Το είχε προβλέψει ο μετεωρολόγος μας, ο κ. Ζούμπος, ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι ολίγον μυστήριος και ότι θα αργήσει να χτυπήσει την πόρτα μας. Μπορεί όμως να καταφθάσει απρόσμενος, αγαπημένος και γνώριμος (ελπίζω!).
Είμαστε όμως μέσα στο χειμώνα (ημερολογιακά) και για αυτό σας προτείνουμε μια ταιριαστή συνταγή που είχαμε μαγειρέψει πριν μερικά χρόνια, την αχνιστή «κρεατόσουπα της Εύας».
Η κατανάλωση της σούπας έχει συνδεθεί με τον χειμώνα και το βαρύ κρύο. Στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη την τρώνε ακόμα και για πρωινό. Εμείς εδώ τη σερβίρουμε κυρίως για δεύτερο πιάτο.
Η ιστορία της είναι τόσο παλιά όσο και η ιστορία της μαγειρικής. Ξεκινάει από τότε που άνθρωπος έριξε τα πρώτα κομμάτια κρέατος μέσα σε κάποιο αυτοσχέδιο σκεύος με νερό για να ζεσταθούν.
Οι πρώτες αναφορές ξεκινούν από τη λίθινη εποχή, ενώ βραχογραφίες δείχνουν τα μέλη μιας φυλής γύρω από την πυρά να δοκιμάζουν σούπα, κατ’ ευθείαν από το σκεύος, γιατί βεβαίως τότε δεν είχαν ακόμα εφευρεθεί τα κουτάλια.
Σούπα μπορεί να φτιάξει κανείς από οτιδήποτε, αρκεί να διαθέτει όρεξη και φαντασία (δείτε εδώ μερικές προτάσεις για σούπες).
Όσο περισσότερα υλικά αναμιχθούν, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα.
Βάλτε λοιπόν το… τσουκάλι στη φωτιά και αρχίστε να μαγειρεύετε την «κρεατόσουπα της Εύας».
Είναι απλή, εύκολη, νόστιμη, θρεπτική και σας εγγυώμαι πως θα γοητεύσει τον ουρανίσκο σας!
Υλικά:
- 1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο, κατά προτίμηση ψαχνό
- ½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι
- 2-3 καρότα
- 2 κολοκυθάκια
- 4 πατάτες
- 2 μέτριες πιπεριές
- 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
- 1 μικρό φύλλο δάφνης
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 3-4 κλωναράκια σέλινο
- 1 σελινόριζα
- 1 κουταλάκι κοφτό μαυροπίπερο
- 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό μπούκοβο (προαιρετικά)
- ½ ποτηράκι του κρασιού, κρασί λευκό
- 1 μικρή ντοματούλα περασμένη στον τρίφτη
- Αλάτι
- 2 με 2½ λίτρα νερό κοχλαστό
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τα υλικά που θα χρειαστούμε στην αρχή. Τρίβουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη.
Πλένουμε το κρέας, το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και το σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και αφού ζεσταθεί βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος ένα-ένα. Αφήνουμε δύο-τρία λεπτά να τσιγαριστούν ελαφρά από όλες τις μεριές.
Ρίχνουμε το τριμμένο κρεμμύδι, ανακατεύουμε ώσπου το κρεμμύδι να γίνει διάφανο (να μη σγουρύνει) και σβήνουμε με το κρασί.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το κοχλαστό νερό, το φύλλο δάφνης, το σκόρδο και κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας.
Αφήνουμε να σιγοβράσει έως ότου μαλακώσει το κρέας (σε κοινή κατσαρόλα γύρω στη μιάμιση ώρα)…
Πλένουμε τα λαχανικά και το σέλινο πολύ καλά και τα σκουπίζουμε. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες και τη σελινόριζα. Κόβουμε όλα τα λαχανικά μας σε κομμάτια της αρεσκείας μας και τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
Αφού βράσει το κρέας, ρίχνουμε την τριμμένη ντοματούλα και όλα μαζί τα κομμένα λαχανικά μέσα στην κατσαρόλα και αφήνουμε τη σούπα μας να σιγοβράσει για μισή περίπου ώρα.
Η συγκεκριμένη κρεατόσουπα είναι χορταστική και μπορεί να σερβιριστεί σαν πρώτο πιάτο.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!
Αφήστε μια απάντηση