Λάχανο: Είναι το απόλυτο λαχανικό.. (;) …και συνταγές με λάχανο

Το λάχανο, ένα “σταυρανθές” λαχανικό (γιατί ορισμένα μέρη των ανθέων του είναι διαταγμένα σε σταυρωτούς σπονδύλους), είναι πάντα γενναιόδωρο όταν πρόκειται για τα οφέλη του για τον άνθρωπο-καταναλωτή.

Αυτό το πράσινο φυλλώδες λαχανικό είναι γεμάτο με σημαντικά θρεπτικά συστατικά και έχει πολλά οφέλη για την υγεία, τέτοια που το καθιστούν πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή μας.

Σε αυτό το σύντομο άρθρο, θα διερευνήσουμε κάποια από τα οφέλη για την υγεία και τα διατροφικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το λάχανο.

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους το λάχανο έχει τόση διατροφική ισχύ, είναι η χαμηλή περιεκτικότητά του σε θερμίδες. Μια μερίδα λάχανου, που είναι περίπου ένα φλιτζάνι τσαγιού, περιέχει μόνο ~22 θερμίδες. Αυτό κάνει το λάχανο μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος ή να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

Επιπλέον, το λάχανο είναι και γεμάτο με πολύτιμες φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν το αίσθημα πληρότητας, καθιστώντας το μια τέλεια επιλογή για όσους θέλουν να ελέγξουν την όρεξή τους.

Το λάχανο είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, και το γεγονός αυτό το καθιστά μια χρησιμότατη προσθήκη για μια καλά ισορροπημένη διατροφή. Περιέχει ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Στην ουσία, με βάση τις μελέτες, μια μερίδα λάχανου περιέχει περίπου το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C. Αυτή η γνωστή για την αξία της βιταμίνη δρα και ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα μας από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Ένα άλλο σημαντικό θρεπτικό συστατικό που υπάρχει στο λάχανο είναι η βιταμίνη Κ. Αυτή η βιταμίνη είναι ζωτικής σημασίας για την πήξη του αίματος και παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών.

Ένα μόνο φλιτζάνι λάχανο παρέχει περίπου το 85% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Κ, καθιστώντας το λαχανικό μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που ενδιαφέρονται για τη διατήρηση γερών οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Το λάχανο είναι καλή πηγή και άλλων βιταμινών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β6, του φυλλικού οξέος και της βιταμίνης Α. Αυτές οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών, την υποστήριξη της λειτουργίας του εγκεφάλου και τη βοήθεια στην ανάπτυξη και επισκευή των ιστών του σώματος.

Εκτός από βιταμίνες, το λάχανο περιέχει βέβαια αρκετά μέταλλα απαραίτητα για τη γενική μας υγεία. Το κάλιο, για παράδειγμα, βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς. Μία μερίδα λάχανου παρέχει περίπου το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης καλίου.

Το ασβέστιο, ένα άλλο μέταλλο που βρίσκεται στο λάχανο, είναι σημαντικό για τη διατήρηση υγιών οστών και δοντιών. Το λάχανο περιέχει επίσης μικρές ποσότητες μαγνησίου και μαγγανίου, τα οποία παίζουν ρόλο σε διάφορες βιολογικές λειτουργίες, όπως η παραγωγή ενέργειας και η διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού.

Το λάχανο όπως είπαμε είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά, τις ενώσεις που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού μας από τις βλάβες που προκαλούνται από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά, όπως τα φλαβονοειδή και οι ανθοκυανίνες, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις φλεγμονές, ενεργοποιούν και βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τύπων καρκίνου.

Επίσης, το λάχανο περιέχει και φυτοχημικά, δηλαδή τις ενώσεις που έχει βρεθεί ότι έχουν ιδιότητες καταπολέμησης διαφόρων ασθενειών. Ένα συγκεκριμένο φυτοχημικό που βρίσκεται στο λάχανο, η σουλφοραφάνη, έχει μελετηθεί εκτενώς για τις δυνατότητές της να προλαμβάνει τον καρκίνο αναστέλλοντας την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και αποτοξινώνοντας επιβλαβείς ουσίες στο σώμα.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στο λάχανο συμβάλλει στα οφέλη του για τα άτομα που το καταναλώνουν. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πέψη, προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα και προάγουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.

Μπορούν επίσης να υποστηρίξουν τα υγιή επίπεδα χοληστερόλης και να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας το λαχανικό ένα από τα πιο ευεργετικά για άτομα με διαβήτη ή άτομα που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Τέλος, το λάχανο έχει αποδειχθεί ότι έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ω, ναι…

Οι χρόνιες φλεγμονές σχετίζονται με διάφορες καταστάσεις της ανθρώπινης υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της αρθρίτιδας και ορισμένων μορφών καρκίνου. Η συχνή συμπερίληψη του λάχανου στη διατροφή μας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή και καταπολέμηση των φλεγμονών και στη στήριξη της υγείας μας γενικότερα.

Συνταγές με λάχανο από τα ηχωμαγειρέματα

Με τόσες ευεργετικές ιδιότητες, πως να μην το αγαπάμε το λάχανο ε;

Γι’αυτό με κάθε ευκαιρία το τρώμε και το έχουμε συμπεριλάβει ως βασικό συστατικό σε διάφορες συνταγές που έχουμε παρουσιάσει στα ηχωμαγειρέματα.

Από τη κλασική λαχανοσαλάτα της καθημερινότητας, τη κλασική σούπα με λάχανο (το λεγόμενο ποντιακό “Μπορτς), μέχρι το πολύχρωμο τουρσί όπου προσθέτουμε λάχανο μαζί με άλλα λαχανικά μέχρι και το αυθεντικό, αυτούσιο τουρσί λάχανο, τις κόκκινες γεμιστές πιπεριές τουρσί, τους λαχανοντολμάδες και την τηγανιά με λάχανοΦαίνεται ότι αυτό το λαχανικό είναι από τα πλέον αγαπημένα μας…

Πολλοί θεωρούν το τουρσί λάχανο (αρμιά) ως τον τέλειο τσιπουρομεζέ ή ουζομεζέ ή το τέλειο ορεκτικό πριν το κυρίως πιάτο και δεν έχουν κι άδικο. Το καλό είναι ότι η παρασκευή αυτού του τουρσιού είναι εύκολη και το κακό ότι απαιτεί κάποια υπομονή για να ωριμάσει.

Ακόμα και το ζουμί από το αυθεντικό τουρσί λάχανο, θεωρείται άριστο προβιοτικό που οι παλαιότεροι κατανάλωναν με κάθε ευκαιρία ιδιαίτερα τις κρύες ημέρες ή όταν έπιναν πολύ αλκοόλ.

Δοκιμάστε κι εσείς να φτιάξετε κάποια από τις συνταγές με λάχανο που προτείνουμε. Παρουσιάζονται με λεπτομερείς περιγραφές και εικόνες, απλά ακολουθήστε τα βήματα…

Φυσικά περιμένουμε τις εντυπώσεις σας κάτω στα σχόλια και τις βαθμολογίες σας, όπως πάντα ελεύθερα!

Συμπερασματικά, το λάχανο είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Από βιταμίνες και μέταλλα μέχρι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, το λάχανο τα έχει όλα.

Η ένταξη αυτού του κατά τα άλλα “ταπεινού” λαχανικού στη διατροφή μας μπορεί να συμβάλει σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, να υποστηρίξει τη διαχείριση του βάρους, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και να προωθήσει τη συνολική ευημερία, ευεξία.

Γιατί λοιπόν να μην δώσουμε στο λάχανο την εμπιστοσύνη που του αξίζει και να το κάνουμε τακτικό μέρος των γευμάτων μας;

Το σώμα μας, σίγουρα θα μας ευγνωμονεί για αυτό… 😉


Αυτόματες ειδοποιήσεις ηχωμαγειρέματα:

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ειδοποιήσεις…

Βαθμολογήστε αυτήν τη συνταγή / σελίδα, από 1 έως 5 αστέρια:


Συνολική βαθμολογία μέχρι τώρα:

0,0
0,0 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 0 αξιολογήσεις)
Τέλεια0%
Πολύ καλή0%
Μέτρια0%
Φτωχή0%
Κακή0%


Είπαν για αυτήν τη συνταγή / σελίδα:

Δεν υπάρχουν ακόμα βαθμολογίες. Γίνε ο/η πρώτος/η που θα βαθμολογήσει…


Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες:


…ή δοκιμάστε την αναζήτηση:


…ή επιλέξτε κάποια από τις λέξεις-κλειδιά:


Κάντε την 100% δωρεάν εγγραφή στα ηχωμαγειρέματα!

Συμπληρώστε την διεύθυνση email σας παρακάτω:


Βρείτε μας στα social:


Φτιάξτε οποιαδήποτε παραδοσιακή πίτα, δείτε το βίντεο:


Δημοσιεύτηκε στις:

σε:

από:

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *