Έκανα τη συνηθισμένη μου βολτίτσα στην λαϊκή την προηγούμενη Τετάρτη φίλες μου και διαπίστωσα ότι πρωτεύουσα θέση ανάμεσα στα άλλα λαχανικά έχουν ακόμα, οι κόκκινες πιπεριές.
Και ξέρετε τι παθαίνω κάθε φορά που αντικρύζω κόκκινες πιπεριές; Το μυαλό μου γεμίζει εικόνες…
Τις βλέπω πότε κρεμασμένες στα χαγιάτια σε αρμαθιές να φλερτάρουν με τον ήλιο, πότε ξαπλωμένες στις ταράτσες, να ξεραίνονται υπομονετικά για να καταναλωθούν τις βαριές χειμωνιάτικες μέρες που λείπουν τα φρέσκα λαχανικά, πότε λουσμένες στο λαδόξυδο (μεταξύ μας δεν υπάρχει πιο γευστική σαλάτα), πότε γεμιστές με ρύζι και μυρωδικά στον ταβά (Θεέ μου τι γεύση!!), πότε σαν συμπληρωματικό συστατικό σε άλλες συνταγές, πότε αλεσμένες με σκόρδο και λάδι, υπέροχο άλειμμα πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί.
Οι κόκκινες πιπεριές, οι πιπεριές Φλωρίνης, είναι το σήμα κατατεθέν της ακριτικής μας Φλώρινας και με αυτό το όνομα είναι γνωστές σε ολόκληρη την επικράτεια.
Πιπεριές κόκκινες, λοιπόν, πιπεριές Φλωρίνης τουρσί και μάλιστα γεμιστές με λάχανο, καρότο και μυρωδικά έχει το μενού για σήμερα φίλες μου.
Αν σας ενδιαφέρει το τουρσί δείτε και την άλλη μου συνταγή για τουρσί πολύχρωμο αλλά και για αγγουράκι τουρσί ή τη συνταγή για πράσινες ντομάτες τουρσί.
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε ένα τουρσάκι εύκολο, γρήγορο και ονειρεμένο…
Υλικά:
- 20 μέτριες πιπεριές κόκκινες
- 1 μέτριο λάχανο
- 5-6 καρότα
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 ματσάκι σέλινο
- 2-3 δόντια σκόρδο (προαιρετικά)
Για την άλμη:
- 2 φιάλες ξύδι
- 1 κούπα λάδι
- 1 κούπα ζάχαρη
- ¾ της κούπας αλάτι
- 2 λίτρα νερό
Εκτέλεση:
Διαλέξτε ωραίες, γερές και ίσιες, κόκκινες πιπεριές. Πλύνετε τις πολύ καλά.

Χαράξτε τις οριζόντια με ένα μαχαίρι και αφαιρέστε με προσοχή τη φούντα με τα σπόρια που βρίσκεται κάτω από το κοτσάνι.

Ψιλοκόψτε το λάχανο και τα μυρωδικά.
Τρίψτε το καρότο στη χοντρή μεριά του τρίφτη και ανακατέψτε τα όλα πολύ καλά. Καθώς τα ανακατεύετε, φροντίστε να τα πατάτε λίγο ανάμεσα στη χούφτα σας…


Ανοίξτε κάθε πιπεριά στο σημείο που την έχετε χαράξει και γεμίστε την καλά με το μίγμα.

Τοποθετήστε τις με προσοχή και κοντά-κοντά (σφιχτά θα έλεγα) τη μία στην άλλη σε ένα μεγάλο τάπερ.


Σε κατσαρόλα μεγάλη αδειάστε το ξύδι, προσθέστε το λάδι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το νερό.
Ανακατέψτε και βάλτε τη κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας. Αφήστε τα υλικά να πάρουν μια βράση.
Κλείστε το μάτι και περιχύστε τις πιπεριές με το καυτό υγρό…

Αν δεν είναι και πολύ σφιχτά τοποθετημένες, υπάρχει περίπτωση να ανεβούν στην επιφάνεια. Βάλτε από πάνω ένα πιάτο ή ένα οποιοδήποτε αντικείμενο για να τις κρατάει κάτω από την επιφάνεια του υγρού.
Αφήστε το τουρσί να κρυώσει και μετά κλείστε το τάπερ με το καπάκι.
Την επόμενη μέρα, θα έχετε ένα καταπληκτικό γλυκόξινο τουρσί, έτοιμο να σερβιριστεί και να δώσει μια νότα πικάντικη στο τραπέζι με τα όσπρια και τα λαδερά, ακόμα και το κρέας…


Θα διαπιστώσετε επίσης πως είναι ένας πρώτης τάξεως μεζές για τσιπουράκι αλλά και άριστο συνοδευτικό για το ουίσκι.
Σε περίπτωση που βαριέστε ή θεωρείτε το γέμισμα… δύσκολη υπόθεση, βάλτε στο τάπερ σκέτες τις πιπεριές (αφού τις χαράξετε) και αφού πασπαλίσετε με μπόλικο μαϊντανό, σέλινο και σκόρδο, ακολουθήστε την ίδια διαδικασία με την άλμη.
Αν τις προτιμάτε και λίγο πικάντικες ψιλοκόψτε και καμιά τσούσκα και… γαία πυρί μιχθήτω!
Δοκιμάστε να το φτιάξετε, οπωσδήποτε, αυτό το τουρσί, αν μη τι άλλο για να δείτε πώς κατάφερναν οι παλιές νοικοκυρές να αξιοποιούν και να διατηρούν τα προϊόντα τους καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, τότε που τα χρόνια ήταν αλλιώτικα και βασίλευε η οικιακή οικονομία.
Καλή επιτυχία φίλες μου, φροντίστε το εαυτό σας και τους δικούς σας και βάλτε στο τραπέζι ποιότητα όχι ποσότητα γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: “Δεν μπορεί κάποιος να σκεφτεί καλά, να αγαπήσει καλά, να κοιμηθεί καλά, αν αυτό που τρώει δεν είναι καλό…“
Σας φιλώ αυγή
Αφήστε μια απάντηση