Λίγο ακόμα και η κυρά Σαρακοστή κοντεύει να εκπνεύσει.
Για το διάστημα της νηστείας που απομένει αλλά και για τις μέρες τις άλλες, εκείνες που θέλετε να κάνετε μια κάποια αποτοξίνωση, τρώγοντας νόστιμα χορταστικά και υγιεινά, αυτό το φαγάκι είναι μια εξαιρετική λύση…
Επίσης, είναι μια έξυπνη απλή και γρήγορη πρόταση για τις μαμάδες που τα παιδάκια τους σιχαίνονται τις φακές.
Οι φακές, αυτό το ταπεινό ως προς το προφίλ του όσπριο ως γνωστόν είναι μια τροφή σούπερ και επιβάλλεται να υπάρχει στο εβδομαδιαίο οικογενειακό διαιτολόγιο μια φορά την εβδομάδα απαραιτήτως!
Αν λοιπόν το μαναράκι σας χτυπάει με πείσμα τα πόδια του στο πάτωμα και λέει τη γνωστή ατάκα «δεν τρώω φακές που να σκάσεις», για να αποφύγετε την παιδαγωγική μέθοδο που εφάρμοζε η γιαγιά μου η Αθηνά, που εν ολίγοις ήταν «Αν δεν τις φας με το καλό, θα τις φας με το ζόρι», αυτός ο πρωτότυπος τρόπος μαγειρέματος και σερβιρίσματος θα τα πείσει να τις δοκιμάσουν…
Άλλωστε μη ξεχνάτε πως κάμποσες χιλιάδες χρόνια πριν, κάποιος, ονόματι Ησαύ, για το χατήρι της ταπεινής φακής πούλησε τα πρωτοτόκια του. Ε, κάτι θα ήξερε ο άνθρωπος!
Τι θα χρειαστείτε (για 4-5 μερίδες):
- Κριθαράκι, 500 γρ.
- Φακές, 2½ κούπες (500 γρ.)
- Νερό, 8 κούπες
- 4-5 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, μεγάλο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουτί ντοματάκια
- 1 πρεζούλα κύμινο
- 1 φύλλο δάφνης
- Λίγη ρίγανη
- Αλάτι, 1 κουτ. του γλυκού
- Λίγο μαύρο πιπέρι
- Λίγο κόκκινο πιπέρι (προαιρετικά)
Πώς θα τις φτιάξετε:
Πλύνετε καλά-καλά τις φακές κάτω από μπόλικο τρεχούμενο νερό.
Αν θέλετε μπορείτε να τις βράσετε για ένα δεκάλεπτο σε λίγο νερό και να τις σουρώσετε. Έτσι το φαγητό θα γίνει πιο ελαφρύ.
Μπορείτε όμως και να παραλείψετε αυτό το στάδιο…
Σε πλατιά κατσαρόλα ρίξτε το λάδι και αφήστε να ζεσταθεί. Ψιλοκόψτε ή περάστε από το μούλτι το κρεμμύδι και το σκόρδο και αχνίστε τα στο λαδάκι.
Μόλις αρχίσουν να γίνονται διάφανα, προσθέστε τις φακές. Ανακατέψτε και αφήστε να αχνιστούν και αυτές για λίγο μαζί με το κρεμμυδόσκορδο.
Προσθέστε το νερό του μαγειρέματος το οποίο πρέπει να είναι βραστό για να μη σταματήσει η ροή του μαγειρέματος…
Περάστε τα ντοματάκια από το μούλτι και σβήστε με τη σαλτσούλα τη φακή.
Ανακατέψτε και μόλις αρχίσει να σιγοβράζει αλατίστε και νοστιμίστε με τα μπαχαρικά και το φύλλο δάφνης.
Αφήστε τη σαλτσούλα να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει η φακή και να πήξει ο… φακοκιμάς.
Θα πάρει περίπου μισή ωρίτσα ή και λίγο παραπάνω ανάλογα με την ποιότητα της φακής…
Σβήστε την εστία και αφήστε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη.
Αν ξεχαστείτε και πήξει πολύ ο φακοκιμάς, κρατήστε λίγο ζεστό νερό από εκείνο που θα βράσετε το κριθαράκι και προσθέστε το.
Εν τω μεταξύ, βάλτε (τουλάχιστον) 5 λίτρα νερό να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα.
Όταν αρχίσει να κοχλάζει το νερό, ρίξτε το κριθαράκι και μαγειρέψτε το σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή ή σύμφωνα με τα γούστα σας..
Σουρώστε το και σερβίρετε το ζεστό-ζεστό περιχύνοντάς το με τη πεντανόστιμη σάλτσα του φακοκιμά.
Πασπαλίστε με φρέσκο μαϊντανό και καλή σας όρεξη…!
Εννοείται πως μπορείτε να αντικαταστήσετε το κριθαράκι με οποιοδήποτε ζυμαρικό της αρεσκείας σας. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο νόστιμο…
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας, όσους αγαπάτε και όσους σας αγαπούν.
Μη κρατάτε τα συναισθήματά σας, όποια και να είναι αυτά, επτασφράγιστα στα συρτάρια της ψυχής σας.
Βρείτε τρόπο να τα βγάλετε προς τα έξω, γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά «…Τα συναισθήματα που τα κράτησες για τον εαυτό σου είτε από φόβο, είτε από δειλία, είτε από ντροπή δε πεθαίνουν ποτέ. Θάβονται ζωντανά και κάποια μέρα σίγουρα θα επιστρέψουν και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο…»
Σας φιλώ αυγή.-
Αφήστε μια απάντηση