Τουρσί λάχανο - αρμιά - 9

Λάχανο τουρσί, ή αρμιά. Ένα άριστο προβιοτικό!

Το λάχανο έλεγε η γιαγιά μου, και το επιβεβαιώνει φυσικά και η επιστήμη, είναι το φυσικό “σαπούνι” για τον οργανισμό μας. Αυτή είναι μια από τις πολλές ιδιότητες που έχει, αλλά είναι και η πιο σημαντική.

Το λάχανο δε τουρσί, η γνωστή μας αρμιά, το λάχανο δηλαδή που έχει περάσει από μια διαδικασία φυσικής ζύμωσης, γίνεται το καλύτερο φυσικό προβιοτικό το οποίο περιέχει όλες εκείνες τις ιδιότητες που χρειάζεται ο οργανισμός για να αποτοξινωθεί.

Τουρσί λάχανο - αρμιά - 5

Το θαλασσινό αλάτι μέσα στο νερό και το λάχανο, ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων. Το λάχανο τουρσί, λοιπόν, είναι ένας παραδοσιακός τρόπος συντήρησης του λάχανου που μέσα στην άλμη αποκτά καταπληκτική γεύση και χρησιμοποιείται είτε κατευθείαν σε σαλάτα είτε στην μαγειρική. Τέτοια εποχή γίνεται η ετοιμασία και μπαίνει το λάχανο στην άλμη ώστε να το απολαμβάνουμε όλο τον χειμώνα.

Τουρσί λάχανο - αρμιά - 8

Το λάχανο για να γίνει τουρσί θέλει το χρόνο του, που κυμαίνεται από 10 μέρες έως ένα μήνα …ανάλογα τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Αν το βιαζόμαστε μπορούμε να φτιάξουμε την άλμη που θα βουτήξουμε το λάχανο με χλιαρό νερό και να φυλάξουμε το δοχείο σε ζεστό περιβάλλον. Σε ψυχρό περιβάλον η ζύμωση αργεί, ίσως και περισσότερο από μήνα.

Τουρσί λάχανο - αρμιά - 10

Το λάχανο τουρσί είναι ιδανικός μεζές για τσίπουρο, γίνεται ωραιότατη σαλάτα, την οποία κατανάλωναν κατά κόρον οι παλαιότεροι τις ημέρες της νηστείας, με λάδι και λεμόνι ή λάδι και λευκό ξύδι και λίγο κόκκινο πιπέρι ή μπούκοβο. Αλλά και για τις γιορτινές κρεπάλες το λάχανο τουρσί είναι ιδανικό συνοδευτικό για λουκάνικα ή γουρουνόπουλο ώστε να εξιλεωθεί κανείς από κάθε αμαρτία.

Τουρσί λάχανο - αρμιά - 21

Οι παλιές νοικοκυρές φτιάχναν τις περίφημες αρμιόπιτες με ψιλοκομένο λάχανο τουρσί και εννοείται πως με τα φύλλα από το λάχανο τουρσί γίνονται με μεγάλη επιτυχία και οι υπέροχοι παραδοσιακοί λαχανοντολμάδες, οι λαχανοσαρμάδες όπως τους λέμε εμείς εδώ επάνω.

Τουρσί λάχανο - αρμιά - 26

Η μέθοδος για να φτιάξει κανείς αρμιά είναι απλή. Η μόνη δυσκολία είναι να πετύχει η αναλογία νερού και αλατιού. Μετά όλα γίνονται σχεδόν μόνα τους. Χρειάζεται υπομονή και ο χρόνος και η φύση θα κάνουν όπως πάντα σωστά τη δουλειά τους…

Τουρσί λάχανο - αρμιά - 17

Αν λοιπόν, ανήκετε σε αυτούς που λατρεύουν το τουρσί λάχανο αλλά σας είναι δύσκολο να το προμηθευτείτε, μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας εύκολα. Ετοιμαστείτε λοιπόν να εντριφήσουμε μαζί στα μυστικά της αρμιάς αφού προμηθευτείτε ένα ωραιότατο λάχανο, ή και περισσότερα, από την λαϊκή και ένα πλαστικό βαρελάκι ή έναν πλαστικό κουβά.

Τουρσί λάχανο - αρμιά - 12

Αν σας αρέσουν τα τουρσιά δείτε και τις συνταγές για πράσινες ντομάτες τουρσί, για αγγουράκι τουρσί, για πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές τουρσί και για τουρσί πολύχρωμο.

Τι θα χρειαστείτε:

  • 1 λάχανο
  • Νερό
  • Αλάτι χοντρό
  • Δυο λεμόνια κομμένα στη μέση

Πώς θα το φτιάξετε:

Προμηθετείτε τα λάχανα από την λαική αγορά. Στους πάγκους των παραγωγών υπάρχουν άφθονα, επομένως εκεί θα βρείτε και το μέγεθος και την ποιότητα που προτιμάτε. Αν θέλετε το λάχανο τουρσί μόνο για σαλάτα και μαγείρεμα, ζητήστε από τόν παραγωγό να σας διαλέξει ένα σφιχτό λάχανο. Αν θέλετε να φτιάξετε λαχανοντολμάδες ζητήστε απλά ένα λάχανο πιο αφράτο, κατάλληλο για λαχαντολμάδες.

Καθαρίστε το λάχανο από τα εξωτερικά φύλλα αν είναι βρώμικα ή στραπατσαρισμένα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάντε μια βαθειά τρύπα εκεί ακριβώς όπου είναι το κοτσάνι.

Τουρσί λάχανο - αρμιά - 4Τουρσί λάχανο - αρμιά - 6Τουρσί λάχανο - αρμιά - 7

Γεμίστε την τρύπα με χοντρό αλάτι και αφήστε το λάχανο στην άκρη.

Τουρσί λάχανο - αρμιά - 11Τουρσί λάχανο - αρμιά - 9

Ετοιμάστε ένα διάλυμα νερού αλατιού σε αναλογία ένα κουτάλι της σούπας χοντρό αλάτι για κάθε ένα λίτρο νερού. Αν θέλετε βράστε το νερό με το αλάτι και αφήστε το να κρυώσει. Η γιαγιά μου δεν το έβραζε, απλά έριχνε το αλάτι στο κρύο νερό και ανάδευε ώσπου να λιώσει τελείως το αλάτι.

Τουρσί λάχανο - αρμιά - 1Τουρσί λάχανο - αρμιά - 2Τουρσί λάχανο - αρμιά - 3

Τοποθετείστε το λάχανο μέσα στον κουβά και προσθέστε την αλμύρα και τα λεμόνια αφού τα κόψετε στη μέση.

Τουρσί λάχανο - αρμιά - 23Τουρσί λάχανο - αρμιά - 25Τουρσί λάχανο - αρμιά - 27Τουρσί λάχανο - αρμιά - 28

Καθώς ρίχνετε το αλατόνερο, φροντίστε ώστε να σκεπάζει το λάχανο. Είναι καλό να τοποθετήσετε ένα πιάτο και από πάνω ένα βάρος έτσι ώστε τα λάχανα να είναι συνεχώς βυθισμένα στην άρμη.

Τουρσί λάχανο - αρμιά - 29Τουρσί λάχανο - αρμιά - 31

Κάθε δύο με τρεις μέρες φροντίστε να ανακατεύετε την άρμη πολύ καλά και αυτό μέχρι να ωριμάσει το τουρσί. Προσοχή η διαδικασία της ανάδευσης είναι βασική προϋπόθεση για να έχει επιτυχία η προσπάθειά σας.

Θα καταλάβετε ότι το τουρσί είναι έτοιμο όταν τα φύλλα έχουν μαλακώσει και αρχίζουν να γίνονται διάφανα όπως περίπου γίνονται τα φύλλα του φρέσκου λάχανου όταν τα ζεματάμε για τους ντολμάδες.

Τουρσί λάχανο - αρμιά - 19Τουρσί λάχανο - αρμιά - 16

Το ζουμί που προκύπτει από το τη άλμη και το λάχανο, είναι όπως είπαμε φυσικό προβιοτικό και παλιά (κάποιοι ακόμα και σήμερα), το κατανάλωναν σαν ρόφημα, ή θεράπευαν στομαχόπονους, παθήσεις το εντέρου και ήταν ένα και ένα για να συνέλθει κανείς από φαγοπότι, μεθύσι και νυχτερινή κραιπάλη.

Οι παλαιότεροι ξεκίναγαν να φτιάχνουν την αρμιά με το που άρχιζε η περίοδος των νηστειών των Χριστουγέννων και την άνοιγαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα προκειμένου να φτιάξουν κυρίως σαρμάδες για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Τουρσί λάχανο - αρμιά - 13

Το τουρσί έμπαινε σε μεγάλο ξύλινο βαρέλι, το καδί, όπως το έλεγαν, το οποίο χωρούσε αρκετά λάχανα. Στο κάτω μέρος του καδιού υπήρχε μια κάνουλα. Κατά διαστήματα άνοιγαν την κάνουλα και αφηναν το ζουμί να τρέξει και το ξαναέριχναν πάλι από πάνω. Η διαδικασία συνεχίζονταν ώσπου να ωριμάσει το τουρσί…

Τουρσί λάχανο - αρμιά - 15

Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα. Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά, να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας, όσους αγαπάτε και όσους σας αγαπούν.

Φροντίστε, με απλά πράγματα, να δημιουργήσετε γύρω σας ένα περιβάλλον που θα κάνει τους δικούς σας και όχι μόνο ανθρώπους, να αισθάνονται ήρεμοι και ασφαλείς γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: «Οι άνθρωποι μπορεί να μη θυμούνται τι έκανες ή τι είπες, αλλά πάντα θα θυμούνται πώς τους έκανες να αισθανθούν…»

Σας φιλώ αυγή.-

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΈΜΑΤΑ

Αυτόματες ειδοποιήσεις ηχωμαγειρέματα:

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ειδοποιήσεις...
ηχωμαγειρέματα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ / ΣΕΛΙΔΑ:


Συνολική βαθμολογία:

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 19 αξιολογήσεις)
Τέλεια89%
Πολύ καλή11%
Μέτρια0%
Φτωχή0%
Απαίσια0%

Είπαν για αυτήν την συνταγή:

Rated 5 out of 5

Τελεια!!! Οτι καλυτερο!!!

Rated 5 out of 5

Τέλεια κι αρκετά εύκολη!

Rated 5 out of 5

Τέλειο !!!

Rated 5 out of 5

υπεροχη συνταγη και το αποτελεσμα τελειο 10 ,,,,,,,,,,,,

Rated 5 out of 5

Μπράβο, ευχαριστώ. Είναι υπέροχο.

Rated 5 out of 5

Μπράβο επιτέλους αναλυτική συνταγή.Σε κομμένο λάχανο σε βάζα έβαλα 50γρ αλάτι για κάθε λίτρο νερό.Λογικά θα βγεί πολύ αλμυρό?

Rated 5 out of 5

Να είστε καλά που βάζετε όλες αυτές τις παλιές, ωφέλιμες και νόστιμες συνταγές! Εμείς στα χωριά της Εορδαίας το λέμε”σωκ” – καμία σχέση με το “σοκ”! Lol 😆 και είναι όντως πεντανόστιμο και πολύ ωφέλιμο για την υγεία μας!!

Rated 5 out of 5

τελεια

Rated 5 out of 5

Τελειο

Rated 4 out of 5

Η γιαγια Αθηνά ηταν η Maya Aggelou;
Εξαιρετική η παρασκευή.
Ευχαριστω θερμά


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ:

Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες συνταγών:

ΡΟΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ | ΑΛΜΥΡΑ | ΓΛΥΚΑ | ΠΑΡΑΔΟΣΗ | ΠΙΤΕΣ | ΨΑΡΙΚΑ | ΣΟΥΠΕΣ | ΓΡΗΓΟΡΑ | ΖΥΜΑΡΙΚΑ | ΛΙΚΕΡ | ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ | ΚΕΙΚ | ΔΗΜΟΦΙΛΗ | ΓΙΟΡΤΙΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ |


MENOU florina's - Terra Greca - Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων - 2

Κοινοποίησε το στους φίλους σου ή στο κοινό σου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *