρ. αγκινάρες
- 500 γρ. αρακά
- 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
- 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 μπολ ψιλοκομμένα μυρωδικά (μαϊντανό, δυόσμο, άνηθο)
- 3 σκελίδες σκόρδο
- ¾ φλυτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
- Αλατοπίπερο
- Χυμός μισού λεμονιού
Εκτέλεση:
Φρέσκιες αγκινάρες αυτήν την εποχή αποκλείεται να βρείτε. Γι αυτό χρησιμοποιήστε κατεψυγμένες. Είναι το ίδιο καλές, με βεβαιώνει η Σοφία.
Ξεκινήστε ψιλοκόβοντας τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά.
Βάλτε το λάδι στην κατσαρόλα να ζεσταθεί, ρίξτε το ξερό κρεμμύδι και αχνίστε το μέχρι να γυαλίσει…
Προσθέστε, τα σκόρδα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, τα μυρωδικά, ανακατέψτε για λίγο και ρίξτε τον αρακά και τις αγκινάρες.
Προσθέστε νερό βραστό, τόσο όσο να σκεπαστούν τα υλικά, αλατοπιπερώστε και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να πιεί το ζουμί του και να μαλακώσουν οι αγκινάρες…
Τελειώστε με τον χυμό του λεμονιού και το υπέροχο κερκυραϊκό φαγάκι είναι έτοιμο για να σερβιριστεί στο τραπέζι..!
Εγώ και η Σοφία, η χρυσοχέρα μαγείρισσα του οβελιστήριου «Λαδόκολλα» ευχόμαστε καλή επιτυχία.
Ξεκινήστε καλού-κακού και την κούρα με το αφέψημα της αγκινάρας, γιατί όπως πάνε τα πράγματα, χρήματα για γιατρούς δεν περισσεύουν, τα ασφαλιστικά μας ταμεία, πάνε κατά διαόλου, οπότε επιστροφή στα γιατροσόφια της γιαγιάς και… ο Θεός να βάλει το χεράκι του..!
Σας φιλώ αυγή.
Αφήστε μια απάντηση