Κριθαράκι με σάλτσα φακής - 16

Κριθαράκι με κιμά από… φακή! Μια απλή, έξυπνη και νόστιμη λύση.

Λίγο ακόμα και η κυρά Σαρακοστή κοντεύει να εκπνεύσει.

Για το διάστημα της νηστείας που απομένει αλλά και για τις μέρες τις άλλες, εκείνες που θέλετε να κάνετε μια κάποια αποτοξίνωση, τρώγοντας νόστιμα χορταστικά και υγιεινά, αυτό το φαγάκι είναι μια εξαιρετική λύση…

Επίσης, είναι μια έξυπνη απλή και γρήγορη πρόταση για τις μαμάδες που τα παιδάκια τους σιχαίνονται τις φακές.

Οι φακές, αυτό το ταπεινό ως προς το προφίλ του όσπριο ως γνωστόν είναι μια τροφή σούπερ και επιβάλλεται να υπάρχει στο εβδομαδιαίο οικογενειακό διαιτολόγιο μια φορά την εβδομάδα απαραιτήτως!

Φακή

Αν λοιπόν το μαναράκι σας χτυπάει με πείσμα τα πόδια του στο πάτωμα και λέει τη γνωστή ατάκα «δεν τρώω φακές που να σκάσεις», για να αποφύγετε την παιδαγωγική μέθοδο που εφάρμοζε η γιαγιά μου η Αθηνά, που εν ολίγοις ήταν «Αν δεν τις φας με το καλό, θα τις φας με το ζόρι», αυτός ο πρωτότυπος τρόπος μαγειρέματος και σερβιρίσματος θα τα πείσει να τις δοκιμάσουν…

Άλλωστε μη ξεχνάτε πως κάμποσες χιλιάδες χρόνια πριν, κάποιος, ονόματι Ησαύ, για το χατήρι της ταπεινής φακής πούλησε τα πρωτοτόκια του. Ε, κάτι θα ήξερε ο άνθρωπος!

Τι θα χρειαστείτε (για 4-5 μερίδες):

  • Κριθαράκι, 500 γρ.
  • Φακές, 2½ κούπες (500 γρ.)
  • Νερό, 8 κούπες
  • 4-5 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, μεγάλο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουτί ντοματάκια
  • 1 πρεζούλα κύμινο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Λίγη ρίγανη
  • Αλάτι, 1 κουτ. του γλυκού
  • Λίγο μαύρο πιπέρι
  • Λίγο κόκκινο πιπέρι (προαιρετικά)

Πώς θα τις φτιάξετε:

Πλύνετε καλά-καλά τις φακές κάτω από μπόλικο τρεχούμενο νερό.

Αν θέλετε μπορείτε να τις βράσετε για ένα δεκάλεπτο σε λίγο νερό και να τις σουρώσετε. Έτσι το φαγητό θα γίνει πιο ελαφρύ.

Μπορείτε όμως και να παραλείψετε αυτό το στάδιο…

Φακές Σούπα - 1
φακές
Φακές Σούπα - 2

Σε πλατιά κατσαρόλα ρίξτε το λάδι και αφήστε να ζεσταθεί. Ψιλοκόψτε ή περάστε από το μούλτι το κρεμμύδι και το σκόρδο και αχνίστε τα στο λαδάκι.

Κριθαράκι με σάλτσα φακής - 1
ελαιόλαδο + κρεμμύδι + σκόρδο
Κριθαράκι με σάλτσα φακής - 2

Μόλις αρχίσουν να γίνονται διάφανα, προσθέστε τις φακές. Ανακατέψτε και αφήστε να αχνιστούν και αυτές για λίγο μαζί με το κρεμμυδόσκορδο.

Κριθαράκι με σάλτσα φακής - 3
Κριθαράκι με σάλτσα φακής - 4

Προσθέστε το νερό του μαγειρέματος το οποίο πρέπει να είναι βραστό για να μη σταματήσει η ροή του μαγειρέματος…

Κριθαράκι με σάλτσα φακής - 5
νερό βραστό

Περάστε τα ντοματάκια από το μούλτι και σβήστε με τη σαλτσούλα τη φακή.

Κριθαράκι με σάλτσα φακής - 6
ντομάτα τριμμένη
Κριθαράκι με σάλτσα φακής - 7
Κριθαράκι με σάλτσα φακής - 8

Ανακατέψτε και μόλις αρχίσει να σιγοβράζει αλατίστε και νοστιμίστε με τα μπαχαρικά και το φύλλο δάφνης.

Αφήστε τη σαλτσούλα να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει η φακή και να πήξει ο… φακοκιμάς.

Κριθαράκι με σάλτσα φακής - 9

Θα πάρει περίπου μισή ωρίτσα ή και λίγο παραπάνω ανάλογα με την ποιότητα της φακής…

Σβήστε την εστία και αφήστε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη.

Αν ξεχαστείτε και πήξει πολύ ο φακοκιμάς, κρατήστε λίγο ζεστό νερό από εκείνο που θα βράσετε το κριθαράκι και προσθέστε το.

Εν τω μεταξύ, βάλτε (τουλάχιστον) 5 λίτρα νερό να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα.

Όταν αρχίσει να κοχλάζει το νερό, ρίξτε το κριθαράκι και μαγειρέψτε το σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή ή σύμφωνα με τα γούστα σας..

Κριθαράκι με σάλτσα φακής - 10
νερό + κριθαράκι
Κριθαράκι με σάλτσα φακής - 11

Σουρώστε το και σερβίρετε το ζεστό-ζεστό περιχύνοντάς το με τη πεντανόστιμη σάλτσα του φακοκιμά.

Κριθαράκι με σάλτσα φακής - 12
Κριθαράκι με σάλτσα φακής - 13
Κριθαράκι με σάλτσα φακής - 15

Πασπαλίστε με φρέσκο μαϊντανό και καλή σας όρεξη…!

Κριθαράκι με σάλτσα φακής - 16

Εννοείται πως μπορείτε να αντικαταστήσετε το κριθαράκι με οποιοδήποτε ζυμαρικό της αρεσκείας σας. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο νόστιμο…

Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.

Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας, όσους αγαπάτε και όσους σας αγαπούν.

Μη κρατάτε τα συναισθήματά σας, όποια και να είναι αυτά, επτασφράγιστα στα συρτάρια της ψυχής σας.

Βρείτε τρόπο να τα βγάλετε προς τα έξω, γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά «…Τα συναισθήματα που τα κράτησες για τον εαυτό σου είτε από φόβο, είτε από δειλία, είτε από ντροπή δε πεθαίνουν ποτέ. Θάβονται ζωντανά και κάποια μέρα σίγουρα θα επιστρέψουν και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο…»

Σας φιλώ αυγή.-


Αυτόματες ειδοποιήσεις ηχωμαγειρέματα:

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ειδοποιήσεις…

Βαθμολογήστε αυτήν τη συνταγή / σελίδα, από 1 έως 5 αστέρια:


Συνολική βαθμολογία μέχρι τώρα:

5,0
5,0 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 1 αξιολογήσεις)
Τέλεια100%
Πολύ καλή0%
Μέτρια0%
Φτωχή0%
Κακή0%


Είπαν για αυτήν τη συνταγή / σελίδα:

την καταβρηκε εδω μεσα! φανταστικη πεντανομιστη ιδεα και αυτη! την φτιαχνω ενω ψηνω τις λαγανες!


Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες:


…ή δοκιμάστε την αναζήτηση:


…ή επιλέξτε κάποια από τις λέξεις-κλειδιά:


Κάντε την 100% δωρεάν εγγραφή στα ηχωμαγειρέματα!

Συμπληρώστε την διεύθυνση email σας παρακάτω:


Βρείτε μας στα social:


Φτιάξτε οποιαδήποτε παραδοσιακή πίτα, δείτε το βίντεο:

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *